Panchayat Secretary Online Exam Test in Telugu

  • 1. Under which project did the government approved ₹4,066 crore for providing Internet connectivity to people in all gram panchayats?
   A.) Bharat Net project
   B.) Idea Net project
   C.) Airtel Net project
   D.) None of these

Answer: Option 'A'

Bharat Net project

  • 2. The world's first robot to be granted citizenship, made its first appearance in India during an annual festival at IIT-Bombay. Name it?
   A.) ​Aorhia
   B.) Rofhia
   C.) Sophia
   D.) None of these

Answer: Option 'C'

Sophia

  • 3. Who has been recently appointed as the Joint Secretary in Prime Minister’s Economic Advisory Council (PMEAC) ?
   A.) Rasmita Misra
   B.) Sumita Misra
   C.) Sumitra Sharma
   D.) None of these

Answer: Option 'B'

​Sumita Misra

  • 4. Who has recently joined International Monetary Fund (IMF) as its 1st woman Chief Economist?
   A.) Gita Gopinath
   B.) Rohini Pande
   C.) Helene Rey
   D.) Viral Acharya

Answer: Option 'A'

​Gita Gopinath

  • 5. Which country has recently signed a $2.5-billion loan agreement with Russia for the purchase of S-400 missile defence systems?
   A.) Europe
   B.) Germany
   C.) Turkey
   D.) Syria

Answer: Option 'C'

​Turkey

  • 6. The Union Cabinet recently approved _______ % reservation for economically backward section in the General category in jobs and educational institutions.
   A.) 10%
   B.) 15%
   C.) 20%
   D.) 25%

Answer: Option 'A'

10%

  • 7. The leaders of which regional intergovernmental organisation will attend 2018 Republic Day as chief guests?
   A.) World Trade Organization
   B.) ASEAN
   C.) Asia-Pacific Economic Cooperation
   D.) South Asian Association for Regional Cooperation

Answer: Option 'B'

​ASEAN

  • 8. Who is the Chairman of ASEAN?
   A.) Lee Hsien Yang
   B.) Lee Hsien Loong
   C.) Heng Swee Keat
   D.) Chan Chun Sing

Answer: Option 'B'

​Lee Hsien Loong

  • 9. The rival of Bitcoin has recently surpassed Ethereum as the world's second largest cryptocurrency by market capitalisation. Name it?
   A.) Ripple
   B.) Ethereum
   C.) Dogecoin
   D.) Monero

Answer: Option 'A'

​Ripple

  • 10. Who has been recently appointed as the President of the Indian Council of Cultural Relations (ICCR)?
   A.) Vinay Sahasrabuddhe
   B.) Shyam Jaju
   C.) Nalin Kohli
   D.) Prabhat Jha

Answer: Option 'A'

​Vinay Sahasrabuddhe

  • 11. Hyderabad-based technology startup H-Bots Robotics has launched a beta version of its smart policing robot in the city. Name it?
   A.) Fortress
   B.) Ghost in the Shell
   C.) Robo Cop
   D.) Total Recall

Answer: Option 'C'

Robo Cop

  • 12. Who has been appointed as the new DGP (Director General of Police) of Uttar Pradesh?
   A.) Om Prakash Singh
   B.) Shivpal Singh Yadav
   C.) Kalyan Singh
   D.) Ram Gopal Yadav

Answer: Option 'A'

​Om Prakash Singh

  • 13. The 4th edition of the Raisina Dialogue recently held at which Indian city?
   A.) Noida
   B.) Uttar Pradesh
   C.) New Delhi
   D.) Mumbai

Answer: Option 'C'

New Delhi

  • 14. The mystery writer who penned best-selling novels with alphabet-based titles was recently passed away. Name her?
   A.) Louise Penny
   B.) Patricia Cornwell
   C.) Sara Paretsky
   D.) Sue Grafton

Answer: Option 'D'

Sue Grafton

  • 15. The Reserve Bank of India (RBI) has formed a committee on "deepening of digital payments". This committee will suggest measures to strengthen the security of digital payments and assess current levels of digital payments in financial inclusion, among others. Who will be the head of this committee?
   A.) Nandan Nilekani
   B.) Vishal Sikka
   C.) Azim Premji
   D.) N. S. Raghavan

Answer: Option 'A'

​Nandan Nilekani

  • 16. Who has been recently named Globe Soccer's Best Player for 2nd year in a row and the 4th time overall?
   A.) Zinedine Zidane
   B.) Cristiano Ronaldo
   C.) Luka Modrić
   D.) Gareth Bale

Answer: Option 'B'

Cristiano Ronaldo

  • 17. Which state has recently announced that all the police stations in the state will maintain a Facebook and Twitter accounts from 2018 to communicate with people on a daily basis?
   A.) Telangana
   B.) Andhra Pradesh
   C.) Madhya Pradesh
   D.) Haryana

Answer: Option 'A'

Telangana

  • 18. Who was conferred the National Geospatial Award for Excellence-2017 (Lifetime Achievement Award) 2019?
   A.) Debabrata Basu
   B.) Jayanta Kumar Ghosh
   C.) K. R. Parthasarathy
   D.) Alexander Duff

Answer: Option 'B'

Jayanta Kumar Ghosh

  • 19. Who was appointed as new Director of Serious Fraud Investigation Office (SFIO)?
   A.) Sahithi Singh Bhatia
   B.) Amardeep Singh Bhatia
   C.) Keerthi Singh Bhatia
   D.) Swapnika Singh Bhatia

Answer: Option 'B'

Amardeep Singh Bhatia

  • 20. Tamil Nadu Chief Minister E K Palaniswami recently announced the creation of the 33rd district bifurcating Viluppuram.  Name it?
   A.) Kallakurichi
   B.) Cuddalore
   C.) Mayiladuthurai
   D.) Chidambaram

Answer: Option 'A'

​Kallakurichi

  • 21. Which Indian state is hosting the 2nd edition of Khelo India Youth Games?
   A.) Karnataka
   B.) Gujarat
   C.) Maharashtra
   D.) Madhya Pradesh

Answer: Option 'C'

Maharashtra

  • 22. Where was the inaugural round of a 2+2 Inter-Sessional meeting between the United States and India, focused on the progress of defence and foreign policy issues, held on 11th January 2019?
   A.) New Delhi
   B.) Mumbai
   C.) Chennai
   D.) Kolkata

Answer: Option 'A'

On 11th January 2019, the inaugural round of a 2+2 Inter-Sessional meeting between the United States and India which focused on the progress of defence and foreign policy issues between the two countries took place in New Delhi. Shri Gourangalal Das, Joint Secretary (AMS), Ministry of External Affairs and Shri Shambhu S. Kumaran, Joint Secretary (PIC), Ministry of Defence led the Indian delegation. The U.S. delegation was led jointly by Ambassador Ms. Alice Wells, Principal Deputy Assistant Secretary of State and Mr. Randall Schriver, Assistant Secretary of Defense. The meeting was a follow up on the decisions taken during the India-U.S. Ministerial 2+2 Dialogue, which was held in New Delhi in September 2018. Views on regional developments as partners and stakeholders for a free, open, inclusive, peaceful and prosperous Indo-Pacific were also exchanged by the two sides.

  • 23. The 25th edition of the CII (Confederation of Indian Industry) Partnership Summit 2019, was held in _____ on 12th and 13th January 2019?
   A.) New Delhi
   B.) Hyderabad
   C.) Bengaluru
   D.) Mumbai

Answer: Option 'D'

On 12th January 2019, the 25th edition of the CII Partnership Summit 2019, a global platform for dialogue, debate, deliberation and engagement among Indian and global leaders on economic policy and growth trends in India, kicked off in Mumbai, Maharashtra. The event will be concluded on 13th January 2019. The summit which was inaugurated by the Vice President of India, M Venkaiah Naidu also saw the presence of Chief Minister, Maharashtra, Devendra Fadnavis, Governor of Maharashtra C. Vidyasagar Rao and Union Commerce Minister Suresh Prabhu besides other dignitaries. The summit will offer new partnerships and investment opportunities in sectors like Artificial Intelligence, big data, agri and food processing, defence and aeronautics, renewable energy and tourism. The summit is being organised by Department of Industrial Policy and Promotion, Ministry of Commerce and Industry, Maharashtra Government and Confederation of Indian Industry. The inaugural session of the summit themed at `New India: Rising to Global Occasions‘ will be attended by over 1000 delegates from 40 countries. This edition of the summit will showcase India in the present landscape of an emerging “New India”, the “New Global Economic Address”. On the side-lines of the Summit, Union Commerce Minister, Suresh Prabhu will also hold bilateral meetings with various foreign dignitaries.

  • 24. Union Cabinet approved the re-issuance of an ordinance making the practice of instant triple talaq a criminal offence. The earlier ordinance would expire on _____?
   A.) January 22, 2019
   B.) March 25, 2020
   C.) June 1, 2019
   D.) February 16, 2020

Answer: Option 'A'

Talaq” or “Talaq-e-Biddat” is an Islamic practice that allows men to divorce their wives immediately by uttering the word “talaq” (divorce) thrice. The pronouncement could be oral or written, or, in recent times, delivered by electronic means – telephone, SMS, email or social media.The Modi Government formulated a bill named The Muslim Women (Protection Of Rights on Marriage) bill 2017 and was passed in Lok Sabha on December 28th 2017.
On January 10, 2019,The Union Cabinet approved the re-issuance of an ordinance making the practice of instant triple talaq a criminal offence.The earlier ordinance,is to expire on January 22,2019. Instant Triple An ordinance has a validity of six months. But from the day a session begins, it has to be replaced by a bill which should be passed by Parliament within 42 days (six weeks), or it gets worthless. A fresh bill to make the practice of triple talaq among Muslims a offence was introduced in the Lok Sabha on December 17 ,2018 to replace the ordinance issued in September.The lower house later gave its approval to the bill. But due to lack of majority,the bill got a strong oppositon, when it was tabled for consideration in the upper house. It is now pending its approval. According to this law,giving instant triple talaq (talaq-e-biddat) will be illegal and void and will attract a jail term of three years for the husband. The Government is very keen to pass this bill and is ready enough to make an another move during the short budget session which to begin on January 31, 2019.

  • 25. Four new projects for _____ under Swadesh Darshan and PRASHAD (Pilgrimage Rejuvenation and Spiritual, Heritage Augmentation Drive) schemes was launched by Ministry of Tourism in Meghalaya, Gujarat and Uttar Pradesh, on 11th January 2019?
   A.) Rs. 210.55 crores
   B.) Rs. 190.46 crores
   C.) Rs. 145.89 crores
   D.) Rs. 160.75 crores

Answer: Option 'B'

​Rs. 190.46 crores
On 11th January 2019, Four new projects for Rs. 190.46 Crores under the tourism infrastructure development schemes, Swadesh Darshan and PRASHAD (Pilgrimage Rejuvenation and Spiritual, Heritage Augmentation Drive) was launched by Ministry of Tourism in the states of Meghalaya, Gujarat and Uttar Pradesh. The Ministry of Tourism has sanctioned the project ‘Development of West Khasi Hills (Nongkhlaw- Krem Tirot – Khudoi & Kohmang Falls – Khri River- Mawthadraishan, Shillong), Jaintia Hills (Krang Suri Falls- Shyrmang- Iooksi), Garo Hills (Nokrek Reserve, Katta Beel, Siju Caves)’ in Meghalaya for Rs. 84.95 crore under North East Circuit of Swadesh Darshan Scheme. Under the Spiritural Circuit of Swadesh Darshan Scheme, the ministry has sanctioned project of Rs. 21.16 Crore for the development of Gorakhnath Temple (Gorakhpur), Devipattan Temple (Balrampur) and Vatvashni Temple (Domariyagunj). Under the PRASHAD scheme, the Ministry has sanctioned the project ‘Development of Govardhan’ which includes Govardhan Parikrama Marg, Kusum Sarovar, Chandra Sarovar and Manasi Ganga in Mathura in Uttar Pradesh for Rs. 39.74 Crores. Under the PRASHAD Scheme, The Ministry of Tourism also sanctioned the project ‘Development of Pilgrimage Amenities at Somnath – Phase II’ for Rs. 44.59Crores.

Panchayat Secretary Online Exam Test in Telugu Download Pdf