Shine India Model Papers Free Booklet Key July 2017 - Current Affairs

  • 1. India’s largest fresh water aquarium has recently opened in:
   A.) Kolkara, West Bengal
   B.) Bhubaneswar, Odisha
   C.) Ranchi, Jharkhand
   D.) Pune, Mumbai

Answer: Option 'C'

Ranchi, Jharkhand

  • 2. How much fund has been contributed by India to UN Peacebuilding Fund recently?
   A.) USD 1100000
   B.) USD 700000
   C.) USD 500000
   D.) USD 200000

Answer: Option 'C'

USD 500000

  • 3. Which among the following is NOT a ‘Core Sector’ of Indian Economy?
   A.) Electricity
   B.) Coal
   C.) Pharmaceutical
   D.) Steel

Answer: Option 'C'

Pharmaceutical

  • 4. Who among the following has replaced Mukul Rohatgi as the new Attorney General of India?
   A.) KK Iyer
   B.) KK Venugopal
   C.) KK Nair
   D.) KK Reddy

Answer: Option 'B'

KK Venugopal

  • 5. Simone Veil, who passed away on June 30, 2017, was:
   A.) Russian Astronaut
   B.) European Politician
   C.) Australian Film Director
   D.) American Physicist

Answer: Option 'B'

European Politician

  • 6. N Mohapatra has ceased to be Director (Personnel) on the board of which company with effect from June 30, 2017?
   A.) Bharat Petroleum Corporation ltd.
   B.) Steel Authority of India Ltd.
   C.) Bharat Heavy Electricals Ltd.
   D.) Oil and Natural Gas Corporation ltd.

Answer: Option 'B'

Steel Authority of India Ltd.

  • 7. On June 30, 2017, R K Pachnanda took charge as the new Director General of:
   A.) Central Bureau of Investigation (CBI)
   B.) Central Reserve Police Force (CRPF)
   C.) Indo-Tibetan Border Police (ITBP)
   D.) Central Industrial Security Force )CISF)

Answer: Option 'C'

Indo-Tibetan Border Police (ITBP)

  • 8. On July 3, 2017, foundation stone of the India’s biggest Global Skill Park was laid in:
   A.) Ranchi
   B.) Bhopal
   C.) Kolkata
   D.) Jaipur

Answer: Option 'B'

Bhopal

  • 9. On July 2, 2017, which State set a record of planting 6 crore saplings in day?
   A.) Uttar Pradesh
   B.) Madhya Pradesh
   C.) Maharashtra
   D.) Rajasthan

Answer: Option 'B'

Madhya Pradesh

  • 10. Kerala Chief Minister Pinarayi Vijayan launched ________, a digital ride sharing platform designed and deployed for the IT industry by the Group of Technology Companies (GTech), the industry body of IT companies in the state.
   A.) D-Ride
   B.) E-Ride
   C.) F-Ride
   D.) G-Ride

Answer: Option 'D'

G-Ride

  • 11. The 2017 National Doctors Day (NDD) is celebrated on which date in India?
   A.) June 30
   B.) July 1
   C.) July 05
   D.) July 07

Answer: Option 'B'

July 1

  • 12. India's biggest Global Park will be set up in which city?
   A.) Kolkata
   B.) Bhopal
   C.) Cuttuck
   D.) Bangalore

Answer: Option 'B'

Bhopal

  • 13. Which state has set a record with plantation of 6 cr saplings in day?
   A.) Punjab
   B.) Madhya Pradesh
   C.) Odisha
   D.) Maharastra

Answer: Option 'B'

Madhya Pradesh

  • 14. Which football team has won the 2017 FIFA Confederations Cup?
   A.) Brazil
   B.) China
   C.) Germany
   D.) Argentina

Answer: Option 'C'

Germany

  • 15. Indian government and Asian development bank has signed what amount of loan agreement on State Highways of Rajasthan?
   A.) 180 million $
   B.) 220 million $
   C.) 380 million $
   D.) 460 million $

Answer: Option 'B'

220 million $

  • 16. 'Kambala', is now a legalized traditional buffalo race in which state?
   A.) Karnataka
   B.) Maharashtra
   C.) Odisha
   D.) Punjab

Answer: Option 'A'

Karnataka

  • 17. Who has become the first female Prime Minister of Serbia?
   A.) Ana Brnabic
   B.) Kori Udovički
   C.) Aleksandar
   D.) Zlatibor Lončar

Answer: Option 'A'

Ana Brnabic

  • 18. The first Indian to win in the FIA Formula 3 European Champlonship
   A.) N Raghavendra
   B.) Kunal Chakravarty
   C.) Jehan Daruvala
   D.) None of these

Answer: Option 'C'

Jehan Daruvala

  • 19. On July 5, 2017, who among the following launched a month-long plantation drive in Delhi to mark Van Mahotsav?
   A.) Speaker of the Lok Sabha Sumitra Mahajan
   B.) Environment Minister Dr Harsh Vardhan
   C.) President Pranab Mukerjee
   D.) Vice President Hamid Ansari

Answer: Option 'B'

Environment Minister Dr Harsh Vardhan

  • 20. As announced by Union Government, how much proportion of the total outstanding debt of all state power distribution companies (discoms) has been covered under the Ujwal DISCOM Assurance Yojana (UDAY) so far?
   A.) 92%
   B.) 97%
   C.) 77%
   D.) 82%

Answer: Option 'B'

97%

  • 21. 10TH India-Jordan Trade and Economic Joint Committee (TEJC) Meeting was held on 4th and 5th July, 2017, in:
   A.) Aqaba, Jordan
   B.) New Delhi, India
   C.) Mumbai, India
   D.) Amman, Jordan

Answer: Option 'B'

New Delhi, India

  • 22. Who among the following inaugurated the 9th edition of Delhi Dialogue on 4th of July 2017 in New Delhi?
   A.) M Venkaiah Naidu
   B.) Sushma Swaraj
   C.) Arun Jaitley
   D.) Nitin Gadkari

Answer: Option 'B'

Sushma Swaraj

  • 23. Which country has started rolling out its Global Entry programme for Indian citizens which allows for expedited clearance of pre-approved, low-risk travelers?
   A.) Australia
   B.) Germany
   C.) US
   D.) UK

Answer: Option 'C'

US

  • 24. Which private sector bank has signed an MoU in London with Santander UK (a wholly-owned subsidiary of the Spanish Santander Group) to promote India-UK trade and business opportunities?
   A.) Axis Bank
   B.) HDFC Bank
   C.) Kotak Mahindra Bank
   D.) Yes Bank

Answer: Option 'D'

Yes Bank

  • 25. N Chandrasekaran has been appointed as Chairman of which Tata Group Company?
   A.) Tata Communications
   B.) Tata Motors
   C.) Tata Global Beverages
   D.) Tata Steel

Answer: Option 'C'

Tata Global Beverages

Shine India Model Papers Free Booklet Key July 2017 - Current Affairs Download Pdf