Process Synchronization - Operating System Questions & Answers

  • 1. Which process can be affected by other processes executing in the system?
   A.) cooperating process
   B.) child process
   C.) parent process
   D.) init process

Answer: Option 'A'

cooperating process

  • 2. When several processes access the same data concurrently and the outcome of the execution depends on the particular order in which the access takes place, is called
   A.) dynamic condition
   B.) race condition
   C.) essential condition
   D.) critical condition

Answer: Option 'B'

race condition

  • 3. To enable a process to wait within the monitor,
   A.) a condition variable must be declared as condition
   B.) condition variables must be used as boolean objects
   C.) semaphore must be used
   D.) all of these

Answer: Option 'A'

a condition variable must be declared as condition

  • 4. If a process is executing in its critical section, then no other processes can be executing in their critical section. This condition is called
   A.) mutual exclusion
   B.) synchronous exclusion
   C.) critical exclusion
   D.) asynchronous exclusion

Answer: Option 'A'

mutual exclusion

  • 5. A monitor is a module that encapsulates
   A.) shared data structures
   B.) procedures that operate on shared data structure
   C.) synchronization between concurrent procedure invocation
   D.) all of the above

Answer: Option 'D'

all of the above

  • 6. Which one of the following is a synchronization tool?
   A.) socket
   B.) semaphore
   C.) pipe
   D.) thread

Answer: Option 'B'

semaphore

  • 7. A semaphore is a shared integer variable
   A.) that can not drop below zero
   B.) that can not be more than zero
   C.) that can not drop below one
   D.) that can not be more than one

Answer: Option 'A'

that can not drop below zero

  • 8. Process synchronization can be done on
   A.) hardware level
   B.) software level
   C.) both hardware and software level
   D.) none of these

Answer: Option 'C'

both hardware and software level

  • 9. When high priority task is indirectly preempted by medium priority task effectively inverting the relative priority of the two tasks, the scenario is called
   A.) priority inversion
   B.) priority removal
   C.) priority exchange
   D.) priority modification

Answer: Option 'A'

priority inversion

  • 10. Mutual exclusion can be provided by the
   A.) mutex locks
   B.) binary semaphores
   C.) both mutex locks and binary semaphores
   D.) none of these

Answer: Option 'C'

both mutex locks and binary semaphores

Process Synchronization - Operating System Questions & Answers Download Pdf