ROLE OF FIVE YEARS PLANNING

  • 1. Who led the 'National Planning Committee Formed by the Indian National Congress in 1938?
   A.) Subhash Chandra Bose
   B.) Jawaharlal Nehru
   C.) Mokshagundam Viswesvarayya
   D.) Mahatma Gandi

Answer: Option 'B'

Jawaharlal Nehru

  • 2. Who first suggested that India should have a planned economy and when?
   A.) Mokshagundam Viswesvarayya 1934
   B.) Jawaharlal Nehru
   C.) Subhash Chandra Bose
   D.) Mahatma Gandi

Answer: Option 'A'

Mokshagundam Viswesvarayya in 1934

  • 3. Who first recommended that India should have a planning commission?
   A.) Mokshagundam Viswesvarayya
   B.) Jawaharlal Nehru
   C.) Subhash Chandra Bose
   D.) Mahatma Gandi

Answer: Option 'C'

Subhash Chandra Bose

  • 4. Name the book written by Mokshagundam Viswesvarayya
   A.) Poverty and un-British rule in India
   B.) Alternative Leadership
   C.) Planned Economy for India
   D.) None of these

Answer: Option 'C'

Planned Economy for India

  • 5. What is the Continuous Plan?
   A.) An annual plan which is formulated, keeping the running 3 year plan in mind
   B.) An annual plan which is formulated, keeping the running 5 year plan in mind
   C.) An annual plan which is formulated, keeping the running 4-yearr plan in mind
   D.) An annual plan which is formulated, keeping the running 6 year plan in mind

Answer: Option 'B'

An annual plan which is formulated, keeping the running 5 year plan in mind

  • 6. When did Direct Benefit Transfer (DBT) Plan was introduced?
   A.) On 1st January 2014
   B.) On 1st January 2015
   C.) On 1st January 2013
   D.) On 1st January 2012

Answer: Option 'C'

On 1st January 2013

  • 7. Targetted reduction of total fertility rate in 12th plan
   A.) over 7.0%
   B.) over 8.0%
   C.) over 9.0%
   D.) over 8.5%

Answer: Option 'B'

over 8.0%

  • 8. What is the total outlay of 12th plan?
   A.) 84,86,926 crores
   B.) 84,86,256 crores
   C.) 84,86,226 crores
   D.) 84,87,226 crores

Answer: Option 'C'

84,86,226 crores

  • 9. What is the targeted growth rate of 12th Five Year Plan? 
   A.) 8.0%
   B.) 9.0%
   C.) 10.3%
   D.) 8.5%

Answer: Option 'A'

8.0%

  • 10. Targetted growth of industrial sector in 12th plan?
   A.) 8.6%
   B.) 7.4%
   C.) 7.6%
   D.) 8.9%

Answer: Option 'C'

7.6%

  • TYPES OF PLANNING

    Imperative Planning : Type of planning where the Central Planning Authority decides upon every aspect of the economy and the targets set and the processes delineated to achieve them are to be atrictly followed. This type of planning is mainly practiced in the socialist economies.
    Indicative Planning : A system of planning in which the State sets board parameters and goals fors the economy. It is different form centralised planning as unlike in the latter, the State does not set Plan targets to the minutest details, but only broadly indicates the targets to be achived, It was adopted in our country since the 8th Five Year Plan, as practiced in many developed countries.
    Perspective Planning : It's a planning for a long period of time, usually 15 - 20 years. As a highly specialised task, it is operationalised through the Five Year and Annual Plans. In such form of planning, the planners formulate a perspective Plan that broadly defines the direction desired to be taken by the economy.
    Rolling Plan : Under the scheme of rolling Plans, there are three different steps, First, a plan for the current year which includes the annual budget. Second, a plan for a fixed number of years, say three, four or five. It is revised every year as per the requirements of the economy. Third, a perspective plan 10, 15 or 20 years.
  • 11. When did the NDC approved the Twelfth five years plan
   A.) August 27, 2012
   B.) December 27, 2012
   C.) December 27, 2013
   D.) August 27, 2013

Answer: Option 'B'

December 27, 2012

  • 12. Targetted growth rate of services sectors in 12th plan?
   A.) 23
   B.) 24
   C.) 25
   D.) 27

Answer: Option 'C'

25

  • 13. How much percenage does planning commission decided to reduce the subsidy burden of the government in the GDP?
   A.) 1.5%
   B.) 1.2%
   C.) 1.8%
   D.) 2.5%

Answer: Option 'A'

1.5%

  • 14. What is the targetted decrease in poverty rate in 12th plan?
   A.) 11% points
   B.) 9% points
   C.) 10% points
   D.) 8% points

Answer: Option 'C'

10% points

  • 15. What is the targetted reduction of IMR (Infant Mortality rate) in 12th plan?
   A.) 28
   B.) 24
   C.) 25
   D.) 29

Answer: Option 'C'

25

  • 16. Targetted Manufacturing growth rate in Twelfth Five Year Plan?
   A.) 8.1%
   B.) 7.1%
   C.) 7.5%
   D.) 6.5%

Answer: Option 'B'

7.1%

  • 17. Targetted reduction of total fertility rate in 12th plan?
   A.) 2.8
   B.) 2.7
   C.) 2.6
   D.) 2.1

Answer: Option 'D'

2.1

  • 18. The district Planning committee was detailed in which Article of the constitution?
   A.) Article 243 ZE
   B.) Article 243 ZD
   C.) Article 244 ZE
   D.) Article 244 ZD

Answer: Option 'B'

Article 243 ZD

  • 19. Which Article of the constitution contains the details of Metropolitan planning committee 
   A.) Article 243 ZD
   B.) Article 243 ZE
   C.) Article 244 ZE
   D.) Article 244 ZD

Answer: Option 'B'

Article 243 ZE

  • 20. Who formulated the 'Peoples Plan'?
   A.) MN Roy in 1945
   B.) MN Roy in 1946
   C.) MN Roy in 1944
   D.) MN Roy in 1943

Answer: Option ''

MN Roy in 1945

ROLE OF FIVE YEARS PLANNING Download Pdf