Current Affairs Quiz 22 August 2017 - IndinStudyHub Current Affairs Quiz

  • 1. Which union minister launched digital police portal under Crime and Criminal Tracking Network and Systems Project (CCTNS)?
   A.) Shri Rajesh Sharma
   B.) Shri Rajnath Singh
   C.) Shri Suresh Prabhu
   D.) Shri Prakash Javedkar

Answer: Option 'B'

Shri Rajnath Singh

  • 2. Who inaugurate Orient Craft Textile facility in Jharkhand?
   A.) Shri Arun Jaitley
   B.) Smt Sushma Swaraj
   C.) Smt Smriti Irani
   D.) Shri Vijay Sekar

Answer: Option 'C'

Smt Smriti Irani

  • 3. Which ministry ink Memorandum of Understanding (MoU) with IVI for vaccine for Research and Development?
   A.) Ministry of Health Affairs
   B.) Ministry of External Affairs
   C.) Ministry of Finance
   D.) Ministry of Ayurveda

Answer: Option 'A'

Ministry of Health Affairs

  • 4. Which board approves HPCL takeover of 51.11% stake recently?
   A.) Oil India Limited
   B.) Hindustan Lever Corporation
   C.) Bharat Petroleum Gas
   D.) Oil and Natural Gas Corporation (ONGC)

Answer: Option 'D'

Oil and Natural Gas Corporation (ONGC)

  • 5. This bank sighned an agreement with Bajaj Allianz General Insurance recently?
   A.) Union Bank of India
   B.) Indian Bank
   C.) Bank of Baroda
   D.) Bank of India

Answer: Option 'A'

​Union Bank of India

  • 6. Japan and this country agreed to advance their multilateral security and defense cooperation with countries like India.
   A.) Singapore
   B.) USA
   C.) Malaysia
   D.) UK

Answer: Option 'B'

USA

  • 7. Who to replace physical Police verification of Passport applicants with online verification within a year?
   A.) Non Governmental Organisation
   B.) Private Organisation
   C.) Central Government
   D.) State Government

Answer: Option 'C'

Central Government

  • 8. August 19 is celebrated as __________.
   A.) World Photography Day
   B.) World Breastfeeding Week
   C.) International Forgiveness Day
   D.) Montreal World Film Festival

Answer: Option 'A'

World Photography Day

  • 9. Which place Indian Navy’s second LCU Mark IV L52 ship commissioned recently?
   A.) Mumbai
   B.) Goa
   C.) Chennai
   D.) Port Blair

Answer: Option 'D'

Port Blair

  • 10. Which scheme was launched by the Union Minister Prakash Javadekar recently?
   A.) Antyodaya Anna Yojana
   B.) Atal Pension Yojana
   C.) Swasth Bachche Swasth Bharat Scheme
   D.) Beti Padhao Yojana

Answer: Option 'C'

Swasth Bachche Swasth Bharat Scheme

  • 11. Who is appointed as the Russia's New Ambassador to India?
   A.) Viktor Isakov
   B.) Mikhail Menshikov
   C.) Nikolay Kudashev
   D.) Kirill Novikov

Answer: Option 'C'

Nikolay Kudashev

  • 12. Which currency notes are going to be released by the Reserve Bank of India recently?
   A.) 200
   B.) 100
   C.) 50
   D.) 150

Answer: Option 'C'

50

  • 13. How many villeges are adopted by the State Bank of India for CSR initiative?
   A.) 25
   B.) 50
   C.) 100
   D.) 150

Answer: Option 'B'

50

  • 14. World Humanitarian Day is observed on __________.
   A.) Aug 19
   B.) Aug 18
   C.) Aug 13
   D.) Aug 11

Answer: Option 'A'

Aug 19

  • 15. Which Government launches clouding seeding Project Varshadhari recently?
   A.) Karnataka
   B.) Kerala
   C.) Goa
   D.) Gujarat

Answer: Option 'A'

Karnataka

  • 16. Who has won a silver medal in the javelin throw at the first World Para Athletics Junior Championships in Nottwil?
   A.) Prakash Jaishankar
   B.) Jatinder Singh
   C.) Manoj Ahlawat
   D.) Rinku Hooda

Answer: Option 'D'

Rinku Hooda

  • 17. With which of the following, Nestle India tied for the launch of its new Nutritious range of Maggi Noodles?
   A.) Bigbasket
   B.) Walmart
   C.) Amazon
   D.) Snapdeal

Answer: Option 'C'

Amazon

  • 18. Which satellite was launched by NASA for ensuring that astronauts at the International Space Station can communicate with Earth?
   A.) Tracking and Data Relay Satellite (TDRS-M)
   B.) Testing and Diagnostic Relay Satellite (TDRS-M)
   C.) Testing and Data Relay Satellite (TDRS-M)
   D.) Tracking and Diagnostic Relay Satellite (TDRS-M)

Answer: Option 'A'

Tracking and Data Relay Satellite (TDRS-M)

  • 19. This state signed a JV agreement for refinery project with HPCL?
   A.) Himachal Pradesh
   B.) Rajasthan
   C.) Odisha
   D.) Punjab

Answer: Option 'B'

Rajasthan

  • 20. Which city's police department has inducted five Harley-Davidson Street 750s into its fleet?
   A.) Chennai Police
   B.) Kolkata Police
   C.) Bengaluru Police
   D.) Mumbai Police

Answer: Option 'B'

Kolkata Police

  • 21. A special train called the ________ was pressed into service on August 18, 2017 by the South Delhi Municipal Corporation (SDMC).
   A.) Mosquito Avenger
   B.) Mosquito Expulsion
   C.) Mosquito Terminator
   D.) Mosquito Doom

Answer: Option 'C'

Mosquito Terminator

  • 22. the first regional centre of the New Development Bank opened in __________.
   A.) China
   B.) Brazil
   C.) South Africa
   D.) Inodnesia

Answer: Option 'C'

South Africa

  • 23. The name of the cricketer who was world's top-ranked One-day batsman in the latest ICC ODI rankings is?
   A.) AB de Villiers
   B.) Virat Kohli
   C.) David Warner
   D.) Joe Root

Answer: Option 'B'

Virat Kohli

  • 24. Which of the following state launched a mobile app Meghshala for the teachers?
   A.) Karnataka
   B.) Tamil Nadu
   C.) Kerala
   D.) Andra Pradesh

Answer: Option 'A'

Karnataka

  • 25. Every year 20th August is celebrated as __________.
   A.) World Mosquito Day
   B.) Anti Nuclear Day
   C.) World Senior Citizen's Day
   D.) Nagasaki Day

Answer: Option 'A'

World Mosquito Day

Current Affairs Quiz 22 August 2017 - IndinStudyHub Current Affairs Quiz Download Pdf