Process Creation - Operating System Questions and Answers

  • 1. Restricting the child process to a subset of the parent’s resources prevents any process from :
   A.) overloading the system by using a lot of secondary storage
   B.) under-loading the system by very less CPU utilization
   C.) overloading the system by creating a lot of sub-processes
   D.) crashing the system by utilizing multiple resources

Answer: Option 'C'

overloading the system by creating a lot of sub-processes

  • 2. The child process completes execution,but the parent keeps executing, then the child process is known as :
   A.) Dead
   B.) Zombie
   C.) Orphan
   D.) Body

Answer: Option 'B'

Zombie

  • 3. The child process can :
   A.) be a duplicate of the parent process
   B.) never be a duplicate of the parent process
   C.) cannot have another program loaded into it
   D.) never have another program loaded into it

Answer: Option 'A'

be a duplicate of the parent process

  • 4. A parent process calling _____ system call will be suspended until children processes terminate.
   A.) exec
   B.) wait
   C.) fork
   D.) exit

Answer: Option 'B'

wait

  • 5. In UNIX, the return value for the fork system call is _____ for the child process and _____ for the parent process.
   A.) A Negative integer, Zero
   B.) Zero, A Negative integer
   C.) Zero, A nonzero integer
   D.) A nonzero integer, Zero

Answer: Option 'C'

Zero, A nonzero integer

  • 6. In UNIX, each process is identified by its :
   A.) Process Control Block
   B.) Device Queue
   C.) Process Identifier
   D.) None of these

Answer: Option 'C'

Process Identifier

  • 7. With _____________ only one process can execute at a time; meanwhile all other process are waiting for the processor. With ______________ more than one process can be running simultaneously each on a different processor.
   A.) Multiprocessing, Multiprogramming
   B.) Multiprogramming, Uniprocessing
   C.) Multiprogramming, Multiprocessing
   D.) Uniprogramming, Multiprocessing

Answer: Option 'D'

Uniprogramming, Multiprocessing

  • 8. Cascading termination refers to termination of all child processes before the parent terminates ______
   A.) Normally
   B.) Abnormally
   C.) Normally or abnormally
   D.) None of these

Answer: Option 'A'

Normally