Processes - Operating System Questions & Answers

  • 1. The systems which allows only one process execution at a time, are called
   A.) uniprogramming systems
   B.) uniprocessing systems
   C.) unitasking systems
   D.) none of these

Answer: Option 'B'

uniprocessing systems

  • 2. The address of the next instruction to be executed by the current process is provided by the
   A.) CPU registers
   B.) Program counter
   C.) Process stack
   D.) Pipe

Answer: Option 'B'

Program counter

  • 3. Which system call returns the process identifier of a terminated child?
   A.) wait
   B.) exit
   C.) fork
   D.) fork

Answer: Option 'A'

wait

  • 4. In operating system, each process has its own
   A.) address space and global variables
   B.) open files
   C.) pending alarms, signals and signal handlers
   D.) all of these

Answer: Option 'D'

all of these

  • 5. A process stack does not contain
   A.) Function parameters
   B.) Local variables
   C.) Return addresses
   D.) PID of child process

Answer: Option 'D'

PID of child process

  • 6. In Unix, Which system call creates the new process?
   A.) create
   B.) fork
   C.) new
   D.) none of these

Answer: Option 'B'

fork

  • 7. A set of processes is deadlock if
   A.) each process is blocked and will remain so forever
   B.) each process is terminated
   C.) all processes are trying to kill each other
   D.) None of these

Answer: Option 'A'

each process is blocked and will remain so forever

  • 8. A process can be terminated due to
   A.) normal exit
   B.) fatal error
   C.) killed by another process
   D.) all of the above

Answer: Option 'D'

all of the above

  • 9. What is the ready state of a process?
   A.) when process is scheduled to run after some execution
   B.) when process is unable to run until some task has been completed
   C.) when process is using the CPU
   D.) none of these

Answer: Option 'A'

​when process is scheduled to run after some execution

  • 10. What is interprocess communication?
   A.) communication within the process
   B.) communication between two process
   C.) communication between two threads of same process
   D.) none of these

Answer: Option 'B'

communication between two process