Spotting the Errors Questions and Answers : Verbal ability

  • 1. I have been (1)/ informed that (2)/Mr. Clinton visits Rajasthan(3) following (4)/ No Error(5)
   A.) 1
   B.) 2
   C.) 3
   D.) 4

Answer: Option 'D'

Place the before following. Here following month has become particular.

  • 2. In the field of invention (1)/ the credit goes to a man (2)/ who convinces the world(3)/ with his arguments not to the man who simply thinks.(4)/No Error(5)
   A.) 1
   B.) 2
   C.) 3
   D.) 4

Answer: Option 'B'

Replace a man, by the man. Here man has become particular.

  • 3. He claims to be a scientist (1)/ but in reality he (2)/ does not know even (3)/ A B C of science. (4)/ No Error (5)
   A.) 1
   B.) 2
   C.) 3
   D.) 4

Answer: Option 'D'

Place the before ABC, to emphasise 'the' is necessary.

  • 4. Her father(1)/ forbade her to go (2)/ to cinema(3)/ with Mohan Singh.(4)/ No Error(5)
   A.) 1
   B.) 2
   C.) 3
   D.) 4

Answer: Option 'C'

Place the before cinema.

  • 5. It is an impossible task (1)/ to calculate number(2)/ of creatures living(3)/ on earth.(4)/ No Error(5)
   A.) 1
   B.) 2
   C.) 3
   D.) 4

Answer: Option 'B'

Place the before number.

  • 6. The man (1)/ is the only living creature(2) / that can speak (3)/ and smile. (4)/ No Error(5)
   A.) 1
   B.) 2
   C.) 3
   D.) 4

Answer: Option 'A'

Delete the before man.

  • 7. He is an atheist(1)/ but today he is going (2)/ to the church(3)/ for offering prayer.(4)/ No Error(5)
   A.) 1
   B.) 2
   C.) 3
   D.) 4

Answer: Option 'C'

Delete the before Church.

  • 8. She leads (1)/ a luxurious life (2)/ so she visits every where (3)/ by a car.(4)/ No Error(5)
   A.) 1
   B.) 2
   C.) 3
   D.) 4

Answer: Option 'D'

Delete a before car, (by car, by water, by plane etc..,)

  • 9. The principal instructed (1)/ the girls to return(2)/ to the college(3)/ before the sunset.(4)/ No Error(5)
   A.) 1
   B.) 2
   C.) 3
   D.) 4

Answer: Option 'D'

Delete 'the' before sunset.
Note: before sunset, before noon, after daybreak, are some phrases that don't take 'the' between.
He returned home after sunset.
He returned home after the sun had set.

  • 10. You must(1)/ be true to your words(2)/ in order to enjoy(3)/ the real reputation in the life.(4) / No Error(5)
   A.) 1
   B.) 2
   C.) 3
   D.) 4

Answer: Option 'D'

Delete 'the' before life.
He is leading a happy life.

  • 11. It was an insight(1)/ and perseverance of the lady doctor (2)/ that many women were(3)/ able to lead normal life.(4)/ No Error(5)
   A.) 1
   B.) 2
   C.) 3
   D.) 4

Answer: Option 'A'

Replace 'an' by 'the'

  • 12. It is a pity (1)/ that the daughter of millionaire(2)/ is involved in(3)/ the bank robbery.(4)/ No Error(5)
   A.) 1
   B.) 2
   C.) 3
   D.) 4

Answer: Option 'B'

Place a before millionaire. Millionaire is a countable noun.

  • 13. He was in a trouble(1)/ when he saw(2)/ a truck running(3)/ towards his car.(4)/ No Error(5)
   A.) 1
   B.) 2
   C.) 3
   D.) 4

Answer: Option 'A'

Delete a before trouble,
Note : in danger, in trouble, in detail, in debt, in comparison,
in fact are some of the phrases that don't take article between.

  • 14. The fruits of(1)/ all the modern luxuries (2)/ lie in the science. (3)/ No Error(4)
   A.) 1
   B.) 2
   C.) 3
   D.) 4

Answer: Option 'C'

Delete the before science.

  • 15.  I advised him(1)/ to take the heart(2)/ in all odd circumstances.(3)/ No Error(4)
   A.) 1
   B.) 2
   C.) 3
   D.) 4

Answer: Option 'B'

Delete the before heart.

  • 16. Little knowledge(1)/ of computers that she possessed(2)/ proved a boon for her(3)/ in getting job.(4)/ No Error(5)
   A.) 1
   B.) 2
   C.) 3
   D.) 4

Answer: Option 'A'

Place the before little

  • 17. We(1)/ saw(2)/ a elephant(3)/ in the zoo.(4)/ No Error(5)
   A.) 1
   B.) 2
   C.) 3
   D.) 4

Answer: Option 'C'

Here 'a' is used with elephant instead of 'an'. An elephant is correct.

  • 18. It is(1)/ a most(2)/ beautiful(3)/ painting of the gallery.(4)/ No Error.(5)
   A.) 1
   B.) 2
   C.) 3
   D.) 4

Answer: Option 'B'

It is a most beautiful painting. Use 'the' before most, being Superlative.

  • 19. He(1)/ went there(2)/ a hour ago(3)/ with his sister.(4)/ No Error(5)
   A.) 1
   B.) 2
   C.) 3
   D.) 4

Answer: Option 'C'

Replace 'a' by 'an'. Here 'an' will be used instead of 'a' because 'h' is silent and pronounced as vowel sound.

  • 20. Kashmiri(1)/ shawls(2)/ are made of(3)/ the hair of sheep.(4)/ No Error(5)
   A.) 1
   B.) 2
   C.) 3
   D.) 4

Answer: Option 'A'

The Kashmiri shawls 'The' is used before nouns which name the inhabitants of a country or city collectively.

  • 21. An horse (1)/ is(2)/ running(3)/ in the ground.(4)/ No Error(5)
   A.) 1
   B.) 2
   C.) 3
   D.) 4

Answer: Option 'A'

A horse is running in the ground. 'A' is used with the singular countable nouns which pronounced with the consonant sound.

  • 22. An European girl(1)/ came to India(2)/ to(3)/ meet her friend.(4)/ No Error(5)
   A.) 1
   B.) 2
   C.) 3
   D.) 4

Answer: Option 'A'

A European girl. Here 'European' begin with vowel "E" but it is pronounced as "yoo" or "u", so A will be used.

  • 23. The Rome(1)/ was(2)/ not built(3)/ in a day.(4)/ No Error(5)
   A.) 1
   B.) 2
   C.) 3
   D.) 4

Answer: Option 'A'

Delete 'The' before Rome as Rome is a proper noun.

  • 24. Sarika(1)/ helps(2)/ poor and(3)/ the sick people happily.(4)/ No Error(5)
   A.) 1
   B.) 2
   C.) 3
   D.) 4

Answer: Option 'C'

Sarika helps the poor and the sick people. 'The' is used before an adjective, when the noun represents a class of persons.

  • 25.  I(1)/ found(2)/ an one rupee note(3)/ on the road yesterday.(4)/ No Error(5)
   A.) 1
   B.) 2
   C.) 3
   D.) 4

Answer: Option 'B'

I found a one rupee note on the road. 'A' is used with nouns pronounced with consonant sound, here one is pronounced with consonant sound

Spotting the Errors Download Pdf