Current Affairs and Banking Awareness for IBPS Set - 1 | 2017

  • 1. Which entity has signed a MoU with Directorate General Factory Advice Service & Labour Institutes (DGFASLI) for collaboration on occupational health and prevention of occupational injuries and diseases?
   A.) Birla Sun Life Insurance
   B.) International Labour Organization
   C.) NITI Aayog
   D.) Employee’s State Insurance Corporation (ESIC)

Answer: Option 'D'

Employee’s State Insurance Corporation (ESIC)

  • 2. The Global Forgiveness Day is observed on?
   A.) 7th July
   B.) 8th July
   C.) 9th July
   D.) 10th July

Answer: Option 'A'

7th July

  • 3. Which State Government has announced to set up an international standard sports city in the state capital?
   A.) Andhra Pradesh
   B.) Kerala
   C.) Odisha
   D.) Goa

Answer: Option 'C'

Odisha

  • 4. National Conference of Chief Secretaries of States and Union Territories organised by NITI Aayog was held on July 10, 2017 in:
   A.) Mumbai
   B.) New Delhi
   C.) Nagpur
   D.) Jaipur

Answer: Option 'B'

New Delhi

  • 5. Name the last state to implement GST ?
   A.) Jammu and Kashmir
   B.) Assam
   C.) Arunachal Pradesh
   D.) Karnataka

Answer: Option 'A'

Jammu and Kashmir

  • 6. Which country has recently announced that the country will end sales of petrol and diesel vehicles by 2040?
   A.) China
   B.) France
   C.) Kuwait
   D.) Denmark

Answer: Option 'B'

France

  • 7. Which of the following is the headquarters of Bank for International Settlements?
   A.) USA
   B.) Germany
   C.) Switzerland
   D.) Italy

Answer: Option 'C'

Switzerland

  • 8. Following the amendment of the Banking regulation Act(1949) in January 2017, the floor rate of SLR ______ was removed.
   A.) 20.25
   B.) 20.50
   C.) 20.75
   D.) 21.25

Answer: Option 'C'

20.75

  • 9. If any Indian bank fails to maintain the required level of SLR, then it becomes liable to pay penalty to _______.
   A.) Finance Ministry
   B.) Bank Board Bureau
   C.) GOI
   D.) RBI

Answer: Option 'D'

RBI

  • 10. Which of the following is an example of Time Liability?
   A.) Fixed Deposit
   B.) Current Account
   C.) Savings Account
   D.) All of these

Answer: Option 'A'

Fixed Deposit

  • 11. According to OECD-FAO Agricultural Outlook 2017-2026, released by Organisation for Economic Co-operation and Development(OECD) and Food and Agriculture Organization(FAO) of the United Nations, which country will be the world’s largest milk producer by 2026?
   A.) Sweden
   B.) Australia
   C.) India
   D.) New Zealand

Answer: Option 'C'

India

  • 12. If any Indian bank fails to maintain the required level of SLR, then the defaulter bank pays penal interest at the rate of ______ per annum above the Bank Rate on the shortfall amount for that particular day.
   A.) 6%
   B.) 5%
   C.) 4%
   D.) 3%

Answer: Option 'D'

3%

  • 13. If the defaulter bank continues to default on the next working day, then the rate of penal interest can be increased to _____ per annum above the Bank Rate
   A.) 2%
   B.) 3%
   C.) 4%
   D.) 5%

Answer: Option 'D'

5%

  • 14. Which of the following is determined by a percentage of total demand and time liabilities?
   A.) CRR
   B.) SLR
   C.) MBS
   D.) MBS

Answer: Option 'B'

SLR

Current Affairs and Banking Awareness for IBPS Set - 1 | 2017 Download Pdf