Shine India Group 2 Online Exams | Practice Test

  • 1. The difference in the duration of day and night increases as one moves from the ………… to the ………
   A.) Equator, poles
   B.) Poles, equator
   C.) Tropic of cancer, Equator
   D.) Tropic of cancer, Tropic of Capricorn

Answer: Option 'A'

Equator, poles

  • 2. The population is very low in one of the following places. What is it?
   A.) Plain of Douro in Portugal
   B.) North plain of Italy
   C.) Interior part of Spain
   D.) Southern part of Holland

Answer: Option 'C'

Interior part of Spain

  • 3. ....... layer of the atmosphere maintains an almost uniform horizontal temperature.
   A.) Ionosphere
   B.) Troposphere
   C.) Tropopause
   D.) Stratosphere

Answer: Option 'D'

Stratosphere

  • 4. ”Coco island” located between
   A.) India-Bangladesh
   B.) India-Myanmar
   C.) India-Srilanka
   D.) India-Pakistan

Answer: Option 'B'

India-Myanmar

  • 5. What is the length of the Indian coast line?
   A.) 5000 km
   B.) 5800 km
   C.) 7516.6 km
   D.) 5500 km

Answer: Option 'C'

7516.6 km

  • 6. Who was the author of the book ‘a history of ancient India’ and the book ‘a history of south India’?
   A.) R.K.Mookerji
   B.) James mill
   C.) K.A.Nilkant sastri
   D.) A.S.Altekar

Answer: Option 'C'

K.A.Nilkant sastri

  • 7. By which act, the Company lost all its administrative powers?
   A.) By the Government of India Act of 1658
   B.) By the Government of India Act of 1958
   C.) By the Government of India Act of 1758
   D.) By the Government of India Act of 1858

Answer: Option 'D'

By the Government of India Act of 1858

  • 8. When did Fakir-Sannyasi Resistance, against the East India Company dominance, begin?
   A.) Kerala
   B.) Bengal
   C.) Karnataka
   D.) Gujarat

Answer: Option 'B'

Bengal

  • 9. Under the rule of British, one of the following sentences is correct. What was it?
   A.) The permanent zamindari settlement of Lord Cornwallis vested the ownership of land in the zamindars
   B.) The permanent zamindari settlement of Lord Cornwallis vested the ownership of land in the individual pents
   C.) The permanent zamindari settlement of Lord Cornwallis vested the ownership of land in the villages communities
   D.) The permanent zamindari settlement of Lord Cornwallis vested the ownership of land in the state

Answer: Option 'A'

The permanent zamindari settlement of Lord Cornwallis vested the ownership of land in the zamindars

  • 10. In which of the following cases the Supreme Court decided that the constitutional system of India is basically federal but of course with striking unitary features ?
   A.) Minerva mills v/s union of India
   B.) S.R. Bommal v/s union of India
   C.) Kesavanandabharathi v/s union of India
   D.) None of the above

Answer: Option 'B'

S.R. Bommal v/s union of India

  • 11. Article 1 of the constitution states “India that is Bharat shall be a union of states” which means
   A.) The states have created the federation by an agreement among themselves
   B.) The Indian federation is not the result of an agreement between the states
   C.) The Indian federation was created by the British by uniting the provinces and the Indian states
   D.) None of the above

Answer: Option 'A'

The states have created the federation by an agreement among themselves

  • 12. Which of the following countries has the most powerful second chamber in the world
   A.) Australia
   B.) Canada
   C.) India
   D.) China

Answer: Option 'B'

Canada

  • 13. Sikkim has been admitted into the union of India as full-fledged state under the first schedule with respect from 26th april,1975 by
   A.) 24th amendment act
   B.) 35th amendment act
   C.) 36th amendment
   D.) 71st amendment

Answer: Option 'C'

36th amendment

  • 14. The union territories are centrally administered areas to be governed by the
   A.) Prime minister of india 
   B.) President acting through an administrator appointed by him
   C.) Parliament 
   D.) Home ministry

Answer: Option 'B'

President acting through an administrator appointed by him

  • 15. A new state which was created by carving out its territory from the territories of the Madhya Pradesh by enacting the Madhya Pradesh Reorganization Act, 2000
   A.) Jharkhand
   B.) Chattisgarh
   C.) Uttaranchal
   D.) None of the above

Answer: Option 'B'

Chattisgarh

  • 16. The Andhra state Act 1953, found a new state named Andhra, by taking out some territory from the state of
   A.) Madras
   B.) Mysore
   C.) Karnataka
   D.) None of the above

Answer: Option 'A'

Madras

  • 17. The state reorganisation Act, 1956, reorganised the boundaries of the different states of India in order to
   A.) Meet local and linguistic demands
   B.) Meet the challenges of fissiparous tendencies
   C.) Meet the challenges of communalism
   D.) Meet the changes of insurgency

Answer: Option 'A'

Meet local and linguistic demands

  • 18. What was the theme of ‘World Milk Day 2017’, observed on June 1, 2017?
   A.) ’Milk for health’
   B.) ’Encouraging Daily intake of Milk’
   C.) ’Raise a glass for milk’
   D.) ’Milk – daily dose of nutrition’

Answer: Option 'C'

’Raise a glass for milk’

  • 19. NAAC of India received prestigious International Award of Asia Pacific Quality Network (APQN) titled “APQN Quality Award 2017 for International Co-operation in Quality Assurance” on May 26, 2017 in Moscow, Russia. Abbreviation NAAC stands for:
   A.) National Assessment and Accountability Council
   B.) National Assessment and Accreditation Council
   C.) National Authority and Accreditation Council
   D.) National Assessment and Aggregation Council

Answer: Option 'B'

National Assessment and Accreditation Council

  • 20. Securities & Exchange Board of India,has approved the merger of which two telecom companies?
   A.) Vodafone-Telenor India
   B.) Airtel-Telenor India
   C.) Idea Cellular – Telenor India
   D.) Reliance Jio – Telenor India

Answer: Option 'B'

Airtel-Telenor India

  • 21. On June 2, 2017, India successfully test-fired its indigenous nuclear-capable Prithvi-II missile from a test range in Odisha. Prithvi – II has a strike range of:
   A.) 750 km
   B.) 350 km
   C.) 450 km
   D.) 550 km

Answer: Option 'B'

350 km

  • 22. Which organization has signed an MoU with the Housing and Urban Development Corporation (HUDCO) for housing subsidy under Pradhan Mantri Awas Yojana (PMAY)?
   A.) IDCO
   B.) EPFO
   C.) LIC
   D.) RBI

Answer: Option 'B'

EPFO

  • 23. On June 15, 2017, Lok Sabha Speaker Sumitra Mahajan inaugurated the 16th North East Region Commonwealth Parliamentary Association (NERCPA) Conference in which city?
   A.) Aizawl
   B.) Imphal
   C.) Guwahati
   D.) Gangtok

Answer: Option 'B'

Imphal

  • 24. Which among the following countries, the judiciary have no power of judicial review over legislation
   A.) U.S.A
   B.) Australia
   C.) India
   D.) England

Answer: Option 'D'

England

  • 25. The framers of the Indian constitution borrowed the concept of fundamental rights from the
   A.) Constitution of Canada
   B.) Constitution of U.S.A
   C.) Irish constitution
   D.) All the above

Answer: Option 'B'

Constitution of U.S.A