Sakshi Panchayat Secretary Study Material Current Affairs

  • 1. What was India's rank on the 2017 Global Climate Risk Index, released by NGO German watch?
   A.) Second
   B.) Third
   C.) Fourth
   D.) Fifth

Answer: Option 'C'

Fourth

  • 2. India and Japan signed civil nuclear agreement in Tokyo on November 11, 2016. Consider the following statements.
    I. India is a Member of the Nuclear Suppliers Group (NSG)
    II. India is a signatory to the Nuclear Non-Proliferation Treaty (NPT)
    III. India is a signatory to the Comprehensive Test-Ban Treaty (CTBT)
    Which of the above is/are correct?
   A.) I only
   B.) II only
   C.) III only
   D.) None

Answer: Option 'D'

None

  • 3. British Prime Minister Theresa May came on a three-day visit to India in November. Consider the following statements about her.
    I. She is Britain's first woman Prime Minister
    II. She is leader of Conservative Party
    III. She was the Home Secretary in previous Prime Minister David Cameron's Cabinet
    Which of the above is/are correct?
   A.) I only
   B.) I and II only
   C.) II and III only
   D.) III only

Answer: Option 'C'

II and III only

  • 4. Which of the following selected 'Wonder Woman' as the Honorary Ambassador for the Empowerment of Women and Girls?
   A.) EU
   B.) UN
   C.) Amnesty International
   D.) World Bank

Answer: Option 'B'

UN

  • 5. A UNESCO Chair for gender equality was set up at which of the following institutions in India?
   A.) Jadavpur University
   B.) Panjab University
   C.) University of Delhi
   D.) Amrita University

Answer: Option 'D'

Amrita University

  • 6. NDPS Act refers to which of the following?
   A.) New Drugs and Psychotropic Substances Act
   B.) Narcotic Drugs and Prohibited Substances Act
   C.) National Drugs and Prohibited Substances Act
   D.) Narcotic Drugs and Psychotropic Substances Act

Answer: Option 'D'

Narcotic Drugs and Psychotropic Substances Act

  • 7. Who among the following was selected for the European Union's Sakharov Prize for Human Rights 2016?
   A.) Nadia Murad
   B.) Lamia Haji Bashar
   C.) Raif Badawi
   D.) Both a and b

Answer: Option 'D'

Both a and b

  • 8. Who among the following won the Hoogeveen International Chess 2016 organised in the Netherlands?
   A.) Parimarjan Negi
   B.) Abhijeet Gupta
   C.) M.R. Lalith Babu
   D.) Sandipan Chanda

Answer: Option 'B'

Abhijeet Gupta

  • 9. The Prime Minister has urged states to quickly make the required changes in the APMC Act, so that e-NAM (e-National Agriculture Market) Could be enabled across the country. APMC is:
   A.) Agricultural Produce Marketing Committee
   B.) Agricultural Produce Marketing Cooperative
   C.) Agricultural Produce Management Committee
   D.) Agricultural Planning Management Committee

Answer: Option 'A'

Agricultural Produce Marketing Committee

  • 10. Which of the following has become the first country in the world to ban disposable plastic cups and plates?
   A.) France
   B.) Norway
   C.) Denmark
   D.) Sweden

Answer: Option 'A'

France

  • 11. Which muslim country has recently switched to the "Western" Gregorian calendar to pay its civil servants in announced by the council of ministers
   A.) Saudi Arabia
   B.) Malaysia
   C.) Indonesia
   D.) Pakistan

Answer: Option 'A'

Saudi Arabia

  • 12. Which country has appointed Luo Zhaohui, a senior diplomat, it's new ambassador to India?
   A.) Japan
   B.) China
   C.) Belarus
   D.) Mongolia

Answer: Option 'B'

China

  • 13. Which of the following scientists won the Nobel Prize in Chemistry for developing the world's smallest machines hair that may one day act as artificial muscles to power tiny robots or even prosthetic limbs?
   A.) Jean-Pierre Sauvage
   B.) Fraser Stoddart
   C.) Bernard Ben Feringa
   D.) All of the above

Answer: Option 'D'

All of the above

  • 14. Kersti Kaljulaid was elected the first female President of which country?
   A.) Estonia
   B.) Romania
   C.) France
   D.) Czech Republic

Answer: Option 'A'

Estonia

  • 15. Cuba has signed an agreement on cooperation in the field of peaceful atomic energy with which one of the following counntries?
   A.) India
   B.) Pakistan
   C.) Russia
   D.) Israel

Answer: Option 'C'

Russia

  • 16. Which scheme will be implemented by Government of India for promotion of Information & Communication Technology in Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) Sector?
   A.) Algo MSME
   B.) Digital MSME
   C.) MSME Next
   D.) Hi-Tech MSME

Answer: Option 'B'

Digital MSME

  • 17. Who among the following has been recently designated as global terrorist by US?
   A.) Khalid al-Zawahiri
   B.) Hassan Abdullah
   C.) Omar Atwa
   D.) Syed Salahuddin

Answer: Option 'D'

Syed Salahuddin

  • 18. United States has placed which country on its global list of worst offenders in human trafficking and forced labor?
   A.) Bangladesh
   B.) Brazil
   C.) China
   D.) Russia

Answer: Option 'C'

China

  • 19. Which sport sperson will be awarded with East Bengal football club’s highest honour – Bharat Gaurav on their foundation day on August 1, 2017.
   A.) Sachin  Tendulkar
   B.) Bhaichung Bhutia
   C.) Dhanraj Pillay
   D.) P T Usha

Answer: Option 'C'

Dhanraj Pillay

  • 20. Which Bollywood Actress has been appointed as ambassador for government’s flagship Skill India campaign?
   A.) Alia Bhatt
   B.) Deepika Padukone
   C.) Priyanka Chopra
   D.) Sonam Kapoor

Answer: Option 'C'

Priyanka Chopra

  • 21. Mihai Tudose, has been named as Prime Minister –designate of which country?
   A.) Belgium
   B.) Romania
   C.) Austria
   D.) Poland

Answer: Option 'B'

Romania

  • 22. Navy of which country successfully test-fired a submarine-launched intercontinental ballistic missile on June 26, 2017?
   A.) Russia
   B.) China
   C.) North Korea
   D.) US

Answer: Option 'A'

Russia

  • 23. Indian Railways will soon start the final location survey of the 498 km long Bilaspur-Manali-Leh line at Leh in Jammu and Kashmir. Coming up at a height of ______ metres, the strategically important rail project is touted to become the highest rail track in the world, overtaking China’s Qinghai–Tibet Railway.
   A.) 6300
   B.) 3300
   C.) 4300
   D.) 5300

Answer: Option 'B'

3300

  • 24. Which State Government, has launched a toll free 24/7 helpline number ‘181’ for women in the state?
   A.) Arunachal Pradesh
   B.) Manipur
   C.) Sikkim
   D.) Assam

Answer: Option 'B'

Manipur

  • 25. Jagannath Temple at Puri is located in which India state?
   A.) Madhya Pradesh
   B.) Odisha
   C.) Uttar Pradesh
   D.) Bihar

Answer: Option 'B'

Odisha

Sakshi Panchayat Secretary Study Material Current Affairs Download Pdf