SBI Clerk 2018 Computer Awareness Quiz Set - 3

  • 1. Administrative supervision of database activities is the responsibility of the
   A.) data base administrator
   B.) DP Manager
   C.) DB Manager
   D.) VP-DP administrator

Answer: Option 'A'

data base administrator

  • 2. An essential ingredient for effective multimedia presentations incorpoprates user participation or
   A.) links
   B.) buttons
   C.) interactivity
   D.) speed

Answer: Option 'C'

interactivity

  • 3. Computers use the _________ number system to store data and perform calculations.a
   A.) decimal
   B.) hexadecimal
   C.) octal
   D.) binary

Answer: Option 'D'

binary

  • 4. To make the number pad act as directional arrows, you press the _______ key.
   A.) Num Lock
   B.) Caps Lock
   C.) Arrow Lock
   D.) Shift

Answer: Option 'A'

Num Lock

  • 5. Applications are often referred to as
   A.) data file
   B.) executable files
   C.) system software
   D.) the operating system

Answer: Option 'B'

executable files

  • 6. The application layer of the OSI model is the
   A.) seventh layer
   B.) sixth layer
   C.) fifth layer
   D.) fourth layer

Answer: Option 'A'

seventh layer

  • 7. A device that that copies or reproduces text and images is also called a(n)
   A.) optical scanner
   B.) bar code reader
   C.) character device
   D.) digital camera

Answer: Option 'A'

optical scanner

  • 8. When sending an e-mail, the __________ line describs the contents of the message.
   A.) to
   B.) subject
   C.) CC
   D.) contents

Answer: Option 'B'

subject

  • 9. Which of the following menu types is also called a drop-down menu?
   A.) Fly-down
   B.) Pop-down
   C.) Pop-up
   D.) Pull-down

Answer: Option 'D'

Pull-down

  • 10. Collecting personal information and effectively posing as another individual is known as
   A.) spooling
   B.) spoofing
   C.) hacking
   D.) identify theft

Answer: Option 'B'

spoofing

  • 11. Working of the WAN generally involves
   A.) ATM
   B.) satellite
   C.) frame delay
   D.) user agent

Answer: Option 'B'

satellite

  • 12. The code for a Web page is written using
   A.) a fifth generation language
   B.) Hypertext Markup Language
   C.) WinZip
   D.) Perl

Answer: Option 'B'

Hypertext Markup Language

  • 13. Decreasing the amount of space required to store data and programs is accomplished by __________.
   A.) pressing
   B.) disk caching
   C.) RAID
   D.) file compression

Answer: Option 'D'

file compression

  • 14. What is an onscreen picture that represents objects, such as a program or file?
   A.) Spool
   B.) NOS
   C.) Page
   D.) Icon

Answer: Option 'D'

Icon

  • 15. The _______ file format is a method of encoding pictures on a computer.
   A.) HTML
   B.) JPEG
   C.) FTP
   D.) URL

Answer: Option 'B'

JPEG

  • 16. Which of the following technique provides dedicated communication channel between two stations.
   A.) switch network
   B.) Circuit switching
   C.) packet switching
   D.) None of these

Answer: Option 'B'

Circuit switching

  • 17. Reusable optical storage will typically have the acronym
   A.) CD
   B.) DVD
   C.) ROM
   D.) RW

Answer: Option 'D'

RW

  • 18. Data on a floppy disk is recorded in rings called ________.
   A.) sectors
   B.) ringers
   C.) rounders
   D.) tracks

Answer: Option 'D'

tracks

  • 19. A(n) _________ backup contains a copy of every program, data, and system file on a computer.
   A.) restoration
   B.) full
   C.) bootstrap
   D.) none of these

Answer: Option 'B'

full

  • 20. The HTML code written in a text editor to make web-pages, is
   A.) HTML coding tags
   B.) source code
   C.) source element
   D.) tags

Answer: Option 'B'

source code

  • 21. The basic building block of a database that contains related records is
   A.) Form
   B.) Report
   C.) Table
   D.) Edited Page

Answer: Option 'B'

Report

  • 22. Of the five words listed below, find the odd man out.
   A.) Applications
   B.) Peripherals
   C.) Programs
   D.) Software

Answer: Option 'B'

Peripherals

  • 23. Where are programs and data kept while the processor is using them?
   A.) Main memory
   B.) Secondary memory
   C.) Disk memory
   D.) Program memory

Answer: Option 'A'

Main memory

  • 24. A collection of related files is called a 
   A.) character
   B.) field
   C.) database
   D.) record

Answer: Option 'C'

database

  • 25. End-to-end conncectivity is provided from host-to-host in
   A.) network layer
   B.) session layer
   C.) data link layer
   D.) transport layer

Answer: Option 'D'

transport layer

SBI Clerk 2018 Computer Awareness Quiz Set - 3 Download Pdf