Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017

  • 1. Name the two-wheeler company, which is continued hold first position in domestic bike sales and selling 33,44,292 units in the first half of the fiscal as against 30,34,504 units in the year-ago period, a growth of 10.2 percent?
   A.) Hero MotoCorp
   B.) Honda Motorcycle and Scooter India (HMSI)
   C.) Society of Indian Automobile Manufacturers (SIAM)
   D.) Yamaha Motor Private Limited

Answer: Option 'A'

Hero MotoCorp
Honda Motorcycle and Scooter India (HMSI) has raced past Bajaj Auto to become the second biggest bike seller in India during the first half of the ongoing fiscal. Market leader Hero MotoCorp continued its hold on the segment selling 33,44,292 units in the first half of the fiscal as against 30,34,504 units in the year-ago period, a growth of 10.2 percent.

  • 2. __________ is the second highest ranking law officer of government of India.
   A.) Attorney General for India
   B.) Solicitor-General of India
   C.) Defence Secretary of India
   D.) Home Secretary of India

Answer: Option 'B'

Solicitor-General of India

  • 3. Name the company, which become the second biggest bike seller in India during the first half of the ongoing fiscal? 
   A.) Society of Indian Automobile Manufacturers (SIAM)
   B.) Yamaha Motor Private Limited
   C.) Honda Motorcycle and Scooter India (HMSI)
   D.) Bajaj Auto

Answer: Option 'C'

Honda Motorcycle and Scooter India (HMSI)

  • 4. According to population census 2011, which state has the highest literacy rate in India?
   A.) Kerala
   B.) Meghalaya
   C.) Tripura
   D.) New Delhi

Answer: Option 'A'

Kerala
Literacy rate in Kerala has seen the upward trend and is 94.00 percent as per 2011 population census. Kerala has the highest literacy rate in India.

  • 5. PM Narendra Modi has inaugurated the first phase of ambitious Ghogha-Dahej Roll-on Roll-off ferry service at Ghogha in Bhavnagar district in-

   A.) Karnataka
   B.) Maharashtra
   C.) Gujarat
   D.) Himachal Pradesh

Answer: Option 'C'

Gujarat
Prime Minister Narendra Modi has inaugurated the first phase of ambitious Ghogha-Dahej Roll-on Roll-off ferry service at Ghogha in Bhavnagar district in Gujarat. 

  • 6. The Reserve Bank of India has clarified that linking of Aadhaar to the bank account is mandatory under the Prevention of Money-Laundering (Maintenance of Records) _____________________ published in the Official Gazette on 01st June 2017.
   A.) Second Amendment Rules, 2017
   B.) Second Amendment Rules, 2015
   C.) Second Amendment Rules, 2013
   D.) Second Amendment Rules, 2016

Answer: Option 'A'

Second Amendment Rules, 2017

  • 7. _________ is a Section 8 (under new companies Act, not for profit companies are governed under section 8), non-Government, private limited company.
   A.) GSTN
   B.) NPCI
   C.) IMPS
   D.) BBPS

Answer: Option 'A'

GSTN

  • 8. On which day, the Gujarati New Year was celebrated by the Gujaratis? 
   A.) A day before Diwali
   B.) A day after Diwali
   C.) On Uttarayan day
   D.) Navarathri day

Answer: Option 'B'

A day after Diwali
The Gujarat celebrates its New Year a day after Diwali. The Gujarati New year is also called Bestu Varas. It is celebrated on the first day of the Kartik month in the Shukla Paksha. The Gujarati New Year or Bestu Varas is also called Varsha-pratipada or Padwa. People cleaned their houses, prepared rangolis and wore new clothes and offered pujas at the temples. The most important work of the day was the beginning of the new accounting books for businesspersons.

  • 9. National Research Centre for Banana (NRCB) has signed a memorandum of cooperation (MoC) with which State Government to develop technologies relating to banana production? 
   A.) Arunachal Pradesh
   B.) Andhra Pradesh
   C.) Madhya Pradesh
   D.) Gujarat

Answer: Option 'B'

Andhra Pradesh

  • 10. What movement is launched by the Environmental activists in Mumbai to protect over 3,000 trees from being axed in Aarey Colony where Mumbai Metro Corporation is planning to construct a car shed? 
   A.) Chipko Movement
   B.) Swadeshi Movement
   C.) Anti Corruption Movement
   D.) Namantar Andolen Movement

Answer: Option 'A'

Chipko Movement