Remote Procedure Calls - Operating System Questions and Answers

  • 1. Remote Procedure Calls are used :
   A.) for communication between two processes remotely different from each other on the same system
   B.) for communication between two processes on the same system
   C.) for communication between two processes on separate systems
   D.) None of these

Answer: Option 'C'

for communication between two processes on separate systems

  • 2. A process that is based on IPC mechanism which executes on different systems and can communicate with other processes using message based communication, is called ________
   A.) Local Procedure Call
   B.) Inter Process Communication
   C.) Remote Procedure Call
   D.) Remote Machine Invocation

Answer: Option 'C'

Remote Procedure Call

  • 3. To differentiate the many network services a system supports ______ are used.
   A.) Variables
   B.) Sockets
   C.) Ports
   D.) Service names

Answer: Option 'C'

Ports

  • 4. The remote method invocation :
   A.) allows a process to invoke memory on a remote object
   B.) allows a thread to invoke a method on a remote object
   C.) allows a thread to invoke memory on a remote object
   D.) allows a process to invoke a method on a remote object

Answer: Option 'B'

allows a thread to invoke a method on a remote object

  • 5. RPC provides a(an) _____ on the client side, a separate one for each remote procedure.
   A.) stub
   B.) identifier
   C.) name
   D.) process identifier

Answer: Option 'A'

stub

  • 6. The stub :
   A.) transmits the message to the server where the server side stub receives the message and invokes procedure on the server side
   B.) packs the parameters into a form transmittable over the network
   C.) locates the port on the server
   D.) all of these

Answer: Option 'D'

all of these

  • 7. The full form of RMI :
   A.) Remote Memory Installation
   B.) Remote Memory Invocation
   C.) Remote Method Installation
   D.) Remote Method Invocation

Answer: Option 'D'

Remote Method Invocation

  • 8. To resolve the problem of data representation on different systems RPCs define _____________
   A.) machine dependent representation of data
   B.) machine representation of data
   C.) machine-independent representation of data
   D.) none of these

Answer: Option 'C'

machine-independent representation of data