Current Affairs-03-March-2017 Questions and Answers

  • 1. Guided Pinaka was successfully test-fired from Integrated Test Range on 12th January 2017 at
   A.) Thumba
   B.) Abdul Kalam Island 
   C.) Chandipur
   D.) Sriharikota

Answer: Option 'C'

Chandipur

  • 2. Which State Govt has announced to give title deeds to 10,000 farmers for forest land holdings?
   A.) Goa
   B.) Kerala
   C.) Thamil Nadu
   D.) Andhra Pradesh

Answer: Option 'B'

Kerala

  • 3. Surendra Verma was chosen for Vyas Samman Award 2016 for his novel titled Kaatna Shami Ka Vriksha : Padma Pankhari Ki Dhar Se. This novel was published in which year?
   A.) 2013
   B.) 2012
   C.) 2010
   D.) 2014

Answer: Option 'C'

2010

  • 4. The Govt has cut the tenure of the next chief of SEBI, by two years. Who is he?
   A.) Upendra Kumar Sinha
   B.) C. B. Bhave
   C.) Shashi Kant Sharma
   D.) Ajay Tyagi

Answer: Option 'D'

Ajay Tyagi

  • 5. Who has been recently appointed as the assistant coach of Indian Premier League (IPL) team Gujarat Lions for the 10th edition of the tournament starting April 5?
   A.) Rohan Gavaskar
   B.) Hemang Badani
   C.) Mahammad Kaif
   D.) Zaheer Khan

Answer: Option 'C'

Mahammad Kaif

  • 6. Lok Sabha Speaker Sumitra Mahajan has recently inaugurated the 2 - day south Asian Speaker's Summit on Achieving Sustainable Development Goals (SDG)' at which Indian city?
   A.) Mumbai
   B.) Indore
   C.) Lucknow
   D.) Pune

Answer: Option 'B'

Indore

  • 7. Name the Bollywood Singer, Who has been recently honoured with the 'Legendary Award' by The Brand Laureate?
   A.) Kshan Amrutache
   B.) Lata Mangeshkar
   C.) Bhajan Mala
   D.) Ram Ratan Dhan Payo

Answer: Option 'B'

Lata Mangeshkar

  • 8. Second International Women's Trade Expo was recently held at which city of Nepal.
   A.) Pokhara
   B.) Birgunj
   C.) Kathmandu
   D.) Hetauda

Answer: Option 'C'

Kathmandu

  • 9. Chainese Smartphone maker Xiaomi promoted its India head to Global Vice President. Name him?
   A.) Madan Kumar Jain
   B.) Manu Kumar Jain
   C.) Manish Kumar Jain
   D.) Rithish Kumar Jain

Answer: Option 'B'

Manu Kumar Jain

  • 10. The International Monetary Fund (IMF) has opened a first-of-its-kind South Asia Training and Technical Assistance Centre (SARTTAC) in which Indian city for economic capacity building in South Asia?
   A.) New Delhi
   B.) Mumbai
   C.) Bengaluru
   D.) Chennai

Answer: Option 'A'

New Delhi