NIACL Assistants Computer Knowledge - Test - 2

  • 1. IC is made up of
   A.) transistors
   B.) microprocessors
   C.) vacuum tubes
   D.) Both '1' and '2'

Answer: Option 'A'

transistors

  • 2. Time sharing become possible in _________ generation of computers.
   A.) first
   B.) second
   C.) third
   D.) fourth

Answer: Option 'B'

second

  • 3. Microcomputer hardware consists of three basic categories of physical equipment
   A.) keyboard, monitor, hard drive
   B.) system unit, input/output, memory
   C.) system unit, input/output, secondary storage
   D.) system unit, primary storage, secondary storage

Answer: Option 'B'

system unit, input/output, memory

  • 4. General purpose computers are used for
   A.) creating a small database
   B.) performs calculation
   C.) accounting
   D.) All of the above

Answer: Option 'D'

All of the above

  • 5. Computers that are portable and convenient to use for users who travel, are known as
   A.) supercomputers
   B.) minicomputers
   C.) mainframe computers
   D.) laptops

Answer: Option 'D'

laptops

  • 6. Which is not an integral part of computer?
   A.) CPU
   B.) Mouse
   C.) UPS
   D.) Monitor

Answer: Option 'C'

UPS

  • 7. The Central Processing Unit (CPU) in a computer consists of
   A.) input, output and processing
   B.) control unit, primary storage and secondary storage
   C.) control unit, arithmetic logic unit, registers
   D.) None of these

Answer: Option 'C'

control unit, arithmetic logic unit, registers

  • 8. Which of the following memory chips is programmed during the manufacturing process?
   A.) RAM
   B.) ROM
   C.) PROM
   D.) EEPROM

Answer: Option 'B'

ROM

  • 9. Which of the following executes the computer commands?
   A.) Arithmetic unit
   B.) Logic unit
   C.) Both '1' and '2'
   D.) Control unit

Answer: Option 'C'

Both '1' and '2'

  • 10. The ________ is responsible for performing calculations and contains decision-making mechanisms.
   A.) CPU
   B.) MU
   C.) ALU
   D.) CU

Answer: Option 'C'

ALU

  • 11. An example of peripheral equipment is
   A.) printer
   B.) CPU
   C.) spreadsheet
   D.) microcomputer

Answer: Option 'A'

printer

  • 12. Trackball is an example of a/an
   A.) programming device
   B.) pointing device
   C.) output device
   D.) software device

Answer: Option 'B'

pointing device

  • 13. ________ printer cannot print more than one character at a time.
   A.) Line
   B.) Daisy-wheel
   C.) Dot-matrix
   D.) Laser

Answer: Option 'C'

Dot-matrix

  • 14. A disk's content that is recorded at the time of manufacture and that cannot be changed or erased by the user is
   A.) memory - only
   B.) write - only
   C.) read - only
   D.) run - only

Answer: Option 'C'

read - only

  • 15. The CD - ROM drive is used to
   A.) play compact disks
   B.) control digital information
   C.) play music
   D.) install software

Answer: Option 'A'

play compact disks

  • 16. Storage that retains its data after the power is turned off is referred to as
   A.) volatile storage
   B.) non-volatile storage
   C.) sequential storage
   D.) direct storage

Answer: Option 'B'

non-volatile storage

  • 17. Which of the following are advantages of CD-ROM as a storage media?
   A.) CD-ROM is an inexpensive way to shore large amount is an data and information
   B.) CD-ROM disks retrieve data and information more quickly than magnetic disks do
   C.) CD-ROMs make less errors than magnetic media
   D.) All of the above

Answer: Option 'C'

CD-ROMs make less errors than magnetic media

  • 18. The size of any word/number in a computer is measured in
   A.) bits
   B.) bytes
   C.) meter
   D.) litre

Answer: Option 'A'

bits

  • 19. Megnetic tape is not practical for applications where data must be quickly recalled because tape is
   A.) a random access medium
   B.) a sequential access medium
   C.) a read only medium
   D.) fragile and easily damaged

Answer: Option 'B'

a sequential access medium

  • 20. The storage device used to compensate for the difference in rates of flow of data from one device to another is termed as
   A.) chip
   B.) channel
   C.) call
   D.) buffer

Answer: Option 'D'

buffer

  • 21. What does CO stands in COBOL?
   A.) Common object
   B.) Common
   C.) Common operating
   D.) Computer Oriented

Answer: Option 'B'

Common

  • 22. A normal compiler takes source code as input and produces this as output
   A.) assembly code
   B.) object code
   C.) machine code
   D.) All of these

Answer: Option 'B'

object code

  • 23. Assembly language is a
   A.) machine language
   B.) high-level programming language
   C.) low-level programming language
   D.) language for assembling computers

Answer: Option 'C'

low-level programming language

  • 24. System software
   A.) is a programming software
   B.) is part of a productivity suite
   C.) is an optional form of software
   D.) helps the computer manage internal resources

Answer: Option 'D'

helps the computer manage internal resources

  • 25. It runs on computer hardware and serves as platform for other software to run on.
   A.) Operating system
   B.) Application software
   C.) Programs
   D.) Peripherals

Answer: Option 'A'

Operating system

NIACL Assistants Computer Knowledge - Practice Test 2 - 50 Questions with Answers Download Pdf