GIC - General Insurance Corporation Computer Knowledge - Test - 1

  • 1. The cost of a given amount of computing power has _____ dramatically with the progress of computer technology.
   A.) fluctuated
   B.) increased
   C.) decreased
   D.) stayed the same

Answer: Option 'C'

decreased

  • 2. Computers use the _______ number system to store data perform calculations.
   A.) octal
   B.) decimal
   C.) binary
   D.) hexadecimal

Answer: Option 'C'

binary

  • 3. A modern electronic computer is a machine that is meant for
   A.) doing quick mathematical calculations
   B.) electronic data processing
   C.) input, storage, manipulation and outputing of data
   D.) performing repetitive tasks accurately

Answer: Option 'C'

input, storage, manipulation and outputing of data

  • 4. The piece of hardware thatconverts your computer's digital signal to an analog signal that can travel over telephone lines is called a
   A.) red wire
   B.) modem
   C.) blue cord
   D.) tower

Answer: Option 'B'

modem

  • 5. Impact printers
   A.) include ink-jet and thermal devices
   B.) are more expensive than laser printers
   C.) strike a ribbon aganist the paper to produce character images
   D.) use optical technology

Answer: Option 'C'

strike a ribbon aganist the paper to produce character images

  • 6. VGA stands for
   A.) Visual Graphics Adapter
   B.) Virtual Graphics Access
   C.) Video Graphics Array
   D.) Volatile Graphics Adapter

Answer: Option 'C'

Video Graphics Array

  • 7. A person who used his or her expertise to gain access to other people's computers to get information illegally or do damage is a
   A.) programmer
   B.) hacker
   C.) instant messenger
   D.) spammer

Answer: Option 'B'

hacker

  • 8. Mobile commerce is best described as
   A.) transporting products
   B.) the use of kiosks in marketing
   C.) buying and selling goods/services through wireless handheld devices
   D.) using notebook PC's in marketing

Answer: Option 'C'

buying and selling goods/services through wireless handheld devices

  • 9. Microsoft Office is an example of a
   A.) closed source software
   B.) horizontal market software
   C.) open source software 
   D.) virtical market software

Answer: Option 'B'

horizontal market software

  • 10. Which software helps you carry out tasks, such as typing a document or creating a spreadsheet?
   A.) System
   B.) Application
   C.) Operating
   D.) Utility

Answer: Option 'B'

Application

  • 11. Which of the following is the correct order of the four major functions of a computer?
   A.) Process, A Output, A Input, A Storage
   B.) Input, A Process, A Output, A Storage
   C.) Process, A Output, A Process, A Storage
   D.) None of these

Answer: Option 'B'

Input, A Process, A Output, A Storage

  • 12. How many bits are equal to one byte?
   A.) Eight
   B.) Ten
   C.) One million
   D.) One thousand

Answer: Option 'A'

Eight

  • 13. These are specially designed computers that perform complex calculations extremely rapidly.
   A.) Servers
   B.) Supercomputers
   C.) Laptops
   D.) Mainframes

Answer: Option 'B'

Supercomputers

  • 14. The operating system is the most common type of
   A.) communication software
   B.) application software
   C.) system software
   D.) wprd-processing software

Answer: Option 'C'

system software

  • 15. They are the fastest and most expensive computers.
   A.) Super
   B.) Macro
   C.) Mini
   D.) Mainframe

Answer: Option 'A'

Super

  • 16. The two broad categories of software are
   A.) word processing and spreadsheet
   B.) tranaction and application
   C.) windows and Mac OS
   D.) System and Application

Answer: Option 'D'

System and Application

  • 17. The function of Esc key is
   A.) to end the action
   B.) goto last action
   C.) to repeat the last action
   D.) to begin the action

Answer: Option 'B'

goto last action

  • 18. Which of the below is used to browse internet?
   A.) Skype
   B.) Facebook
   C.) Google
   D.) Firefox

Answer: Option 'D'

Firefox

  • 19. Which one of the following is not a broadband communication medium?
   A.) Microwave
   B.) Fibre optic cable
   C.) Twisted pair
   D.) Coaxial cable

Answer: Option 'B'

Fibre optic cable

  • 20. The shortcut key to print documents is
   A.) Ctrl + A
   B.) Ctrl + B
   C.) Ctrl + P
   D.) Ctrl + C

Answer: Option 'C'

Ctrl + P

  • 21. The memory sizes in mainframe computer and advanced technology micro computers are expressed as
   A.) bytes
   B.) kilo-bytes
   C.) bits
   D.) megabytes

Answer: Option 'D'

megabytes

  • 22. One thousand bytes is a
   A.) kilobyte
   B.) megabyte
   C.) gigabyte
   D.) terabyte

Answer: Option 'A'

kilobyte

  • 23. A prefix for billion which is equal to _____ is called as billi.
   A.) 100
   B.) 10000
   C.) 1000
   D.) 10

Answer: Option 'D'

10

  • 24. Programmers use a variety of ________ to communicate instructions to the computer.
   A.) Programming languages
   B.) high level languages
   C.) low level languages
   D.) None of these

Answer: Option 'A'

Programming languages

  • 25. The physical arrangement of elements on a page is referred to as a document's
   A.) features
   B.) format
   C.) pagination
   D.) grid

Answer: Option 'B'

format

GIC - General Insurance Corporation of India Computer Practice Test - 50 Questions with Answers Download Pdf