SBI Clerk 2018 Computer Awareness Quiz Set - 2

  • 1. Which of the following describes the characteristic features of SRAM?
   A.) Low consumption of power
   B.) Based on transistor-capacitor combination
   C.) Cheap but slow
   D.) More consumption of power and much costly

Answer: Option 'D'

More consumption of power and much costly

  • 2. A microcomputer consists of atleast an input unit, an output unit, microprocessor unit and a ___________.
   A.) network
   B.) memory unit
   C.) stabilizer
   D.) printer

Answer: Option 'B'

memory unit

  • 3. Computers connected to a LAN (local area network) can
   A.) run faster
   B.) go online
   C.) share information and/ or share peripheral equipment
   D.) e-mail

Answer: Option 'C'

share information and/ or share peripheral equipment

  • 4. C,BASIC, COBOL, and Java are examples of ________ languages. 
   A.) high-level
   B.) system programming 
   C.) low-level 
   D.) computer 

Answer: Option 'A'

high-level

  • 5. OCR stands for
   A.) Optical Coding Recogniser
   B.) Ostensibly Characterised Reader
   C.) Original Character Reader
   D.) Optical Character Recognition

Answer: Option 'D'

Optical Character Recognition

  • 6. Which of the following is an example of computer software? 
   A.) Impact Printer 
   B.) Console 
   C.) Payrole package 
   D.) Magnetic Tape 

Answer: Option 'C'

Payrole package 

  • 7. Free-of-cost repair of software bug available at Internet is called
   A.) Patch
   B.) Tutorial
   C.) Add-on
   D.) Version

Answer: Option 'A'

Patch

  • 8. Firmware means
   A.) Software
   B.) Hardware
   C.) Software available on Hardware
   D.) None of these

Answer: Option 'C'

Software available on Hardware

  • 9. The portion that shows all the choices you can make while working in a window is called the
   A.) item bar
   B.) options
   C.) table
   D.) menu bar

Answer: Option 'D'

menu bar

  • 10. An area of a computer that temporarily holds data waiting to be processed is called 
   A.) CPU 
   B.) Memory 
   C.) Storage 
   D.) File 

Answer: Option 'B'

Memory 

  • 11. The Open, Print, and Save buttons are all located on the
   A.) Status bar
   B.) Standard toolbar
   C.) Title bar
   D.) Status and title bars

Answer: Option 'B'

Standard toolbar

  • 12. A software used to convert source program instructions to object instructions is known as?
   A.) Assembler 
   B.) Compiler 
   C.) Interpreter 
   D.) Language processor 

Answer: Option 'C'

Interpreter 

  • 13. A personal computer is designed to meet the computing needs of a(n)
   A.) Individual
   B.) department
   C.) company
   D.) city

Answer: Option 'A'

Individual

  • 14. Magnetic tape can serve as ____________.
   A.) Input Media
   B.) Output Media
   C.) Secondary Storage Media
   D.) all of the above

Answer: Option 'B'

Output Media

  • 15. One megabyte equals approximately
   A.) 1,000 bits
   B.) 1,000 bytes
   C.) 1 million bytes
   D.) 1 million bits

Answer: Option 'C'

1 million bytes

  • 16. Network components are connected to the same cable in the ________ topology. 
   A.) mesh 
   B.) bus 
   C.) ring 
   D.) star 

Answer: Option 'B'

bus 

  • 17. A computer system that is old and perhaps not satisfactory is referred to as a(n)
   A.) Ancient system
   B.) Historical system
   C.) Legal system
   D.) Legacy system

Answer: Option 'D'

Legacy system

  • 18. Chip is common nick name of an ? 
   A.) Transistor 
   B.) Resistor 
   C.) IC 
   D.) Semiconductor 

Answer: Option 'C'

IC 

  • 19. ctrl, shift and alt are called ________ keys.
   A.) adjustment
   B.) function
   C.) modifier
   D.) alphanumeric

Answer: Option 'C'

modifier

  • 20. Multiprocessing is ____________.
   A.) makes the operating system simpler
   B.) allows multiple processes to run simultaneously
   C.) is completely understood by all major computer vendors
   D.) allows the same computer to have multiple processors

Answer: Option 'D'

allows the same computer to have multiple processors

  • 21. When you are working on a document on PC, where is the document temporarily stored?
   A.) RAM
   B.) ROM
   C.) CPU
   D.) CD-ROM

Answer: Option 'A'

RAM

  • 22. Two or more computers connected to each other for sharing information form a 
   A.) network 
   B.) server 
   C.) router 
   D.) tunnel 

Answer: Option 'A'

network 

  • 23. Which of the following is not a binary number?
   A.) 001
   B.) 101
   C.) 110
   D.) 202

Answer: Option 'D'

202

  • 24. The purpose of the primary key in a database is to? 
   A.) Unlock the database 
   B.) Provide a map of the data 
   C.) Uniquely identity a record 
   D.) Established constraints on database operations 

Answer: Option 'C'

Uniquely identity a record 

  • 25. All of the following terms are related to spreadsheet software except
   A.) worksheet
   B.) cell
   C.) formula
   D.) Virus detection

Answer: Option 'D'

Virus detection



SBI Clerk 2018 Computer Awareness Quiz Set - 2 Download Pdf