logo

Direct and Reported Speech Questions and Answers : Verbal ability


  • 1. The student said, "I have been studying here for the last five years".
A.) The student told that he had been studying there for the last 5 years. 
B.) The student said that he had been studying there for the last 5 years. 
C.) The student told that he have been studying here for the last 5 years.
D.) The student said that he was studying there for the last 5 years.

Answer: Option 'B'

The student said that he had been studying there for the last 5 years. 

  • 2. Geetha said, "I am going to my uncle's house now".
A.) Geetha said that she was going to her uncle's house then. 
B.) Geetha said that she is going to her uncle's house now. 
C.) Geetha toid that she was going to her uncle's house then. 
D.) Geetha said that she has going to her uncle's house now.

Answer: Option 'A'

Geetha said that she was going to her uncle's house then. 

  • 3. "I am very happy", Ram said
A.) Ram told that he was very happy 
B.) Ram told that he has been very happy. 
C.) Ram said that he is very happy. 
D.) Ram said that he was very happy.

Answer: Option 'D'

Ram said that he was very happy.

  • 4. Raja said to me, "my brother has just passed her S.S.C Examination".
A.) Raja told me that his brother had just passed his S.S.C Examination.
B.) Raja said to me that his brother had just passed his S.S.C Examination. 
C.) Raja said to me that his brother had just passed his S.S.C Examination.
D.) Raja told to me that his brother had just passed his S.S.C Examination.

Answer: Option 'C'

Answer: Option 'C'
Raja said to me that his brother had just passed his S.S.C Examination.

  • 5. "I haven't seen him till now", srinu said
A.) srinu said that he hadn't seen him till then. 
B.) srinu said that he hasn't seen him till then. 
C.) srinu told that he hadn't seen him till then. 
D.) srinu told that he haven't seen him till then.

Answer: Option 'A'

srinu said that he hadn't seen him till then

  • 6. She said, "I saw him going to school yesterday."
A.) She said that she saw him going to school the previous day. 
B.) She told that she had seen him going to school yesterday. 
C.) She said that she had seen him going to school the previous day. 
D.) She told that she has seen him going to school yesterday.

Answer: Option 'C'

She said that she had seen him going to school the previous day.

  • 7. Pinky said, " may I have a chocolate?"
A.) Pinky said that she might have a chocolate.
B.) Pinky questined that she may have a chocolate.
C.) Pinky told that she might have a chocolate. 
D.) Pinky asked if she might have a chocolate.

Answer: Option 'D'

Pinky asked if she might have a chocolate.

  • 8. The teacher asked Ramu, "can you bring your drawing book tomorrow?
A.) The teacher asked Ramu whether you can bring your drawing book tomorrow. 
B.) The teacher asked Ramu whether he could bring his drawing book the next day. 
C.) The teacher said to Ramu can you bring your drawing book tomorrow. 
D.) The teacher said to Ramu whether he can bring his drawing book the next day. 

Answer: Option 'B'

Answer: Option 'B'
The teacher asked Ramu whether he could bring his drawing book the next day. 

  • 9. Father said to the boy, "come here".
A.) Father ordered the boy to come there. 
B.) Father shouted the boy to come there.
C.) Father asked the boy to come here. 
D.) Father called the boy to come here. 

Answer: Option 'A'

Father ordered the boy to come there. 

  • 10. The teacher advised students. "do unto others as you would have others do unto you".
A.) The teacher asked student to do unto others as you would have others do unto you. 
B.) The teacher asked student to do unto others as he would have others done unto him. 
C.) The teacher advised student to do unto others as he would have others done unto him. 
D.) The teacher advised student to do unto others as he will have others done unto him. 

Answer: Option 'C'

The teacher advised student to do unto others as he would have others done unto him. 



To whom this Direct and Reported Speech Question and Answers section is beneficial?

Students can learn and improve on their skillset for using Direct and Reported Speech effectively and can also prepare for competitive examinations like...

  • All I.B.P.S and Public Sector Bank Competitive Exam
  • Common Aptitude Test (CAT) Exams
  • UPSC Paper-II or CSAT Exams
  • SSC Competitive Exams
  • Defence Competitive Exams
  • NIIT online mock test
  • L.I.C Assistant Administrative Officer (AAO)/ G.I.C AAO and Clerk Competitive Exams
  • Railway Competitive Exam
  • University Grants Commission (UGC)
  • Career Aptitude Test (IT Companies) and etc.