Current Affairs-01-September-2016

  • 1. Name the state that recently became the first state to distribute 2 crore LED bulbs under Unnat Jyoti by Affordable LEDs for All (UJALA) scheme?
   A.) Uttar Pradesh
   B.) Gujarat
   C.) Rajasthan
   D.) Haryana

Answer: Option 'B'

Gujarat

  • 2. Which Indian film director was appointed as the UN Women’s Advocate for Gender Equality and Women’s Empowerment in India?
   A.) Aishwaryaa R Dhanush
   B.) Mira Nair
   C.) Kiran Rao
   D.) Zoya Akthar

Answer: Option 'A'

Aishwaryaa R Dhanush

  • 3. Which state government signed a MoU with Google India to promote digital literacy?
   A.) Karnataka
   B.) Gujarat
   C.) Telangana
   D.) Goa

Answer: Option 'D'

Goa

  • 4. Name the state that became the first state to implement Public Fund Management System (PFMS)?
   A.) Haryana
   B.) West Bengal
   C.) Jharkhand
   D.) Kerala

Answer: Option 'C'

Jharkhand

  • 5. Who was recently appointed as the Managing Director and Chief Executive Officer of SBI Mutual Fund?
   A.) Anshula Kant
   B.) Anuradha Rao
   C.) Manju Agarwal
   D.) Ashwini Mehra

Answer: Option 'B'

Anuradha Rao

  • 6. Bharat Bill Payment System (BBPS), an interoperable bill payment service to customers, was launched recently by _____
   A.) NPCI
   B.) RBI
   C.) Ministry of Finance
   D.) SBI

Answer: Option 'A'

NPCI

  • 7. As per the FDI Policy 2016, the foreign investment in the Defence sector can be up to what percentage?
   A.) 100%
   B.) 74%
   C.) 49%
   D.) 26%

Answer: Option 'A'

100%

  • 8. Which among the following is not a subsidiary of the Reserve Bank of India (RBI)?
   A.) DICGC
   B.) NHB
   C.) NABARD
   D.) None of the Above

Answer: Option 'D'

None of the Above



Current Affairs-01-09-2016 Download Pdf