Current Affairs Weekly Quiz July 16 - 23

  • 1. Whom did the Supreme Court recently declare to be the ‘Master of Roster’?
   A.) The Chief Justice of India
   B.) All Supreme Court judges
   C.) The Prime Minister of India
   D.) The President of India

Answer: Option 'A'

The Chief Justice of India

  • 2. In July 2018 which country launched two remote sensing satellites for Pakistan?
   A.) China
   B.) India
   C.) USA
   D.) UK

Answer: Option 'A'

China

  • 3. Bhitarkanika National Park is the largest habitat of which endangered species?
   A.) The Estuarine Crocodile
   B.) The King Cobra
   C.) The Python Molurus
   D.) The Red-naped Ibis

Answer: Option 'A'

The Estuarine Crocodile

  • 4. Scientists from New Zealand, using technology at CERN, have performed world’s first 3D, colour X-ray on the human body. In which country is CERN located?
   A.) Switzerland
   B.) Germany
   C.) USA
   D.) Australia

Answer: Option 'A'

Switzerland

  • 5. Jatra is a popular form of theatre in Bengal and Odisha. To which movement is the rise of Jatra credited?
   A.) Bhakti Movement
   B.) Sufi Movement
   C.) Wahabi Movement
   D.) Vedanta Movement

Answer: Option 'A'

Bhakti Movement

  • 6. Who became the first Chairman of Rajya Sabha to sign an MoU?
   A.) M. Venkaiah Naidu
   B.) V. Vijayasai Reddy
   C.) K. Keshava Rao
   D.) C. M. Ramesh

Answer: Option 'A'

M. Venkaiah Naidu

  • 7. What type of drainage pattern is formed by the Ganga River?
   A.) Dendric Pattern
   B.) Deranged Pattern
   C.) Radial Pattern
   D.) Angular Pattern

Answer: Option 'A'

Dendric Pattern

  • 8. Which country has overtaken India as home to the world’s largest number of poor?
   A.) China
   B.) Nigeria
   C.) Congo
   D.) Ethiopia

Answer: Option 'B'

Nigeria
At the end of May 2018, Nigeria had 87 million people living in extreme poverty, while India had 73 million, and extreme poverty in Nigeria is estimated to be growing at the rate of six people per minute.

  • 9. ISRO recently successfully carried out flight tests for which space system?
   A.) Crew Hibernation System
   B.) Crew Escape System
   C.) Space Acclimatization System
   D.) Crew Lavitorial System

Answer: Option 'B'

Crew Escape System

  • 10. India became the 69th member of which financial institution headquartered in London?
   A.) European Bank for Reconstruction and Development (EBRD)
   B.) European Investment Bank (EIB)
   C.) Council of European Development Bank (CEB)
   D.) International Fund for Agricultural Development (IFAD)

Answer: Option 'A'

European Bank for Reconstruction and Development (EBRD)

  • 11. Where is India’s first private sector UAV factory going to be set up?
   A.) Kolkata
   B.) Malanpur
   C.) Kota
   D.) New Delhi

Answer: Option 'C'

Kota
India’s first private sector unit for manufacturing unmanned air vehicles (UAV) and light bullet proof vehicles (LBPV) will be set up in Kota, on the campus of Shriram Rayons in Kota by DCM Shriram Industries Group.

  • 12. The High Court of which state declared animals to be ‘legal persons’?
   A.) Punjab
   B.) Uttarakhand
   C.) Haryana
   D.) West Bengal

Answer: Option 'B'

Uttarakhand
The Uttarakhand HC alleviated animals to the status of “legal person or entity,” saying that all animals “have a distinct persona with corresponding rights, duties and liabilities of a living person.”

  • 13. What has the Gujarat government granted to the Jewish community in the state?
   A.) Right to kosher foods
   B.) Religious minority status
   C.) Permission to practise their religion
   D.) Land to build holy places

Answer: Option 'B'

Gujarat’s Jewish community was issued religious minority status by the Gujarat’s Department of Social Justice and Empowerment. The Gujarat Jewish community has only 170 members and a majority of them live in Ahmedabad.

  • 14. What container service has the Indian Railways introduced for the first time ever?
   A.) Double Stack Dwarf Container Service
   B.) Multiple Use Container Service
   C.) Railway Food Container Service
   D.) Long-chain Cargo Container Service

Answer: Option 'A'

Double Stack Dwarf Container Service

  • 15. The Maharashtra government recently announced the ‘Kanya Van Samruddhi Yojana’ scheme. What is provided under the scheme?
   A.) A low-interest loan when a girl child is born
   B.) Free saplings when a girl child is born
   C.) 1 lakh rupees when a girl child is born
   D.) Free education when a girl child is born

Answer: Option 'B'

Free saplings when a girl child is born

  • 16. Where was the worlds largest Samsung mobile phone plant was launched by PM Modi?
   A.) Noida
   B.) Chennai
   C.) Mumbai
   D.) Punjab

Answer: Option 'A'

Noida
The facility has a capacity of producing 1.2 crore phones a year and is expected to give a massive boost to the Make in India and digital India initiatives.

  • 17. Which indigenous fighter aircraft recently began operation at Sulur?
   A.) Tejas
   B.) Pipistrel Virus
   C.) Rafale
   D.) Super Hercules

Answer: Option 'A'

Tejas
Indigenous fighter aircraft Tejas of No 45 Squadron ‘The Flying Daggers’ is the first advanced fly-by-wire fighter aircraft designed, developed and manufactured in India.

  • 18. The world’s first all-digital art museum opened in which city?
   A.) Tokyo
   B.) New York
   C.) Amsterdam
   D.) Paris

Answer: Option 'A'

Tokyo
The MORI Building Digital Art Museum allows visitors to enter the artwork. The kaleidoscopic art installations are triggered by motion sensors, and are projected on to the surfaces of the rooms.

  • 19. Prof. Sandeep Sancheti has taken charge as the President of which educational body?
   A.) The Association of Indian Universities
   B.) IIT Bombay
   C.) The Indian Institute of Science and Technology
   D.) IIM Calcutta

Answer: Option 'A'

The Association of Indian Universities
Sancheti is the Vice Chancellor of SRM Institute of Science and Technology (SRMIST), and becomes the 97th President of the AIU.

  • 20. Which bank has been given the nod by market regulator SEBI to launch its mutual fund business?
   A.) Yes Bank
   B.) Standard Chartered Bank
   C.) Dhanlaxmi Bank
   D.) Kotak Mahindra Bank

Answer: Option 'A'

Yes Bank
Yes Asset Management will launch fund offerings across the spectrum of both debt and equity markets over the next 6-12 months.

  • 21. Which type of Mumbai’s buildings have been given the UNESCO World Heritage tag?
   A.) City skyscrapers
   B.) Gaothan settlements
   C.) British bungalows
   D.) Victorian Gothic and Art Deco buildings

Answer: Option 'D'

Victorian Gothic and Art Deco buildings
The buildings that have received this tag include public buildings bordering the Oval Maidan open space, which were constructed first in the Victorian Neo-Gothic style and then, in the early 20th century, in the Art Deco idiom.

  • 22. Which bill aimed at forensic testing was recently approved by the Cabinet?
   A.) DNA Technology Regulation Bill
   B.) Fingerprint X-Ray Scanning Bill
   C.) Alternative Light Photography Bill
   D.) Blood Spatter Identification Bill

Answer: Option 'A'

DNA Technology Regulation Bill
The bill is aimed at using DNA-based forensic technologies for court cases to strengthen the justice system in India. One of the major goals of the bill is to ensure that DNA test results are reliable.

  • 23. Which city will get India’s first e-waste recycling plant?
   A.) Mumbai
   B.) Bengaluru
   C.) Kolkata
   D.) Chennai

Answer: Option 'B'

Bengaluru
The Bengaluru unit is expected to be ready in 4 months. The need for such a plant arises because the amount of e-waste generated is on the rise, and is estimated to touch 52 lakh tonnes in 2020.

Current Affairs Weekly July Quiz Download Pdf