Shine India Current Affairs 2018 February - Study Material - Static GK

  • 1. Who has been recently appointed as the new Chief Executive of Nuclear Fuel Complex (NFC)?
   A.) Dinesh Srivastava
   B.) John Vijay
   C.) Bala Saravanan
   D.) Dinesh Srinivas

Answer: Option 'A'

Dinesh Srivastava

  • 2. In his budget speech, the Finance Minister Arun Jaitley has announced that the Indian government does not consider ___________ currencies a legal tender.
   A.) Pound sterling
   B.) cryptocurrencies
   C.) Bitcoin
   D.) Dogecoin

Answer: Option 'B'

cryptocurrencies

  • 3. Name the Legendary Bengali actor, who recently honored with France’s highest civilian award, Legion d’Honneur?
   A.) Soumitra Chatterjee
   B.) Prosenjit Chatterjee
   C.) Shiboprosad Mukherjee
   D.) Anindya Chatterjee

Answer: Option 'A'

Soumitra Chatterjee

  • 4. A book written by PM Narendra Modi, that addresses ways students can tackle stress during examinations has been recently released. Name it?
   A.) Exam Status
   B.) Exam Warriors
   C.) Exam Warriors
   D.) None of these

Answer: Option 'C'

Exam Warriors

  • 5. What was India's rank in Global Democracy Index (GDI) 2017?
   A.) 21st
   B.) 22nd
   C.) 42nd
   D.) 23rd

Answer: Option 'C'

42nd

  • 6. The Maharashtra government recently announced a scheme, under which a packet of sanitary pads will be made available to seven lakh girls from government schools in rural parts for ₹5. Name it?
   A.) Vimala Raman
   B.) Nikita Thukral
   C.) Nikitha Narayana
   D.) Asmita

Answer: Option 'D'

Asmita

  • 7. Which counry topped the Global Democracy Index (GDI) 2017?
   A.) Finland
   B.) Norway
   C.) Bergen
   D.) Switzerland

Answer: Option 'B'

Norway

  • 8. Which country has become the 1st low-income country to provide universal eye care to its entire 1.2 crore population?
   A.) Africa
   B.) Uganda
   C.) Rwanda
   D.) Kenya

Answer: Option 'C'

Rwanda

  • 9. Which country's Upper House of Parliament has recently passed a bill to modify the country's National Anthem in a bid to make it gender-neutral?
   A.) ​Canada
   B.) Toronto
   C.) Ottawa
   D.) Australia

Answer: Option 'A'

Canada

  • 10. The government has made Permanent Account Number (PAN) mandatory for any entity conducting financial transactions of ₹__________ lakh or more.
   A.) ₹2.5 lakh
   B.) ₹3.5 lakh
   C.) ₹2.75 lakh
   D.) ₹4.5 lakh

Answer: Option 'A'

₹2.5 lakh