Current Affairs Shine India Education For Panchayat Secretary APPSC January Weekly Test - 1

  • 1. Union Government has allocated _____ rupees for the development of 40 satellite launch vehicles in the next 4 years, as announced by Dr K Sivan, Chairman of Indian Space Research Organisation (ISRO)?
   A.) Rs 12,540 crore
   B.) Rs 10,900 crore
   C.) Rs 13,678 crore
   D.) Rs 15,243 crore

Answer: Option 'B'

Dr K Sivan, Chairman, Indian Space Research Organisation (ISRO) announced at a ceremony organized by St Joseph’s College, Trichy, Tamilnadu which is celebrating its 175 anniversary that the Union Government has allocated 10,900 crore rupees for the development of 40 satellite launch vehicles in the next four years. He also informed that the Chandrayan-2 Mission will be launched within three months and It will land in one of those part of the Moon which is still unexplored. He also said that the human space flight Gaganyaan is planned to be launched by 2022, on the occasion of 75th anniversary of Independence. He also stated that the next year ISRO will be organising the Centenary year celebrations of ISRO founder Dr Vikram Sarabhai in which ISRO will rededicate itself to become a world class organization, capable of addressing the varied socio economic challenges of the nation. He said that Space Technology Incubation Centres will be set up in different parts of the country, including Trichy as a part of the celebrations.

  • 2. Ross Island of Andaman and Nicobar was renamed as _____, on 30th December 2018?
   A.) Shaheed Dweep
   B.) Netaji Subhas Chandra Bose Dweep
   C.) Swaraj Dweep
   D.) Mahatma Gandhi Dweep

Answer: Option 'B'

On December 30, 2018, Prime Minister, Shri Narendra Modi embarked on a day long visit to the Andaman and Nicobar Islands.On December 30, 2018, Prime Minister, Shri Narendra Modi, visited Port Blair in the Andaman and Nicobar Islands. On this occasion, he announced renaming of three islands of Andaman and Nicobar.
The 3 islands are:
• The Ross Island was renamed as Netaji Subhas Chandra Bose Dweep,
• The Neil Island would now be known as Shaheed Dweep and
• The Havelock Island as Swaraj Dweep.

  • 3. Name the mobile application launched by North Central Railway (NCR) to help navigate the attendees of Kumbh Mela to be held in Prayagraj city from January 15- March 4, 2019?
   A.) Rail Kumbh Seva Mobile App
   B.) Kumbh Mela Assist Mobile App
   C.) Kumbh Rail Service Mobile App
   D.) Kumbh Mela Seva Mobile App

Answer: Option 'A'

On January 6, 2019, the North Central Railway, (NCR) launched a mobile application the ‘Rail Kumbh Seva Mobile App’ to help navigate the attendees of the Kumbh Mela in Prayagraj city from January 15- March 4, 2019. It will also provide information regarding all the ‘Mela special’ trains that will be run during the period. The app will provide a link to the user to buy both unreserved and reserved train tickets. Also, the users will not only get to know their current location, but will also be able to reach to all railway stations, the mela zone, major hotels, bus stations and other facilities within Prayagraj. A photo gallery, containing pictures of previous Kumbh Melas can also be accessed through the app.

  • 4. Where did Union Petroleum Minister Dharmendra Pradhan launch the Ujjwala Sanitary Napkin initiative on 30thDecember 2018?
   A.) Pune, Maharashtra
   B.) Agra, Uttar Pradesh
   C.) Bhubaneswar, Odisha
   D.) Shimla, Himachal Pradesh

Answer: Option 'C'

On December 30, 2018, Union Petroleum Minister Dharmendra Pradhan launched the Ujjwala Sanitary Napkin initiative in Bhubaneswar, Odisha. Its objective is to provide access to hygiene products and employment to opportunities in every district of the state. Around 100 local manufacturing units will be set up by oil marketing companies at Common Service Centres (CSCs) across 93 blocks in all 30 districts of Odisha in the first phase. The units are expected to be ready by March 2019. The cost of setting up each manufacturing unit is expected to be Rs 2.94 crores. The sanitary napkins will be priced at Rs 42 per pack of eight pads. Each manufacturing unit will employ five or six Ujjwala beneficiaries and will thus employ nearly 600 women across all districts.

  • 5. Which country became the first Asian team to win a Test series in Australia, on 7th January 2019?
   A.) Pakistan
   B.) India
   C.) Afghanistan
   D.) Sri Lanka

Answer: Option 'B'

On 7th January 2019, Indian Cricket Team skipper, Virat Kohli led the country to a maiden series victory on Australian soil, ending a 71-year wait to script a golden chapter in the game’s history. India won their first-ever Test series in Australia by a margin of 2-1 after play in the fourth and final Test in Sydney was abandoned due to rain and the match was called off as a draw. India Became the First Asian team to win a Test series in Australia. India managed the feat for the first time since they began touring Australia in 1947-48. Besides, Virat Kohli became the first Indian as well as the first Asian captain to win a Test series in Australia. With the win, India reinforced their status as the world’s number one team in Test Cricket and retained the Border-Gavaskar Trophy. India which enforced the follow-on during the 4th test, was the first time since 1988 that Australia was asked to follow on at their home. The winning of the 3rd test of the series was India’s 150th in Test cricket making them the 5th team after Australia (384), England (364), Windies (171) and South Africa (162) to reach the milestone. Virat Kohli became the first captain of India to win two Tests in Australia and equals Sourav Ganguly’s record of most overseas Test wins as India captain. Cheteshwar Pujara was adjuged as the man of the match (for 4th test) and player of the series.

  • 6. Ministry of Housing & Urban Affairs has extended the Credit-Linked Subsidy Scheme (CLSS) for Middle Income Group (MIG) Scheme by another 12 months till _____?
   A.) March 31, 2020
   B.) April 30, 2020
   C.) June 30, 2020
   D.)  January 1, 2020

Answer: Option 'A'

On 31st December 2018, the Ministry of Housing & Urban Affairs headed by Minister of State Hardeep S. Puri, extended the Credit-Linked Subsidy Scheme (CLSS) for Middle Income Group (MIG) Scheme by another 12 months till March 31, 2020. Around 93, 007 beneficiaries have been covered till date and have already received Rs 1,960.45 crore of subsidy in the scheme under which the government provides a subsidy of up to Rs 2.67 lakh on home loans. The scheme covers two income segments in the MIG viz. Rs 6,00,001 to Rs 12,00,000 per annum for MIG-I and Rs 12,00,001 to Rs 18,00,000 per annum for MIG-II. The dwelling unit carpet area to avail the benefit of the scheme include ‘upto 160 sq.m’ and ‘upto 200 sq.m’ for MIG I and MIG II respectively. In the MIG-I, an interest subsidy of 4 per cent has been provided for loan amounts up to Rs 9 lakh, while in MIG-II, an interest subsidy of 3 per cent has been provided for loan amount of Rs 12 lakh.

  • 7. India’s GDP would grow at what percent in 2018-19, as per the first advance estimates of National Income at Constant (2011-12) and Current Prices, for the financial year 2018-2019, released by Central Statistics Office (CSO)?
   A.) 7.6 %
   B.) 7.2 %
   C.) 7.4 %
   D.) 7.7 %

Answer: Option 'B'

On 7th January 2019, the Central Statistics Office (CSO) under the Ministry of Statistics and Programme Implementation has released the first advance estimates of National Income at Constant (2011-12) and Current Prices, for the financial year 2018-2019. India’s GDP would grow at 7.2% in 2018-19, showing acceleration from 6.7% growth in 2017-18 because of push from agriculture and manufacturing sectors. It is likely to attain a level of Rs. 139.52 lakh crore. Real GVA (Gross Value Added) is anticipated to grow at 7% in the current fiscal as against 6.5% in 2017-18. It is is anticipated to reach Rs.128.09 lakh crore in 2018-19.

  • 8. A ‘bancassurance’ pact was signed between which bank and SBI Life Insurance to sell the policies of the insurer in over 3,200 branches of the bank, on 31st December 2018?
   A.) Allahabad Bank
   B.) State Bank of India
   C.) Canara Bank
   D.) Federal Bank

Answer: Option 'A'

On 31st December 2018, a ‘bancassurance’ pact was signed between State-owned Allahabad Bank and SBI Life Insurance to sell the policies of the insurer in over 3,200 branches of the Allahabad Bank. The agreement is considered as one of the largest Bancassurance partnerships in the country. The agreement was signed in the presence of Allahabad Bank Managing Director (MD) and Chief Executive Officer (CEO) Mallikarjuna Rao and SBI Life MD & CEO Sanjeev Nautiyal.

  • 9. Where is the world’s largest cricket stadium, which will have a seating capacity of over 1 lakh, being constructed?
   A.) Motera, Ahmedabad
   B.) Cachar, Guwahati
   C.) New Town, Kolkata
   D.) Koramangala, Bengaluru

Answer: Option 'A'

The construction of the world’s largest cricket stadium, which will have a seating capacity of over 1 lakh, at Motera in Ahmedabad is underway. The stadium will be built across 63 acres of land and is being designed by renowned architect firm M/s. Populous. The cost of the project is estimated to be Rs 700 crore and the construction tender has been given to L&T. The infrastructure inside the stadium include three practice grounds and an indoor cricket academy.

  • 10. India will remain the fastest growing major economy with GDP growth estimated to be _____% in FY19, as per Confederation of Indian Industry (CII)’s report titled ‘Growth Outlook for 2019’?
   A.) 7.2 %
   B.) 7.5 %
   C.) 7.7 %
   D.) 7.9 %

Answer: Option 'B'

On December 31, 2018, in its report titled ‘Growth Outlook for 2019’, Confederation of Indian Industry (CII) stated that India will remain the fastest growing major economy with GDP growth estimated to be 7.5% in FY19. The reasons cited for the growth are: Better demand conditions, settled GST implementation, capacity expansion resulting from growing investments in infrastructure and better credit inflow especially in the service sector (that is of 24%).

  • 11. ___ has been announced as the 33rd district of Tamil Nadu after bifurcating Villupuram district, on January 8, 2019?
   A.) Marakkanam
   B.) Kallakurichi
   C.) Ulundurpet
   D.) Vikravandi

Answer: Option 'B'

On January 8, 2019, Tamil Nadu chief minister Edappadi K Palaniswam announced the formation of a new district Kallakurichi by bifurcating Villupuram district which is one of the large districts in the State. With this, the state will now have 33 districts. The decision was taken because the previous coverage of the district Villupuram was huge and it was becoming difficult for the administrators to govern the district. The newly formed region is renowned for its rice production.

  • 12. Which Indian cricketer was adjudged ‘Rachael Heyhoe Flint Award for the Women’s Cricketer of the Year‘ and ‘Women’s ODI Player of the Year’ by International Cricket Council (ICC), on 31st December 2018?
   A.) Mithali Raj
   B.) Smriti Mandhana
   C.) Harmanpreet Singh
   D.) Jhulan Goswani

Answer: Option 'B'

On 31st December 2018, India Women Cricket team Vice-captain and Left-handed opener, Smriti Mandhana was adjudged ‘Rachael Heyhoe Flint Award for the Women’s Cricketer of the Year‘ as well as the ‘Women’s ODI Player of the Year’by the International Cricket Council (ICC).

  • 13. Who won the third term as Prime Minister of Bangladesh, on 31st December 2018?
   A.) Mohammed Abdul Hamid
   B.) Sheikh Hasina
   C.) Abu Thahir Bhutto
   D.) Abdul Salam Khan

Answer: Option 'B'

On 31st December, 2018, Prime Minister Sheikh Hasina’s alliance won Bangladesh’s election with a thumping majority giving her a third straight term. The alliance dominated by her Awami League, won 287 of the 298 seats for which results have been declared, the commission said. There are 300 constituencies in the country. The main opposition Bangladesh Nationalist Party (BNP), which boycotted the last poll in 2014, won just 6 seats.

  • 14. Reserve Bank of India constituted a 5-member high-level committee under _____ to suggest measures to strengthen the safety and security of digital payments in India, on 8th January 2019?
   A.) Salel Parekh
   B.) Mahesh Jain
   C.) Viral Achari
   D.) Nandan Nilekani

Answer: Option 'D'

On January 8, 2019, the Reserve Bank of India constituted a 5-member high-level committee under Aadhaar architect Nandan Nilekani to suggest measures to strengthen the safety and security of digital payments in the country. The panel members include:
• Infosys co-founder Nilekani,
• former RBI deputy governor H R Khan,
• former MD and CEO of Vijaya Bank Kishore Sansi and
• former secretary in ministries of IT and steel Aruna Sharma and
• chief innovation officer, Centre for Innovation, Incubation & Entrepreneurship (CIIE), IIM Ahmedabad, Sanjay Jain.

  • 15. ____ has been appointed the new Information Chief Commissioner by the Government of India?
   A.) Raghav Sanghvi
   B.) Sudhir Bhargava
   C.) Ajay Mishra
   D.) Ram Mathur

Answer: Option 'B'

The Government of India has appointed Sudhir Bhargava, an information commissioner in the Central Information Commission the new chief information commissioner. The government has also appointed four new information commissioners. President Ram Nath Kovind has approved the appointment of former bureaucrats Yashwardhan Kumar Sinha, Vanaja N Sarna, Neeraj Kumar Gupta and Suresh Chandra as the new information commissioners. The appointments came weeks after the Supreme Court had asked the Centre to disclose the process of appointment of the members of the Central Information Commission, including details on applicants and search committees. The court had asked the government to maintain transparency in the process.

  • 16. Name the chairman of National Solar Energy Federation of India (NSEFI), ____ who took over as the president of Global Solar Council (GSC) on January 1, 2019?
   A.) Pranav R Mehta
   B.) Sunil Chandra
   C.) Rishi Jain
   D.) Vishwas Gupta

Answer: Option 'A'

The chairman of National Solar Energy Federation of India (NSEFI), Shri Pranav R Mehta, has taken over as the president of Global Solar Council (GSC) from January 1, 2019. He is dubbed as the Solar Man of India. He has been conferred with the ‘Visionary Disruptor Award’ by Solar Future Today, which he will be receiving on 15th January, 2019 at the sidelines of World Future Energy Summit in Abu Dhabi.

  • 17. Which state got a separate high court on 1st January 2019, which is the 25th high court of India?
   A.) Telangana
   B.) Mizoram
   C.) Sikkim
   D.) Andhra Pradesh

Answer: Option 'D'

On 1st January 2019, Andhra Pradesh got a separate high court which will temporarily function from the Chief Minister’s camp office in Amravati, the new capital of the state till a permanent building for the High Court is being set up at the ‘Justice City’in Amaravati. Since the bifurcation of the state on June 2, 2014, Andhra Pradesh and Telangana have had a common high court at Hyderabad. With the creation of the new high court, the country now has 25 high courts. The present high court building in Hyderabad would be housing the High Court of Telangana and the ten judges, who were part of the common high court, will now be the judges of the Telangana High Court. The bifurcation of the courts into the High Court of Telangana and High Court of Andhra Pradesh came after the Supreme Court on 29th October passed an order for the burification and said that it expects a notification by January 01, 2019. Justice C Praveen Kumar, the senior-most judge among the judges allotted to Andhra Pradesh, was appointed as acting Chief Justice of AP High Court, that will have 15 other judges with effect from January 1 , 2019. Justice Thottathil B Radhakrishnan took over as the first Chief Justice of the Telangana High Court with effect from January 1 , 2019.

  • 18. NASA’s transiting exoplanet survey satellite (TESS) has discovered a planet named _____ orbiting around the star HD 21749, which lies about 53 light years from earth in the faint constellation reticulum?
   A.) HD21749b
   B.) FB14566c
   C.) XC56788y
   D.) RX98989e

Answer: Option 'A'

On 7th January 2019, NASA’s transiting exoplanet survey satellite (TESS) has discovered a planet named HD21749b orbiting around the star HD 21749, which lies about 53 light years from earth in the faint constellation reticulum. TESS does this work by carving the sky up into overlapping sectors, studying each one for 27 days at a time. Discovery team leader Diana Drogomir, institute of astrophysics and space research said that the planet has a density of water, a thick atmosphere and has an average surface temperature around 300 degrees Fahrenheit. HD 21749b completes one orbit of its host star, which is nearly as bright as our sun, every 36 earth days. It is a “sub Neptune”, around three times bigger than earth and 23 times more massive then earth, which means it’s likely gaseous rather than rocky.

  • 19. Reserve Bank of India has granted permission to which payments bank to add new customers, after it had initially barred the bank from opening bank accounts in June 2018?
   A.) Jana Small Finance Bank
   B.) ESAF Small Finance Bank
   C.) AU Small Finance Bank
   D.) Paytm Payments Bank

Answer: Option 'D'

On January 1, 2019, Reserve Bank of India granted permission to Paytm Payments Bank to add new customers after it initially barred Paytm from opening bank accounts in June 2018. This was due to non-compliance of the KYC norms and because Paytm Payments Bank had failed to maintain Rs 100 crore net worth limit. Post the audit, Paytm Payments Bank had removed Renu Satti from the chief executive’s role and replaced her with veteran banker and ex-NPCI senior executive Satish Gupta.

  • 20. Where will the second edition of the Khelo India Youth Games be held from 9th to 20th January 2019?
   A.) Kochi, Kerala
   B.) Kolkata, West Bengal
   C.) Pune, Maharashtra
   D.) Lucknow, Uttar Pradesh

Answer: Option 'C'

From 9th January 2019, Maharashtra is going to host the second edition of the Khelo India Youth Games which includes completions in 18 different disciplines at Balewadi Sports Complex in Pune. The event will conclude on 20th January 2019. Khelo India Youth Games (KIYG) is a part Khelo India which is the revamped national programme for development of sports in India. Students from colleges and universities are participating in the event for the first time. Maharashtra Chief Minister, Devendra Fadnavis and Union Minister of State for Youth affairs and sports Col Rajyavardhan Singh Rathore will attend a virtual touch ceremony at Shree Shiv Chatrapati Sports Complex. More than 6000 Under–17 and Under-21 athletes from all over the India are participating in the games. There are 6 team sports in KIYG and agenda includes Kabaddi and Kho-Kho. Khelo India Youth Games 2018 was held at Delhi.

  • 21. Which country introduced a new “GAFA tax” named after Google, Apple, Facebook and Amazon to ensure that the companies pay a fair share of taxes in Europe, on 1st January 2019?
   A.) Italy
   B.) Germany
   C.) France
   D.) Switzerland

Answer: Option 'C'

From 1st January 2019, France introduced a new “GAFA tax” named after the large internet and technology companies Google, Apple, Facebook and Amazon to ensure the global giants pay a fair share of taxes on their massive businesses in Europe.According to France’s finance Minister Bruno Le Maire, the new tax would raise 500 million euros (570 million dollars) in 2019. The unilateral move from France came after the deal for EU wide tax which required the support of all 28 EU states, crumbled earlier this month, with opposition from countries including Ireland, home to the European headquarters of Google and Apple. While other EU member states such as Britain, Spain and Italy are working on national versions of a digital tax, Asian countries such as Singapore and India are also planning their own schemes.

  • 22. Ministry of Civil Aviation has approved operations of seaplanes in _____ under UDAN-3 (Ude Desh ka Aam Nagrik), making it the first island of India to operate seaplanes?
   A.) Lakshadweep Islands
   B.) Andaman Islands
   C.) Hope Islands
   D.) Quibble Islands

Answer: Option 'B'

The Ministry of Civil Aviation has approved operations of seaplanes in the Andaman Islands under UDAN-3 (Ude Desh ka Aam Nagrik) making Andaman the first island of India to operate seaplanes. The Union Minister for Civil Aviation, Suresh Prabhu has approved operations on 13 water aerodrome routes out of five are from Andaman Islands which others are from dams in Gujarat and coastal areas in Kerala. The Islands of Andaman that would be connected through seaplanes are Campbell Bay, Car Nicobar, Havelock, Hutbay, Neil, Long island and Diglipur. Operation of Seaplanes which are commonly used in Maldives and Mauritius is a part government’s ambitious regional connectivity scheme and it will give a huge push to tourism in the strategically important region.

  • 23. Who took charge as the MD and CEO of Axis bank on 1st January 2019, following the retirement of Shikha Sharma?
   A.) Sandeep Vaishnav
   B.) Murali Krishnan S
   C.) Amitabh Chaudhry
   D.) Randeep Vijay

Answer: Option 'C'

On 31st December 2018, private sector lender Axis Bank Managing Director (MD) and Chief Executive Officer (CEO) Shikha Sharma retired from the services of the bank and Amitabh Chaudhry will be the new MD and CEO of the Axis bank from 1st January 2019. In April 2018, Shikha Sharma requested the bank board to reduce her new term which was started from June 2018 to 7 months from a three-year tenure without citing any reasons. 54 years old, an Indian Institute of Management -Ahmedabad alumnus, Amitabh Chaudhry who is the former MD and CEO of HDFC Standard Life Insurance Company was appointed the MD & CEO of Axis Bank for the period of 3 years.

  • 24. Which state government launched ‘The Krushak Assistance for Livelihood and Income Augmentation (KALIA)’ scheme worth Rs 10,180-crore, for overall development of small, marginal and landless farmers, on 31st December 2018?
   A.) Telangana
   B.) Kerala
   C.) Odisha
   D.) Bihar

Answer: Option 'C'

On December 31, 2018, Chief Minister of Odisha, Naveen Patnaik, launched a Rs 10,180-crore scheme, for overall development of small, marginal and landless farmers, dubbed as ‘The Krushak Assistance for Livelihood and Income Augmentation (KALIA)’ scheme in Odisha. This scheme consists of a life insurance of Rs.2 lakh for 57 lakh farmers and would grant them crop loans at zero per cent interest. Also, financial assistance of Rs 10,000 per farmer family per annum to around 30 lakh small and marginal farmers’ families. Furthermore, Rs. 5000 would be given to farmers for Rabi cultivation and equal amount will be given for Kharif Cultivation. For landless farmers, a unit cost of Rs 12,500 would be provided for goat rearing, poultry farming, duck rearing, bee keeping and mushroom cultivation. The scheme will be implemented in three phases. In the first phase of the initiative, Rs. 5000 would be disbursed to farmers between January 22 and January 25, 2019. The second phase will be completed by February 15, 2019.

  • 25. Which body allowed tokenization of debit, credit and prepaid card transactions to enhance the safety of digital payments ecosystem in India, on 8th January 2019?
   A.) Finance Ministry
   B.) Securities and Exchange Board of India (SEBI)
   C.) Reserve Bank of India (RBI)
   D.) National Payments Corporation of India (NPCI)

Answer: Option 'C'

On 8th January 2019, the Reserve Bank of India has allowed tokenization of debit, credit and prepaid card transactions to enhance the safety of the digital payments ecosystem in the country. The central bank has allowed card schemes like Visa, Mastercard and others to start issuing tokens for third party payment applications as well. “Tokenisation and de-tokenisation” shall be performed only by the authorized card network and recovery of original Permanent Account Number (PAN) should be feasible for the authorized card network only. Tokenisation acts as an additional layer of security as it masks sensitive card data such as the 16-digit Account Number, expiration date and security code.

Current Affairs Shine India Education For Panchayat Secretary APPSC January Weekly Test - 1 Download Pdf