Current Affairs Quiz 12-March-2017 Questions and Answers

  • 1. INS Viraat was first commissioned in the Indian Navy on 12th May of which year?
   A.) 1997
   B.) 1987
   C.) 1990
   D.) 1989

Answer: Option 'B'

1987

  • 2. How many member states are there in IORA?
   A.) 12
   B.) 21
   C.) 22
   D.) 14

Answer: Option 'B'

21

  • 3. The SBI has recently announced that it will start charging its account holders a penalty if they fail to maintain a minimum balane in their savings account. According to the new rules effective from April 1, it is mandatory for accounts to maintain a balance of ________ in metropolitan areas, ________ in urban areas, ________ in semi-urban areas and Rs 1,000 in rural areas.
   A.) Rs. 5000, Rs.3000, Rs.2000
   B.) Rs.2000, Rs. 5000, Rs.3000
   C.) Rs.3000, Rs.2000, Rs. 5000
   D.) Rs.3000, Rs. 5000, Rs.2000

Answer: Option 'A'

Rs. 5000, Rs.3000, Rs.2000

  • 4. Which state Govt has announced Tirtha Darshan Scheme under which senior citizens above 60 years of age in the state will be able to go on a pilgrimage within the country at government expence?
   A.) Assam
   B.) Haryana
   C.) Goa
   D.) Andhra Pradesh

Answer: Option 'B'

Haryana

  • 5. What is the rank of India in the latest FIFA Ranking for the month of March 2017?
   A.) 132
   B.) 105
   C.) 121
   D.) 124

Answer: Option 'A'

132

  • 6. Name the executive director and group chief executive officer of Reliance Capital Ltd who regisned from the post after serving for a period of nine years.
   A.) Mahendra Nahata
   B.) Manoj Harjivandas Modi
   C.) Sam Ghosh
   D.) Amitabh Jhunjhunwala

Answer: Option 'C'

​Sam Ghosh

  • 7. Who has been appointed as the new Chairman of the Central Water Commission (CWC) on March 9, 2017?
   A.) S.C. Mudgerikar
   B.) Narendra Kumar
   C.) Harpreet Singh
   D.) Ashwin K Mehta

Answer: Option 'B'

​Narendra Kumar

  • 8. Who is the CEO of Yes Bank?
   A.) Vishwavir Ahuja
   B.) Shikha Sharma
   C.) Ashwani Kumar
   D.) Rana Kapoor

Answer: Option 'D'

Rana Kapoor

  • 9. Name the Minister of State for Shipping who presented the Admiralty (Jurisdiction and Settlement of Maritime Claims) Bill, 2016 in the Lok Sabha which was passed on March 10, 2017.
   A.) Parsottambhai Rupala
   B.) Mansukh L. Mandaviya
   C.) Nitin Gadkari
   D.) Krishan Pal

Answer: Option 'B'

​Mansukh L. Mandaviya

  • 10. Which zone of the Indian railway has unveiled India’s first air-conditioned rail ambulance on 9 March 2017 to be stationed at Kaylan (Maharashtra)?
   A.) Northern Railway
   B.) Central Railway
   C.) Western Railway
   D.) South Western Railway

Answer: Option 'B'

​Central Railway