Shine India Current Affairs Quiz 8th February 2018 - Indian Study Hub Current Affairs Quiz

  • 1. Which Airport Becomes World's Busiest Single-Runway?
   A.) Kolkata
   B.) Mumbai
   C.) Hyderabad 
   D.) Chennai

Answer: Option 'B'

Mumbai

  • 2. Which country will host the 16th International Energy Forum (IEF) 2018 Ministerial meeting?
   A.) Dubai
   B.) India
   C.) Egypt
   D.) China

Answer: Option 'B'

Union Minister of Petroleum and Natural Gas, Dharmendra Pradhan has announced that 16th International Energy Forum (IEF) Ministerial meeting will be held in New Delhi from 10th – 12th April 2018. This event will be hosted by Government of India and co-hosted by the Government of China and South Korea. Representatives from 92 countries (including 72 member countries of IEF and 20 guest countries) will be participating in the meeting. Besides, representatives from international multilateral energy organisations, including the Organisation of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) and International Energy Agency (IEA) will also attend this meet. India had last hosted the IEF ministerial meet in year 1996.

  • 3. Which country Commits Record $370m Of Aid To UN World Food Programme?
   A.) Sweden 
   B.) USA
   C.) Australia
   D.) Russia

Answer: Option 'A'

​Sweden 

  • 4. Which Indian state hosted the International Dam Safety Conference 2018?
   A.) Karnataka
   B.) Uttar Pradesh
   C.) Kerala
   D.) Andhra Pradesh

Answer: Option 'C'

International Dam Safety Conference – 2018 begun at Thiruvananthapuram, Kerala on 23rd January 2018. Dam safety conferences are organized every year under the Dam Safety Rehabilitation and Improvement Project (DRIP). This two-day conference was inaugurated by Kerala Chief Minister Pinarayi Vijayan while Arjun Ram Meghwal, Union Minister of State for of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation presided over the inaugural function. International Dam Safety Conference – 2018 is being organised by Central Water Commission in association with Kerala Water Resources Department (KWRD), National Institute of Technology – Calicut, Kerala State Electricity Board and College of Engineering, Trivandrum. Nearly 550 delegates from over 20 countries including leading dam safety specialists and seismic experts are participating in this conference.

  • 5. Which country hosted the Syrian National Dialogue Congress 2018?
   A.) South Africa
   B.) Somalia
   C.) Russia
   D.) Egypt

Answer: Option 'C'

On 29th and 30th January 2018, the Syrian National Dialogue Congress was held in Sochi, Russia. The Syrian National Congress was organized by Russia, Iran and Turkey. Around 1,500 delegates participated in the congress. Representatives from various countries and international organizations also took part in the congress. Issues discussed were related to ending the seven-year civil war, necessary amendments to the constitution and post-war reconstruction. An important outcome of the congress is formation of a constitutional committee to promote a constitutional reform. The committee consists of Syrian government delegation and the opposition delegation

  • 6. Which state Government In Association With UNICEF Launches DASTAK Campaign ?
   A.) Tamil Nadu
   B.) Uttar Pradesh
   C.) Bihar
   D.) Andhra Pradesh

Answer: Option 'B'

Uttar Pradesh

  • 7. Which minister Kicks Off Consultations On The New Industrial Policy?
   A.) External Affairs Minister
   B.) Commerce minister
   C.) Finance Minister 
   D.) Sports Minister

Answer: Option 'B'

Commerce minister

  • 8. Which State government has entered into a sister-state agreement with the Canton of Zurich, Switzerland?
   A.) Andhra Pradesh
   B.) Gujarat
   C.) Maharashtra
   D.) Telangana

Answer: Option 'A'

Andhra Pradesh State government has entered into a sister-state agreement with the Canton of Zurich, Switzerland. A letter of intent (LOI) in this regard was signed by Zurich Councillor and Head of the Department for Economic Affairs, Carmen Walker Späh and Andhra Pradesh Finance Minister Yanamala Ramakrishnudu in the presence of Chief Minister Chandrababu Naidu. Under this agreement, Andhra Pradesh and Canton of Zurich will collaborate in various areas through exchange of experience and information, industry-specific programmes and projects, establishment of joint work groups and regular expert-level consultations. As Zurich is very strong in technology and innovation, this agreement will be beneficial for Andhra Pradesh in areas of Information and Communication Technology (ICT), Life Sciences, Environmental Technology and Urban Development.

  • 9. Which city of Malta was officially inaugurated as the European Capital of Culture?
   A.) Zabbar
   B.) Valletta
   C.) Birgu
   D.) Mosta

Answer: Option 'B'

Valletta, the capital of Malta was officially inaugurated as the European Capital of Culture. Every year, the European Union (EU) designates a European city/cities as European Capital of Culture for a period of one calendar year. During this period, series of cultural events are organised in the designated cities. During 2018, over 400 events will take place across Valletta and the neighbouring island of Gozo which is part of Malta. All events will revolve around three focal themes viz. Island Stories, Future Baroque and Voyages. Valletta is sharing the role of European Culture Capital 2018 with Leeuwarden, a city in the Netherlands.

  • 10. Indian Government signed USD 250 million loan agreement with which International Financial Institution for the construction of all-weather roads in five Indian states under Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana?
   A.) OPEC Fund for International Development
   B.) Asian Development Bank
   C.) World Bank
   D.) Asian Infrastructure Investment Bank

Answer: Option 'B'

Asian Development Bank (ADB) and Indian Government have signed USD 250 million loan agreement for construction of all-weather roads in five Indian states under Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana. Funds procured through this loan will be used for construction of 6254 kilometres all-weather rural roads in West Bengal, Chhattisgarh, Assam, Madhya Pradesh and Odisha. First tranche of this loan is part of the USD 500 million Second Rural Connectivity Investment Programme for India, which was approved by ADB in December 2017. Second Rural Connectivity Investment Programme envisages enhancing rural connectivity by improving 12000 kilometres Rural Roads across the 5 states. USD 800 million First Rural Connectivity Investment Programme (executed in 2012, financed by ADB) added about 9000 kilometres of all-weather rural roads in the above mentioned states.