United Nations Organisation MCQ and Answers

  • 1. The total number of members represented in General assembly is
   A.) 193
   B.) 192
   C.) 197
   D.) 195

Answer: Option 'A'

193

  • 2. What is the term of United Nations Secretary General?
   A.) 6 years
   B.) 7 years
   C.) 5 years
   D.) 3 years

Answer: Option 'C'

5 years

  • 3. Out of six principal organs of United Nations, only authorize body of United Nations which issues member states a binding resolution is
   A.) International Monetary Fund
   B.) United Nations Security Council
   C.) World Health Organization
   D.) World Wildlife Fund

Answer: Option 'B'

United Nations Security Council

  • 4. How many non-permanent members are there in the Security Council
   A.) 12
   B.) 11
   C.) 13
   D.) 10

Answer: Option 'D'

10

  • 5. United nations Security Council held its first ever session in
   A.) 17 January, 1944
   B.) 17 January, 1949
   C.) 17 January, 1946
   D.) 26 January, 1948

Answer: Option 'C'

17 January, 1946

  • 6. What is the term of a non-permanent member of the Security Council?
   A.) 1 year
   B.) 2 years
   C.) 3 years
   D.) 4 years

Answer: Option 'B'

2 years

  • 7. United Nations' six principal organs includes
   A.) World Food Programme
   B.) UNESCO
   C.) Economic and Social Council
   D.) World Bank Group

Answer: Option 'C'

Economic and Social Council

  • 8. What is the term of a judge of the International Court of Justice?
   A.) 9 years
   B.) 8 years
   C.) 7 years
   D.) 5 years

Answer: Option 'A'

9 years

  • 9. Which organ of the United Nations Organisation is responsible for coordinating the work of its specialized agencies?
   A.) General Assembly
   B.) Economic and Social Council
   C.) Security Council
   D.) Secretariat

Answer: Option 'B'

Economic and Social Council

  • 10. When was the United Nations Organisation founded?
   A.) October 24, 1945
   B.) December 10, 1945
   C.) August 9, 1945
   D.) October 24, 1944

Answer: Option 'A'

October 24, 1945

  • 11. United Nations' system agencies include
   A.) World Bank Group
   B.) Security Council
   C.) General Assembly
   D.) International Court of Justice

Answer: Option 'A'

World Bank Group

  • 12. The general assembly president serves the office for
   A.) 1.5 years
   B.) 6 months
   C.) 1 year
   D.) 2 years

Answer: Option 'C'

1 year

  • 13. Which of the following is NOT a specialized agency of the United Nations Organisation?
   A.) World Trade Organisation
   B.) World Health Organisation
   C.) World Meteorological Organisation
   D.) World Intellectual Property Organisation

Answer: Option 'A'

World Trade Organisation

  • 14. Who was the only Secretary General of the UNO to have died while in office?
   A.) U Thant
   B.) Dag Hammarskjöld
   C.) Trygve Lie
   D.) Kurt Waldhiem

Answer: Option 'B'

Dag Hammarskjöld

  • 15. How many members does the Economic and Social Council have?
   A.) 25
   B.) 54
   C.) 63
   D.) 58

Answer: Option 'B'

54

  • 16. Which of the following is not permanent member of Security council?
   A.) United Kingdom
   B.) France
   C.) Germany
   D.) China

Answer: Option 'D'

China

  • 17. How many countries are the members of the U. N. O. at present?
   A.) 196
   B.) 189
   C.) 193
   D.) 169

Answer: Option 'C'

193

  • 18. The United Nations agency concerned with the improvement of standards of education and strengthening international co-operation in this field is :
   A.) U. N. E. F.
   B.) U. N. E. S. C. O.
   C.) U. N. I. C. E. F.
   D.) U. N. E. D. O.

Answer: Option 'B'

U. N. E. S. C. O.

  • 19. Which of the following is not the main organ of the U. N. O?
   A.) United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization
   B.) General Assembly
   C.) Security Council
   D.) Trusteeship Council

Answer: Option 'A'

United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization

  • 20. How many permanent members are there in the Security Council?
   A.) Four
   B.) Three
   C.) Five
   D.) Six

Answer: Option 'C'

Five

  • 21. The Head office of International court of justice is situated at
   A.) Geneva
   B.) New York
   C.) The Hague
   D.) Paris

Answer: Option 'C'

The Hague

  • 22. In which year was the UNO awarded the Nobel Peace Prize?
   A.) 1975
   B.) 1999
   C.) 2001
   D.) 2005

Answer: Option 'C'

2001

  • 23. How many Judges are there in the International Court of Justice?
   A.) 9
   B.) 10
   C.) 11
   D.) 15

Answer: Option 'D'

15

  • 24. The first Secretary General of the United Nations was:
   A.) Mrs. Vijai Lakshmi Pandit
   B.) Trygve Lie
   C.) Dag hammarskjoeld
   D.) U. Thant

Answer: Option 'B'

Trygve Lie

  • 25. Which of the following is not function of United Nations Development Programme?
   A.) Protect refugees worldwide
   B.) Poverty reduction
   C.) Crisis prevention and recovery
   D.) Energy and environment

Answer: Option 'A'

Protect refugees worldwide

United Nations Organisation MCQ and Answers Download Pdf