Current Affairs Test Yourself Exercise - I MCQs Last 6 Months

  • 1. Who among the following was selected for the 2016 Bihari Puraskar by the KK Birla Foundation for his book "Yeh Ek Dunia"?
   A.) Satya Narayan
   B.) Om Thanwi
   C.) Arjundeo Charan
   D.) Narendra Kohli

Answer: Option 'A'

Satya Narayan

  • 2. The campus of which of the following was inaugurated by the Prime Minister recently at Patalganga in Navi Mumbai?
   A.) National Institute of Banking Markets
   B.) National Institute of Bond Markets
   C.) National Institute of Capital Markets
   D.) National Institute of Securities Markets

Answer: Option 'D'

National Institute of Securities Markets

  • 3. Prime Minister Narendra Modi has launched an Aadhaar-based mobile payment application BHIM. BHIM stands for:
   A.) Bharat Independence for Money
   B.) Bharat Interface for Money
   C.) Bharat Interest for Money
   D.) Bharat Indigenous Money

Answer: Option 'B'

Bharat Interface for Money

  • 4. Who among the following former Union Home Secretaries was appointed the new Lieutenant Governor of Delhi?
   A.) Najeeb Jung
   B.) Anil Baijal
   C.) Manish Sisodia
   D.) Rajiv Lall

Answer: Option 'B'

Anil Baijal

  • 5. Who among the following is the author of novel 'Brothers' released recently?
   A.) Manju Kapur
   B.) Chetan Bhagat
   C.) Ruskin Bond
   D.) Anupama Roy

Answer: Option 'A'

Manju Kapur

  • 6. The Government has formed an Inter-ministerial task force to look into all the strategic aspects of Indus Water Treaty (IWT) with Pakistan. This task force will be headed by who among the following?
   A.) Ajit Doval
   B.) Nripendra Misra
   C.) Rajiv Mehrishi
   D.) Pradeep Kumar Sinha

Answer: Option 'B'

Nripendra Misra

  • 7. Who among the following won the Best Player award at the Globe Soccer Awards 2016?
   A.) Luis Suarez
   B.) Cristiano Ronaldo
   C.) Antoine Griezmann
   D.) Lionel Messi

Answer: Option 'B'

Cristiano Ronaldo

  • 8. The country's first Indian Institute of skills was inaugurated by the following places recently?
   A.) Varanasi
   B.) Kanpur
   C.) Agra
   D.) Lucknow

Answer: Option 'B'

Kanpur

  • 9. Which district of Kerala saw the launch of the first fully-digital tribal colony in the country?
   A.) Kannur
   B.) Palakkad
   C.) Malappuram
   D.) Idukki

Answer: Option 'C'

Malappuram

  • 10. Which state was selected as host of 2022 National Games recently?
   A.) Mizoram
   B.) Tripura
   C.) Assam
   D.) Meghalaya

Answer: Option 'D'

Meghalaya

  • 11. Ukraine has nationalised its largest bank recently. Which of the following is the currency in Ukraine?
   A.) Hryvania
   B.) Rouble
   C.) Manat
   D.) Dram

Answer: Option 'C'

Manat

  • 12. The world's largest and first fully integrated industrial park was opened in which state?
   A.) Uttar Pradesh
   B.) Tamil Nadu
   C.) Maharashtra
   D.) Kerala

Answer: Option 'B'

Tamil Nadu

  • 13. Which of the following won the football Club World Cup 2016, defeating Japanese side Kashima Antlers in the final?
   A.) Barcelona
   B.) Chelsea
   C.) Bayern Munich
   D.) Real Madrid

Answer: Option 'C'

Bayern Munich

  • 14. Who among the following has taken as the new Chief of the Indian Army?
   A.) Lieutenant General Anil Chait
   B.) Lieutenant General Praveen Bakshi
   C.) Lieutenant General Sanjiv Sanjiv Chachra
   D.) Lieutenant General Bipin Rawat

Answer: Option 'D'

Lieutenant General Bipin Rawat

  • 15. The high-level committee formed to study the feasibility of shifting financial year to January I submitted its report recently. The committee is needed by:
   A.) Shankar Acharya
   B.) K M Chandrasekhar
   C.) Rakesh Mohan
   D.) Rajiv Kumar

Answer: Option 'A'

Shankar Acharya

  • 16. Who among the following won the Miss World title 2016?
   A.) Reyes Ramiraz
   B.) Natasha Mannuena
   C.) Stephania del Valle
   D.) Mirela Lalaguna

Answer: Option 'D'

Mirela Lalaguna

  • 17. Pankaj Patel was elected President of FICCI for 2017 - He is the CMD of a company in which sector?
   A.) Tobacco
   B.) Cement
   C.) Pharmaceuticals
   D.) Petroleum

Answer: Option 'C'

Pharmaceuticals

  • 18. Who among the following Indian women boxers has been selected for 'Legends Award' by the International Boxing Association (AIBA)?
   A.) M C Mary Kom
   B.) Sarjubaia Devi
   C.) Pinki Jangra
   D.) Sonia Lather

Answer: Option 'A'

M C Mary Kom

  • 19. The RBI has allowed banks to facilitate issuance of prepaid payment instruments (PPIs) by which of the following?
   A.) Unlisted corporates
   B.) Municipal corporations
   C.) Partnership firms
   D.) All the above

Answer: Option 'D'

All the above

  • 20. Airtel Payments Bank is a joint venture between Airtel M-Commerce and which private sector bank?
   A.) Axis Bank
   B.) Kotak Mahindra Bank
   C.) Federal Bank
   D.) ICICI Bank

Answer: Option 'B'

Kotak Mahindra Bank

  • 21. What is the Upper House of Parliment in Bhutan called?
   A.) Senate
   B.) House of Elders
   C.) National Council
   D.) Federation Council

Answer: Option 'C'

National Council

  • 22. Which neighboring country is in news for the humanitarian crisis faces by its minority Rohingya community?
   A.) Pakistan
   B.) Bhutan
   C.) China
   D.) Myanmar

Answer: Option 'D'

Myanmar

  • 23. Which of the following was in news recently for launching the country's first banking robot named 'Lakshmi'?
   A.) Federal Bank
   B.) Catholic Syrian Bank
   C.) IndusInd Bank
   D.) City Union Bank

Answer: Option 'D'

City Union Bank

  • 24. Which of the following is the world's fastest supercomputer in the Top500 list?
   A.) Titan
   B.) Sequoia
   C.) Hazel Hen
   D.) Sunway TaihuLight

Answer: Option 'D'

Sunway TaihuLight

  • 25. India has signed $500 loan agreement with the Asian Development Bank (ADB) to build the country's longest bridge on which river?
   A.) Narmada
   B.) Yamuna
   C.) Ganga
   D.) Brahmaputra

Answer: Option 'C'

Ganga