GST Quiz : Expected Question and Answers for Competitive Exams

  • 1. The government has recently launched GST regime, effective from July 1, 2017. What is GST ?
   A.) Goods and Services Tax (GST)
   B.) Gods and Services Tax (GST)
   C.) Goods and Services Total (GST)
   D.) None of these

Answer: Option 'A'

Goods and Services Tax (GST)

  • 2. India has chosen ____________ model of dual-GST?
   A.) Canadian
   B.) Cuba
   C.) Belize
   D.) Nicaragua

Answer: Option 'A'

Canadian

  • 3. The Central Board of Excise and Customs (CBEC) has recently announced that ___________ will be observed as GST Day ?
   A.) 1st June
   B.) 1st July
   C.) 30st June
   D.) 02nd July

Answer: Option 'B'

1st July

  • 4. The main objective of GST is to ______________ excessive taxation.
   A.) exempt
   B.) exclude
   C.) eliminate
   D.) None

Answer: Option 'C'

eliminate

  • 5. In GST only three type of taxes will be charged in whole country. What are they ?

    Goods and Services Tax (GST)
   A.) CGST, EGST & LGST
   B.) CGST, SGST & IGST
   C.) CGST, SGST & KGST
   D.) RGST, SGST & IGST

Answer: Option 'B'

CGST, SGST & IGST

  • 6. What is CGST?
   A.) Center Goods and Service Tax
   B.) Capital Goods and Service Tax
   C.) Capacity Goods and Service Tax
   D.) Central Goods and Service Tax

Answer: Option 'D'

Central Goods and Service Tax

  • 7. What is SGST?
   A.) State Goods and Service Tax
   B.) S Goods and Service Tax
   C.) South Goods and Service Tax
   D.) None

Answer: Option 'A'

State Goods and Service Tax

  • 8. What is IGST?
   A.) Integrated Goods and Service Tax
   B.) Indian Goods and Service Tax
   C.) Initial Goods and Service Tax
   D.) None

Answer: Option 'A'

Integrated Goods and Service Tax

  • 9. France has implemented GST in which year?
    Goods and Services Tax (GST)
   A.) 1966
   B.) 1956
   C.) 1954
   D.) 1964

Answer: Option 'C'

1954

  • 10. Only ______________ has dual GST model (Just like India is going to implement Dual GST Model).
   A.) Canada
   B.) Bahamas
   C.) Jamaica
   D.) Mexico

Answer: Option 'A'

Canada

  • 11. In India, the GST Council has come out with a four-rate structure. They are?
   A.) 5%, 12%, 18% and 24%
   B.) 5%, 12%, 18% and 26%
   C.) 5%, 12%, 18% and 28%
   D.) 5%, 12%, 16% and 28%

Answer: Option 'C'

5%, 12%, 18% and 28%

  • 12. Which country has the second-highest GST rate of 27%?
   A.) Colombia
   B.) Brazil
   C.) Argentina
   D.) Chile

Answer: Option 'C'

Argentina

  • 13. The Goods and Services Tax (GST) was first proposed in which year?
   A.) 2001
   B.) 2002
   C.) 2000
   D.) 2002

Answer: Option 'C'

2000

  • 14. Which Article of the Constitution as amended by 101st Constitutional Amendment Act, 2016 defines the Goods and Services tax (GST) as a tax on supply of goods or services or both?
   A.) Article 366 (12A)
   B.) Article 366 (1A)
   C.) Article 356 (12A)
   D.) Article 356 (1A)

Answer: Option 'A'

Article 366 (12A)

  • 15. Around how many countries have already implemented the GST?
   A.) 157
   B.) 158
   C.) 159
   D.) 160

Answer: Option 'D'

160

  • 16. Which country has the maximum GST rate slab of 28%? highest among more than 160 countries across the world that have implemented GST?
   A.) Canada
   B.) India
   C.) US
   D.) Argentina

Answer: Option 'B'

India

  • 17. The IGST is charged by?
   A.) Central Government of India
   B.) State Government of Andhra
   C.) Only 1
   D.) Only 2

Answer: Option 'A'

Central Government of India

  • 18. __________ is doing away with indirect taxes such Central Excise Duty, Service Tax, Addl. Customs Duty, Special Addl. Customs Duty as well as Addl. Excise Duty (These indirect taxes are those that are collected by the Centre).
   A.) SGST
   B.) CGST
   C.) IGST
   D.) None

Answer: Option 'B'

CGST

  • 19. __________ is doing away with indirect taxes such Central Excise Duty, Service Tax, Addl. Customs Duty, Special Addl. Customs Duty as well as Addl. Excise Duty (These indirect taxes are those that are collected by the Centre).
   A.) CGST
   B.) SGST
   C.) IGST
   D.) RGST

Answer: Option 'A'

CGST

  • 20. Which country is the First to Implement GST?
   A.) Brazil
   B.) Argentina
   C.) France
   D.) Canada

Answer: Option 'C'

France

  • 21. Tax rate  on the Luxury and demerit goods will be ____________  plus cess.
   A.) 26%
   B.) 27%
   C.) 28%
   D.) 25%

Answer: Option 'C'

28%

  • 22. Transaction fee on various banking and financial services are expected to go up as GST will tax these services under _________ per cent tax rate from the current 15 per cent.
   A.) 16
   B.) 18
   C.) 28
   D.) 15

Answer: Option 'B'

18

  • 23. Ayurvedic products comes under which rate structure?
   A.) 14%
   B.) 15%
   C.) 12%
   D.) 11%

Answer: Option 'C'

12%

  • 24. What is the Tax Rate on essential items like salt, unpacked food grains, healthcare services ?
   A.) 0%
   B.) 1%
   C.) 2%
   D.) 3%

Answer: Option 'A'

0%

  • 25. Under GST, smartphones will be taxed at ___________ per cent.
   A.) 14%
   B.) 12%
   C.) 18%
   D.) 5%

Answer: Option 'B'

12%

GST Quiz : Expected Question and Answers for Competitive Exams Download Pdf