Current Affairs Quiz 17th August 2018 | RRB Group D

  • 1. What technology did the Ashok Leyland introduce recently?
   A.) BS III
   B.) Innoline
   C.) Ignoware
   D.) Turbox

Answer: Option 'B'

Innoline

  • 2. Under which category did the IUCN place the Humboldt penguin in the red list?
   A.) Vulnerable
   B.) Critically endangered
   C.) Endangered
   D.) Near threatened

Answer: Option 'A'

​Vulnerable

  • 3. Which state launches Dial 100 Police Mobile App?
   A.) Kerala
   B.) Andhra Pradesh
   C.) Madhya Pradesh
   D.) Tamil Nadu

Answer: Option 'C'

​Madhya Pradesh

  • 4. Mario Abdo Benitez sworn in as the 50th President of
   A.) Paraguay
   B.) Bolivia
   C.) Guatemala
   D.) Argentina

Answer: Option 'A'

Paraguay

  • 5. Recently, Mamata Banerjee lifted family income ceiling for the beneficiaries of women welfare scheme ‘Kanyashree’. Earlier the ceiling was
   A.) Rs 1,20,000 or less
   B.) Rs 1,30,000 or less
   C.) Rs 1,50,000 or less
   D.) Rs 1,70,000 or less

Answer: Option 'A'

​Rs 1,20,000 or less

  • 6. Who launches RUCO initiative to collect, convert used cooking oil into biofuel?
   A.) Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI)
   B.) National Brain Research Centre (NBRC)
   C.) Indian Social Institute (ISI) 
   D.) National Sugar Institute (NSI)

Answer: Option 'A'

​Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI)

  • 7. Recently the National Payments Corporation of India (NPCI) launched an upgraded version of the Unified Payments Interface (UPI), UPI 2.0. Customers can now link overdraft account to UPI in addition to current and savings account, and the transaction limit has been doubled to
   A.) ₹1 lakh
   B.) ₹2 lakh
   C.) ₹1.5 lakh
   D.) ₹2.5 lakh

Answer: Option 'B'

​₹2 lakh

  • 8. Which of the following city will get free WiFi and high-speed broadband as Union Home Minister Rajnath Singh launched a host of 'Smart City' projects recently?
   A.) Delhi
   B.) Bangalore
   C.) Hyderabad
   D.) Mumbai

Answer: Option 'A'

Delhi

  • 9. Who is the author of the famous book Meri Ekyavan Kavitayen (My 51 Poems)?
   A.) Chetan Bhagat
   B.) Atal Bihari Vajpayee
   C.) APJ Abdul Kalam
   D.) Anita Desai

Answer: Option 'B'

​Atal Bihari Vajpayee

  • 10. Which mobile network launched VOIP Based WINGS Service?
   A.) Vodafone 
   B.) Idea
   C.) Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL)
   D.) Bharti Airtel

Answer: Option 'B'

Idea

  • 11. Good Governance Day is observed in India on the 25th December every year. It is to honor which of the following leader's birth anniversary?
   A.) Indira Gandhi
   B.) Atal Bihari Vajpayee
   C.) Dr.Rajendra Prasad
   D.) APJ Abdul Kalam

Answer: Option 'B'

​Atal Bihari Vajpayee

  • 12. Which payments bank ties up with Bharti Axa to Offer Jeevan Jyoti Bima?
   A.) Airtel Payments bank 
   B.) Fino PayTech Payments bank
   C.) Paytm Payments bank
   D.) Vodafone M-Pesa Payments Bank

Answer: Option 'A'

Airtel Payments bank 

  • 13. Which country navies with India to commemorate 25th anniversary of maritime bilateral exercise?
   A.) Singapore
   B.) Indonesia 
   C.) Pakistan
   D.) Saudi Arabia

Answer: Option 'A'

​Singapore

  • 14. An administrative divisions of India denoting a sub-district which consist of multiple villages and a few towns is called _________.
   A.) Taluk
   B.) Panchayat
   C.) Township
   D.) Gram Panchayat

Answer: Option 'A'

​Taluk

  • 15. At Which city Twenty fourth World Congress of Philosophy meeting held recently?
   A.) Beijing, China
   B.) Germany,Europe 
   C.) New York,USA
   D.) Moscow, Russia

Answer: Option 'A'

Beijing, China

  • 16. ‘Kanyashree Prakalpa scheme’ is the flagship women welfare and United Nations (UN) award winning scheme of
   A.) Maharashtra
   B.) West Bengal
   C.) Karnataka
   D.) Assam

Answer: Option 'B'

​West Bengal

  • 17. The multi-purpose ‘Barak 8’ missile defence system was jointly developed by India and
   A.) Nepal
   B.) Israel
   C.) Pakistan
   D.) Russia

Answer: Option 'B'

​Israel

  • 18. How much percent of quota that the Central government has allocated for SC/ST employees in government jobs promotions?
   A.) 22.5%
   B.) 12.25%
   C.) 50%
   D.) 25%

Answer: Option 'A'

​22.5%

  • 19. Which app partners with IRCTC app Rail connect to facilitate convenient payments?
   A.) PhonePe
   B.) Freecharge 
   C.) Oxigen
   D.) Mobikwik

Answer: Option 'A'

PhonePe

Current Affairs Quiz 17th August 2018 Download Pdf