Exam Based Questions January 2018 - Current Affairs Questions Quiz Set 10

  • 1. Who inaugurated 3rd edition of the geo-political conference. 'Raisina Dialogue'?
   A.) Narendra Modi
   B.) Likeqiang
   C.) Shahid Khaqan Abbasi( Pak PM)
   D.) Benjamin Netanyahu (Israeli PM)

Answer: Option 'D'

Benjamin Netanyahu (Israeli PM)

  • 2. Which of the following states signs MoU with [Indian oil corporation] to set up bio-gas and bio-CNG plants in the state.
   A.) Kerala
   B.) Punjab
   C.) Maharastra
   D.) Telangana

Answer: Option 'B'

Punjab

  • 3. Saksham (sanrakshan Kshamta Mahotsav) is an event of Ministry of Petroleum and Natural Gas, Govt. of India. Who its present union minister.
   A.) Dharmendra Pradhan
   B.) Sushma Swaraj
   C.) Nitin gadkari
   D.) Manohar Parrikar

Answer: Option 'A'

Dharmendra Pradhan

  • 4. Sanjay Manjrekar lanches Autobiography, released by Dilip vengsarkar. What is the Title of the book?
   A.) Cricket and Me
   B.) Imperfect
   C.) Golden days
   D.) Perfect Man

Answer: Option 'C'

Golden days

  • 5. Which state government celebrated the Opinion Poll Day as Asmitai Dis (Identity Day)?
   A.) Sikkim
   B.) Arunachal Pradesh
   C.) Goa
   D.) Odisha

Answer: Option 'C'

Goa celebrated the Opinion Poll Day as Asmitai Dis (Identity Day).16th January is celebrated as Opion Poll Day to mark the historic poll in 1967 in which people of Goa voted not to merge with Maharashtra. Recently Goa Chief Minister Manohar Parrikar announced that 16th January will be celebrated as ‘Asmitai Dis’. Goa Pradesh Congress Committee (GPCC) celebrated the 51st Opinion Poll Day at North Goa District Office in Mapusa, Goa. The Goa Forward Party held a public meeting at Lohiamaidan, Margao, Goa.

  • 6. NK Trikha passed away recently. Who is she?
   A.) Politician
   B.) Journalist
   C.) Teacher
   D.) Singer

Answer: Option 'B'

​Journalist
Journalist NK Trikha passed away at All India Institute of Medical Sciences following a long-time illness. NK Trikha was 82 years old. He had been suffering from blood cancer and had undergone an open heart surgery in 2017. He is survived by his wife, two sons and a grandson. He had worked with the newspaper Navbharat Times. He was also the editor of Navbharat Times’ Lucknow edition. He was also a member of the Press Council of India. He also served as the president of the National Union of Journalists (India) two times.

  • 7. Name the Professional Wrestler, who is the first to be listed in the WWE’s 2018 Hall of Fame class?
   A.) Goldberg
   B.) Nikolai Volkoff
   C.) Stan Stasiak
   D.) Mikey Whipwreck

Answer: Option 'A'

WWE (World Wrestling Entertainment) announced that Goldberg will be inducted into the WWE Hall of Fame class at a ceremony in 6th April 2018, in New Orleans. Goldberg retired from in-ring competition in 2017. He is the first to be listed in the WWE’s 2018 Hall of Fame class. He is 51 years old. He made his debut in WWE in 2003. Earlier, he was associated with the World Championship Wrestling (WCW).

  • 8. Who was appointed the new Chief of Staff of the Western Naval Command?
   A.) Vice Admiral Girish Luhtra
   B.) Vice Admiral Ajendra Bahadur Singh
   C.) Vice Admiral Anil Chopra
   D.) Vice Admiral Sanjeev Bhasin

Answer: Option 'B'

Vice Admiral Ajendra Bahadur Singh, AVSM, VSM took charge as Chief of Staff, Western Naval Command. Vice Admiral Ajendra Bahadur Singh replaces Vice Admiral Ravneet Singh as Chief of Staff, Western Naval Command. Earlier, Vice Admiral AB Singh was the Deputy Commander-in-Chief, Strategic Forces Command. He is a specialist in Navigation and Aircraft Direction. He has commanded IN Ships Veer (Missile Vessel), Vindhyagiri (Frigate), Trishul (Guided Missile Frigate) and Viraat (Aircraft Carrier). He was honoured with VishishtSeva Medal in 2011 and AtiVishishtSeva Medal in 2016.

  • 9. India attended a meeting of international military cooperation departments of the Shanghai Cooperation Organisation (SCO) for the first time. This meeting was hosted in which city of China?
   A.) Shanghai
   B.) Anshan
   C.) Beijing
   D.) Shenzhen

Answer: Option 'C'

​Beijing
India attended a meeting of the international military cooperation departments of the Shanghai Cooperation Organisation (SCO) for the first time, in Beijing, China. India joined Shanghai Cooperation Organisation (SCO) in 2017. The Indian delegation was led by Major General Ajay Seth. Main issues discussed were related to practical cooperation among SCO countries. India and China consider SCO (Shanghai Cooperation Organisation) as an important platform to enhance bilateral ties.

  • 10. Name the Romanian Prime Minister who resigned after his party (Social Democratic Party) withdrew its support?
   A.) Alexandru Christin
   B.) Mihai Tudose
   C.) Steve Austin
   D.) Ion Constantin

Answer: Option 'B'

Romanian Prime Minister Mihai Tudose resigned after his party (Social Democratic Party) withdrew its support. A vote was conducted in the executive committee meeting of Social Democratic Party (PSD) and Mihai Tudose failed to secure majority of the votes. Following this, the Social Democratic Party withdrew its support for Mihai Tudose. Mihai Tudose has resigned six months after he took charge as Romanian Prime Minister. The Social Democratic Party (PSD) announced that Romania’s development minister Paul Stanescu will act as interim prime minister.