Current Affairs-01-March-2017 Questions and Answers

  • 1. World's first fully mass-reproduced atlas for the blind has been made in :
   A.) China
   B.) India
   C.) Russia
   D.) Canada

Answer: Option 'B'

India

  • 2. The BSE's international exchange is to be opened in :
   A.) Hyderabad
   B.) Gandhinagar
   C.) Kochi
   D.) Patna

Answer: Option 'B'

​Gandhinagar

  • 3. Who has won the IDBI Federal Life Insurance New Delhi Marathon in women’s category on February 26, 2017?
   A.) Reeta Bisht
   B.) Ranjan Kumari
   C.) Monika Athare
   D.) Jyoti Gawate

Answer: Option 'C'

Monika Athare

  • 4. Which institutes scientists have developed a physically unclonable functions (PUF) based on fingerprint generator circuits to protect Internet of Things (IoT) infrastructure from being hacked?
   A.) Indian Institute Of Technology Kharagpur
   B.) Indian Institute of Technology Madras
   C.) Indian Institute of Technology Bombay
   D.) Indian Institute of Technology Delhi

Answer: Option 'A'

Indian Institute Of Technology Kharagpur

  • 5. Biswa Bangla University is in coming up at:
   A.) Midnapore
   B.) Malda
   C.) Birbhum
   D.) Siliguri

Answer: Option 'C'

Birbhum

  • 6. What was the theme of the 2017 National Science Day?
   A.) Encouraging Scientific Awareness in Community
   B.) Science and Technology for Specially Abled Persons
   C.) Science for Nation Building
   D.) Scientific Issues for Development of the Nation

Answer: Option 'B'

Science and Technology for Specially Abled Persons

  • 7. Who has won the 2017 Uganda International Series in Men’s Double category?
   A.) Aatish Lubah and Georges Julien Paul
   B.) Bahaedeen Ahmad Alshannik and Ahmed Salah
   C.) George Julian Paul and Edwin Ekiring
   D.) Tarun Kona and Alwin Francis

Answer: Option 'D'

Tarun Kona and Alwin Francis

  • 8. The government has shifted the responsibility of promoting digital transactions in India from the NITI Aayog to which ministry?
   A.) Ministry of IT and Electronics (MEITY)
   B.) Ministry of Women and Child Development
   C.) Ministry of Information and Broadcasting
   D.) Ministry of Science and Technology

Answer: Option 'A'

Ministry of IT and Electronics (MEITY)

  • 9. Which space agency has planned to send its first robotic spacecraft to the Sun in 2018?
   A.) Rosmoscos
   B.) Indian Space Research Organisation (ISRO)
   C.) National Aeronautics and Space Administration (NASA)
   D.) Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA)

Answer: Option 'C'

National Aeronautics and Space Administration (NASA)

  • 10. Who has recently been appointed as the global Goodwill Ambassador of the UN Refugee Agency UNHCR?
   A.) Stan Wawrinka
   B.) Andy Murray
   C.) Neil Gaiman
   D.) Rafael Nadal

Answer: Option 'C'

Neil Gaiman



Current Affairs-01-03-2017 Download Pdf