Process Control Block - Operating System Questions and Answers

  • 1. A Process Control Block(PCB) does not contain which of the following :
   A.) Code
   B.) Bootstrap program
   C.) Stack
   D.) Data

Answer: Option 'B'

Bootstrap program

  • 2. The number of processes completed per unit time is known as __________
   A.) Output
   B.) Throughput
   C.) Efficiency
   D.) Capacity

Answer: Option 'B'

Throughput

  • 3. Which of the following is not the state of a process?
   A.) Running
   B.) Old
   C.) New
   D.) Waiting

Answer: Option 'B'

Old

  • 4. The state of a process is defined by:
   A.) the current activity of the process
   B.) the final activity of the process
   C.) the activity just executed by the process
   D.) the activity to next be executed by the process

Answer: Option 'A'

the current activity of the process

  • 5. The Process Control Block is:
   A.) Process type variable
   B.) Data Structure
   C.) A secondary storage section
   D.) A Block in memory

Answer: Option 'B'

Data Structure

  • 6. The objective of multi-programming is to :
   A.) Have some process running at all times
   B.) Have multiple programs waiting in a queue ready to run
   C.) To minimize CPU utilization
   D.) None of these

Answer: Option 'A'

Have some process running at all times

  • 7. A single thread of control allows the process to perform:
   A.) only one task at a time
   B.) multiple tasks at a time
   C.) only two tasks at a time
   D.) all of these

Answer: Option 'A'

only one task at a time

  • 8. The entry of all the PCBs of the current processes is in:
   A.) Process Register
   B.) Program Counter
   C.) Process Table
   D.) Process Unit

Answer: Option 'C'

Process Table

  • 9. The degree of multi-programming is:
   A.) the number of processes executed per unit time
   B.) the number of processes in the ready queue
   C.) the number of processes in the I/O queue
   D.) the number of processes in memory

Answer: Option 'D'

the number of processes in memory

Process Control Block - Operating System Questions and Answers Download Pdf