Current Affairs-07-March-2017 Questions and Answers

  • 1. The Tirupati Airport in Andhra Pradesh has been renamed as ___________
   A.) Sri Padmavathi Airport
   B.) Sri Venkateswara Airport
   C.) Sri Laksmi Airport
   D.) Amaravati Airport

Answer: Option 'B'

​Sri Venkateswara Airport

  • 2. According to the GSMA Association Report, which country will lead the world in Smartphone adoption in 2016-2020?
   A.) India
   B.) Norway
   C.) sweden
   D.) denmark

Answer: Option 'A'

India

  • 3. The International Monetary Fund has reached a preliminary agreement with Ukraine on march 4, 2017 to provide a fresh disbursement of USD ____ billion in the first half of the March 2017.
   A.) USD 4 billion
   B.) USD 1 billion
   C.) USD 2 billion
   D.) USD 3 billion

Answer: Option 'B'

​USD 1 billion

  • 4. IRDAI has proposed to increase the insurance premium for cars, motor cycles as well as commercial vehicles to 50 percent. The new charges would be effective from which date? 
   A.) June 1st
   B.) July 1 st
   C.) March 1st
   D.) April 1st

Answer: Option 'D'

April 1st

  • 5. The oldest carrier of Indian Navy which will be decommissioned on March 6?
   A.) INS Viktory
   B.) INS Ashok
   C.) INS Viraat
   D.) INS Vikram

Answer: Option 'C'

INS Viraat

  • 6. Which of these has launched SheLeads Tech?
   A.) Google
   B.) Facebook
   C.) Twitter
   D.) Linkedln

Answer: Option 'B'

Facebook

  • 7. _________ hosting Indian Ocean Rim Association Summit 2017?
   A.) China
   B.) India
   C.) Indonesia
   D.) Japan

Answer: Option 'C'

Indonesia

  • 8. Where is Bagdogra Airport?
   A.) West Bengal
   B.) Bihar
   C.) Andhra Pradesh
   D.) Panjab

Answer: Option 'A'

West Bengal
Defence Minister Manohar Parrikar has said the Bagdogra Airport near Siliguri would soon function for 24 hours a day. Parrikar was talking to the reporters at Jalpaiguri in West Bengal today. He Said that Defence ministry has no objection to the Bagdogra Airport functioning for 24 hours a day. At present flights are not allowed to take off and land in the Bagdogra Airport at night.

  • 9. __________ has 45% of country's bird species?
   A.) Assam
   B.) Himachal Pradesh
   C.) Chennai
   D.) Panjab

Answer: Option 'B'

Himachal Pradesh

  • 10. Who won the gold medal in the 10 m pistol mixed double event at the 2017 ISSF Shooting World Cup in New Delhi?
   A.) Yukari Konishi and Tomoyuki Matsud
   B.) Naphaswan Yangpaiboon and Kevin Venta
   C.) Lao Jiajie and Eva Roeksen
   D.) Jitu Rai and Heena Sidhu

Answer: Option 'D'

Jitu Rai and Heena Sidhu

  • 11. The All India Football Federation (AIFF) advisor __________ was removed from the post in December 2016 due to differences of opinion.
   A.) Gouramangi Singh
   B.) Sunil Chhetri
   C.) Bhaichung Bhutia
   D.) Renedy Singh

Answer: Option 'C'

​Bhaichung Bhutia

  • 12. Who has been awarded the 30th Moortidevi Award on March 4, 2017 by Bharatiya Jnanpith organization?
   A.) M. P. Veerendra Kumar
   B.) Lalit Narayan Mishra
   C.) Pratap Singh Kairon
   D.) Nand Kumar Patel

Answer: Option 'A'

​M. P. Veerendra Kumar

  • 13. Moortidevi Award is presented for contribution to _____ 
   A.) Literature
   B.) Science
   C.) Peace
   D.) Arts

Answer: Option 'A'

Literature

  • 14. ______ will host Destination North East 2017?
   A.) Jaipur
   B.) Bengaluru
   C.) Chandigarh
   D.) Coimbatore

Answer: Option 'C'

Chandigarh

  • 15. Centre has launched the first ever survey in _______ river to determine the population of aquatic life?
   A.) Penna
   B.) Ravi
   C.) Ganga
   D.) Yamuna

Answer: Option 'C'

Ganga

  • 16. Who is the Chairman of IRDAI?
   A.) K.K Sharma
   B.) T.S. Vijayan
   C.) Anil Sinha
   D.) Rajiv Mehrishi

Answer: Option 'B'

​T.S. Vijayan

  • 17. Where is the International Monetary Fund (IMF) headquartered?
   A.) Geneva
   B.) Paris
   C.) Washington D.C
   D.) Vienna

Answer: Option 'C'

Washington D.C

  • 18. She Leads Tech initiative has been launched by which company to support women founded or co-founded startups access to year-long program that provides tools, mentorship and resources?
   A.) Google
   B.) Facebook
   C.) Youtube
   D.) LinkedIn

Answer: Option 'B'

Facebook

  • 19. Which state has launched the Tirtha Darshan Scheme on March 3, 2017 to enable the senior citizens belonging to BPL to go on pilgrimage at government expenses?
   A.) Haryana
   B.) Assam
   C.) Goa
   D.) Andhra Pradesh

Answer: Option 'A'

Haryana

  • 20. Which Indian state has decided to implement the City Taxi Regulation 2017 to regulate the web-based taxi services in the state?
   A.) Chennai
   B.) Andhra Pradesh
   C.) Maharashtra
   D.) Karnataka

Answer: Option 'C'

​Maharashtra