Current Affairs Quiz 24-March-2017 Questions and Answers

  • 1. What is India's rank in the 2016 Human Development Index (HDI)?
   A.) 78
   B.) 131
   C.) 154
   D.) 162

Answer: Option 'B'

131

  • 2. The world's third-largest hypersonic wind tunnel was launched by ISRO from _________
   A.) Thiruvananthapuram
   B.) Paradip
   C.) Hubli
   D.) Mumbai

Answer: Option 'A'

Thiruvananthapuram

  • 3. The world Meteorological Day is observed on which date globally?
   A.) March 19
   B.) March 21
   C.) March 22
   D.) March 23

Answer: Option 'D'

March 23

  • 4. In the recent survey, which is the happiest place in the world?
   A.) Denmark
   B.) Paris
   C.) Norway
   D.) Colombo

Answer: Option 'C'

Norway

  • 5. The 5th Rashtriya Sanskriti Mahotsav (RSM) has been organized by the Ministry of Culture in which of the following states of India?
   A.) North Eastern States of India
   B.) Western India
   C.) Northern India
   D.) Southern India

Answer: Option 'A'

North Eastern States of India

  • 6. To commemorate the death anniversary of which of these freedom fighters, Martyr’s Day is observed on March 23?
    i.Bhagta Singh
    ii.Mahatma Gandhi
    iii.Shivaram Hari Rajguru
    iv.Sukhdev Thapar.
   A.) Only i & iii
   B.) Only i, iii, & iv
   C.) Only i
   D.) All of the above

Answer: Option 'B'

Only i, iii, & iv

  • 7. How much amount of capital infusion will be provided to the  Indian Overseas Bank (IOB) from the central government in the second tranche as part of a turnaround-linked capital infusion plan?
   A.) Rs. 2000 crore
   B.) Rs. 3000 crore
   C.) Rs. 1000 crore
   D.) Rs. 1500 crore

Answer: Option 'C'

Rs. 1000 crore

  • 8. The third protocol amending India-Singapore Double Taxation Avoidance Agreement (DTAA) notified by the government on March 23, 2017 will be effective from which date?
   A.) May 1, 2017
   B.) April 1, 2017
   C.) June 1, 2017
   D.) July 1, 2017

Answer: Option 'B'

April 1, 2017

  • 9. How many total medals have been won by the Indian Para Athletes at the 9th edition of Fazza International IPC Athletics Grand Prix Competition on March 20, 2017?
   A.) Ten
   B.) Seven
   C.) Five
   D.) Eight

Answer: Option 'D'

Eight

  • 10. The Night Parrot, a mysterious species has been recently discovered in which country by the bird watchers?
   A.) Australia
   B.) Sri Lanka
   C.) West Indies
   D.) New Zealand

Answer: Option 'A'

Australia