Current Affairs Questions for NABARD Grade-A Exam 2018 April Quiz Set - 2

  • 1. On April 5, 2018, Union Minister for Railways and Coal, Piyush Goyal launched UTTAM App for Coal Quality Monitoring. Expand UTTAM?
   A.) Unveiling Transparency by Third Party Assessment of Mined Coal
   B.) Unveiling Transparency by Third Party Analysis of Mined Coal
   C.) Unlocking Transparency by Third Party Assessment of Mined Coal
   D.) Unlocking Transparency by Third Party Analysis of Mined Coal

Answer: Option 'C'

Unlocking Transparency by Third Party Assessment of Mined Coal

  • 2. Union External Affairs Minister Sushma Swaraj attended the Non-Aligned Movement (NAM) Ministerial Conference themed “Promoting international peace and security for sustainable development” on 5th and 6th April 2018. Where was the conference held?
   A.) Baku, Azerbaijan
   B.) Astana, Kazakhstan
   C.) Tehran, Iran
   D.) Karachi, Pakistan

Answer: Option 'A'

Baku, Azerbaijan

  • 3. Central Board of Direct Taxes (CBDT) has constituted a five-member working group to examine the taxation aspects related to HNWIs who are migrating abroad to other jurisdictions. What does HNWI stand for?
   A.) High Net Worth Individuals
   B.) High Net Worth Indians
   C.) High Net Work Individuals
   D.) High Net Work Indians

Answer: Option 'A'

High Net Worth Individuals

  • 4. Which ministry constituted a 10-member committee to regulate online portals, including news websites, entertainment sites and media aggregators on 4th April 2018?
   A.) Union Ministry of Science and Technology
   B.) Union Ministry of Information and Broadcasting
   C.) Union Ministry of Commerce and Industry
   D.) Union Ministry of Social Justice and Empowerment

Answer: Option 'B'

Union Ministry of Information and Broadcasting

  • 5. Name the entity that put forth a concept of open architecture-based public Wi-Fi grid to bring down the cost of the internet by 90%, on April 5, 2018?
   A.) Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL)
   B.) Telecom Regulatory Authority of India (TRAI)
   C.) Bharat Broadband Network Limited (BBNL)
   D.) Union Ministry of Information and Broadcasting

Answer: Option 'B'

Telecom Regulatory Authority of India (TRAI)

  • 6. Where is Jammu’s first tulip garden located?
   A.) Sansar
   B.) Katra
   C.) Majhin
   D.) Rohtak

Answer: Option 'A'

Sansar

  • 7. Khadi Store Locator App was launched at the 9th meeting of National Board of Khadi and Village Industries Commission (KVIC) in New Delhi on 6th April 2018 by Minister of State for Micro, Small & Medium Enterprises (Independent Charge) ____?
   A.) Giriraj Singh
   B.) Rajnath Singh
   C.) Suresh Prabhu
   D.) Maonj Sinha

Answer: Option 'A'

Giriraj Singh

  • 8. Union Ministry of Tribal affairs has approved establishment of the first multipurpose “Van Dhan Vikas Kendra” for value addition of Forest Produce, at which location?
   A.) Ranchi, Jharkhand
   B.) Bijapur, Chhattisgarh
   C.) Dispur, Assam
   D.) Imphal, Manipur

Answer: Option 'B'

Bijapur, Chhattisgarh

  • 9. Which state government launched Amma Free Wi-Fi zones in 5 cities on 5th April 2018?
   A.) Kerala
   B.) Tamil Nadu
   C.) Telangana
   D.) Andhra Pradesh

Answer: Option 'B'

Tamil Nadu

  • 10. ‘SAHYOG-HYEOBLYEOG 2018’ held on April 5, 2018 off the Chennai coast is a joint anti-piracy, search and rescue exercise between India and ____?
   A.) Japan
   B.) United States
   C.) South Korea
   D.) Germany

Answer: Option 'C'

South Korea

  • 11. On April 6, 2018, global financial messaging cooperative, SWIFT (Society for World Interbank Financial Telecommunication System platform) announced that ____ Bank has become its first Indian client to go live with the gpi (Global Payment Innovation) Tracker?
   A.) ICICI Bank
   B.) Axis Bank
   C.) State Bank of India
   D.) Canara Bank

Answer: Option 'A'

ICICI Bank

  • 12. Which bank recently introduced Public Financial Management System (PFMS) and launched ‘Bharat QR’ facility?
   A.) Indian Bank
   B.) Indian Overseas Bank
   C.) Oriental Bank of Commerce
   D.) HDFC Bank

Answer: Option 'A'

Indian Bank

  • 13. On 5th April 2018, MakeMyTrip Limited announced that it has entered into a partnership regarding online bookings in the travel segment, with which online retailer?
   A.) Amazon
   B.) Flipkart
   C.) Snapdeal
   D.) Ebay

Answer: Option 'B'

Flipkart

  • 14. Who has been allotted the additional portfolio of Information, Public Relations and Languages department, in Haryana?
   A.) Manohar Lal Khattar
   B.) Rajiv Jain
   C.) Kavita Jain
   D.) Alphons Kannathanam

Answer: Option 'A'

Manohar Lal Khattar

  • 15. Which Indian IT firm has acquired C3i Solutions for USD 60 million, to enhance its growth in life sciences and consumer services?
   A.) HCL Technologies
   B.) Tata Consultancy Services
   C.) Wipro Technologies
   D.) Infosys

Answer: Option 'A'

HCL Technologies

  • 16. Fast bowler Morne Morkel bid adieu to international cricket on 3rd April 2018. Morne Morkel belongs to ____?
   A.) South Africa
   B.) Australia
   C.) West Indies
   D.) Zimbabwe

Answer: Option 'A'

South Africa

  • 17. When was International Day of Sport for Development and Peace celebrated all over the world?
   A.) 5 April
   B.) 6 April
   C.) 3 April
   D.) 4 April

Answer: Option 'B'

6 April

  • 18. On April 4, 2018, Union Cabinet approved the closure of loss making ___, a Central Public Sector Enterprise (CPSE)?
   A.) Bharat Heavy Electrical Limited
   B.) Burn Standard Company Limited
   C.) Steel Authority of India Limited
   D.) National Thermal Power Corporation

Answer: Option 'B'

Burn Standard Company Limited

  • 19. On 4th April 2018, Union Cabinet approved rightsizing of which entity from One Chairperson and Six Members (totalling seven) to One Chairperson and Three Members (totalling four)?
   A.) Competition Commission of India (CCI)
   B.) Container Corporation
   C.) Staff Selection Commission
   D.) University Grants Commission

Answer: Option 'A'

Competition Commission of India (CCI)

  • 20. On 4th April 2018, Union Cabinet apprised of MoU between India and United Arab Emirates on Technical Cooperation in ___ Sector?
   A.) Maritime
   B.) Air transport
   C.) Rail
   D.) Defence

Answer: Option 'C'

Rail

  • 21. On 4th April 2018, Union Cabinet approved a Cooperation Arrangement between India and which country for cooperation in the field of food safety and related areas?
   A.) Russia
   B.) Canada
   C.) Afghanistan
   D.) United States

Answer: Option 'C'

Afghanistan

  • 22. Where was the Global Logistics Summit organised by the Department of Commerce, Ministry of Commerce & Industry, along with FICCI and the World Bank Group, held on 5th and 6th April 2018?
   A.) New Delhi
   B.) Hyderabad
   C.) Mumbai
   D.) Chennai

Answer: Option 'A'

New Delhi

  • 23. On April 5, 2018, Union Civil Aviation Minister Suresh Prabhu inaugurated first flight from ____ to Pathankot (in Punjab) under UDAN scheme, at a ceremony held at the Indira Gandhi International Airport in Delhi?
   A.) Chandigarh
   B.) Dehradun
   C.) Delhi
   D.) Lucknow

Answer: Option 'C'

Delhi

  • 24. Federation of Indian Export Organisations (FIEO) signed a MoU for promotion of outbound shipments among small and medium enterprises (SMEs), with which payments company on 5th April 2018?
   A.) CCAvenue
   B.) PayPal
   C.) Citrus
   D.) American Express

Answer: Option 'B'

PayPal

  • 25. Where was the 34th annual session of FICCI Ladies Organisation (FLO) held on 5th April 2018?
   A.) New Delhi
   B.) Pune
   C.) Mumbai
   D.) Kochi

Answer: Option 'A'

On 5th April 2018, President Ram Nath Kovind addressed the 34th annual session of FICCI Ladies Organisation (FLO) in New Delhi. At the Annual session 10 Indian Women Achievers were presented the FLO ICON AWARDS. The award winners are:
• Banking & Finance – Ms Chanda Kochhar, MD & CEO, ICICI Bank
• Health & Wellness – Dr Aarti Vij, Chief of AIIMS’ Organ Retrieval and Banking Organization (ORBO)
• Media Entrepreneurship – Ms Ekta Kapoor, Joint Managing Director and Creative Director of Balaji Telefilms
• Conscientious Cinema – Ms Twinkle Khanna, Entrepreneur, Author, Film Producer
• Digital Entrepreneurship – Ms Falguni Nayar, Founder & CEO, NYKAA
• Science & Technology – Dr Tessy Thomas, Director, Advanced Systems Laboratory (ASL), Defence Research and Development Organization (DRDO)
• Promoting Literature – Ms Namita Gokhale, Author and Director of Jaipur Literature Festival
• Environmental Protection – Ms Bharati Chaturvedi, Founder of CHINTAN, Environmentalist and writer
• Commando Training – Dr Seema Rao, Commando Trainer, certified Doctor and MBA in crisis management
• Grassroots Mobilization – Ms Kamal Kumbhar, Social entrepreneur & Founder of Ekta Producer Company
Pinky Reddy took charge as New President of FLO at the annual session.

Current Affairs Questions for NABARD Grade-A Exam 2018 April Quiz Set - 2 Download Pdf