Railway ALP 6 months Current Affairs MCQs | January - June

  • 1. Bihar Chief Minister Nitish Kumar has laid foundation stones for more than 100 projects  worth _______________ in Nalanda district as part of his state-wide "Vikas Samiksha Yatra".
   A.) Rs 900 crore
   B.) Rs 700 crore
   C.) Rs 500 crore
   D.) Rs 1000 crore

Answer: Option 'B'

Rs 700 crore
Bihar Chief Minister Nitish Kumar has laid foundation stones for more than 100 projects  worth Rs 700 crore in Nalanda district as part of his state-wide "Vikas Samiksha Yatra"

  • 2. The State Bank of India has recently reduced the base rate by ____________, which will benefit customers on the old pricing regime.
   A.) 25 basis points
   B.) 30 basis points
   C.) 10 basis points
   D.) 15 basis points

Answer: Option 'B'

The State Bank of India reduced the base rate and benchmark prime lending rates by 30 basis points each, which will benefit nearly 80 lakh customers on the old pricing regime.

  • 3. Name the Indian golfer who has recently won the Royal Cup at Pattaya.
   A.) Shiv Chawrasia
   B.) Jyoti Randhawa
   C.) Shiv Kapur
   D.) Arjun Atwal

Answer: Option 'C'

Shiv Kapur

  • 4. Name the state that has become first in India to release of the first draft of National Register of Citizens (NRC) containing the first batch of 19 million names of genuine Indian citizens.
   A.) Punjab
   B.) Tripura
   C.) Assam
   D.) Himachal Pradesh

Answer: Option 'C'

Assam

  • 5. Which of the following two countries have recently introduced value-added tax (VAT) for the first time?
   A.) Qutar and Kuwait
   B.) Azerbaijan and Bahrain
   C.) United Arab Emirates and Bahrain
   D.) Saudi Arabia and United Arab Emirates

Answer: Option 'D'

Saudi Arabia and United Arab Emirates

  • 6. Anwar Jalalpuri passed away recently at the age of 71 in Lucknow. He was famous ____________.
   A.) Sitar Player
   B.) Singer
   C.) Poet
   D.) Flute Player

Answer: Option 'C'

Poet

  • 7. SBI has recently revised down the benchmark prime lending rates from 13.7 percent to ______________.
   A.) 13.4 percent
   B.) 12.5 percent
   C.) 10.56 percent
   D.) 14.58 percent

Answer: Option 'A'

13.4 percent

  • 8. Name the person who has recently assumed the charge as the Managing Director of India Infrastructure Finance Company Ltd (IIFCL).
   A.) Sandeep Kumar
   B.) Sanjeev Jha
   C.) Pankaj Jain
   D.) Vijay Keshav Gokhale

Answer: Option 'C'

Pankaj Jain

  • 9. What is/are the new language/languages that have been recently included in the Prime Minister’s Official website?
   A.) Manipuri
   B.) Assamese
   C.) Gujarati
   D.) both (a) and (b)

Answer: Option 'D'

both (a) and (b)

  • 10. Women and Child Development Minister Maneka Gandhi inaugurated an online portal named _____________ in New Delhi for the empowerment of women.
   A.) MAA
   B.) NARI
   C.) Shakti
   D.) Suraksha

Answer: Option 'B'

Women and Child Development Minister Maneka Gandhi inaugurated an online portal NARI in New Delhi for the empowerment of women. The portal will provide women with easy access to information on government schemes and initiatives for women.