Data Communication and Networking MCQs

  • 1. What is the minimum number of wires needed to send data over it serial communication link layer?
   A.) 1
   B.) 2
   C.) 3
   D.) 4

Answer: Option 'B'

2

  • 2. Which data communication method is used to send data over a serial communication link?
   A.) simplex
   B.) half duplex
   C.) full duplex
   D.) all of these

Answer: Option 'C'

​full duplex

  • 3. The interactive transmission of data within a time sharing system may be best suited to…..
   A.) simplex line
   B.) half duplex lines
   C.) full duplex line
   D.) bi-flex lines

Answer: Option 'B'

​half duplex lines

  • 4. Which of the following is an example of a bounded medium?
   A.) coaxial cable
   B.) wave guide
   C.) fiber optic cable
   D.) all of these

Answer: Option 'D'

all of these

  • 5. The area of coverage of a satellite radio beam is called its….
   A.) beam width
   B.) circular polarization
   C.) footprint
   D.) identity

Answer: Option 'C'

​footprint

  • 6. Buffering is ________. 
   A.) the process of temporarily storing the data to allow for small variation in device speeds.
   B.) a method to reduce cross-talks
   C.) storage of data within the transmitting medium until the receiver is ready to receive
   D.) a method to reduce the routing overhead

Answer: Option 'A'

the process of temporarily storing the data to allow for small variation in device speeds.

  • 7. The amount of uncertainty in a system of the symbol is called.
   A.) bandwidth
   B.) entropy
   C.) loss
   D.) quantum

Answer: Option 'B'

​entropy

  • 8. Coaxial cable has conductors with _______.
   A.) a common axis
   B.) equal resistance
   C.) the same diameter
   D.) none of these

Answer: Option 'A'

​a common axis

  • 9. Teleprinters _________. 
   A.) are used for printing at remote locations, not for input.
   B.) offer both high-speed operation and a variety of formatting controls.
   C.) have a printer for output and a keyboard for input
   D.) are same as teletypes.

Answer: Option 'C'

​have a printer for output and a keyboard for input

  • 10. Which of the following statements is incorrect?
   A.) teleprocessing combing telecommunication and DP techniques in online activities.
   B.) Multiplexers are designed to accept data from several I/O devices and transmit a unified stream of data on one communication line.
   C.) a half-duplex line is a communication line in which data can move in two directions, but not the same time.
   D.) batch processing is the preferred processing mode for telecommunication operations.

Answer: Option 'D'

batch processing is the preferred processing mode for telecommunication operations.

  • 11. What is the main difference between synchronous and asynchronous transmission?
   A.) band width required is different.
   B.) pulse height is different.
   C.) clocking is derived from the data in synchronous transmission.
   D.) clocking is mixed with data in asynchronous transmission.

Answer: Option 'C'

​clocking is derived from the data in synchronous transmission.

  • 12. In a synchronous modem, the digital-to-analog converter sends a signal to the _______
   A.) transmission line
   B.) modulator
   C.) terminal
   D.) equalizer

Answer: Option 'D'

equalizer

  • 13. The synchronous modems are more expensive than the asynchronous modems because _______. 
   A.) they must contain clock recovery circuits
   B.) production volume is larger
   C.) they must operate on a larger bandwidth
   D.) They are larger

Answer: Option 'A'

they must contain clock recovery circuits

  • 14. How much power (approximately) a light-emitting diode can couple into an optical fiber?
   A.) 1 picowatt
   B.) 100 microwatts
   C.) 10 milliwatts
   D.) 10 watts

Answer: Option 'B'

100 microwatts

  • 15. The loss in signal power as light travels down the fiber is called.
   A.) propagation
   B.) attenuation
   C.) scattering
   D.) absorption

Answer: Option 'B'

​attenuation

  • 16. Multiple repeaters in communication satellites are called.
   A.) detector
   B.) modulator
   C.) transponders
   D.) stations

Answer: Option 'C'

​transponders

  • 17. Avalanche photodiode receiver can detect bits of transmitted data by receiving.
   A.) 1 Photon
   B.) 100 photons
   C.) 10 photons
   D.) 200 photons

Answer: Option 'D'

200 photons

  • 18. The receive equalizer reduces delay distortions using a _______.
   A.) difference engine
   B.) tapped delay lines
   C.) descrambler
   D.) gear shift

Answer: Option 'B'

​tapped delay lines

  • 19. Which section of a synchronous modem contains the scrambler?
   A.) Terminal section
   B.) Receiver section
   C.) Control section
   D.) Transmission section

Answer: Option 'D'

Transmission section

  • 20. The transmission signal coding method for T, the carrier is called _______.
   A.) NRZ
   B.) Bipolar
   C.) Manchester
   D.) Binary

Answer: Option 'B'

Bipolar

  • 21. how many bits per symbol are used in the Baudot code?
   A.) 5
   B.) 7
   C.) 9
   D.) 11

Answer: Option 'A'

5

  • 22. While transmitting odd-parity coded symbols, the number of zeros in each symbol is….
   A.) odd
   B.) even
   C.) unknown
   D.) None of these

Answer: Option 'C'

unknown

  • 23. Which of the following transmission systems provides the highest data rate to an individual device?
   A.) Digital PBX
   B.) Computer Bus
   C.) LAN
   D.) Voiceband modem

Answer: Option 'B'

Computer Bus

  • 24. One important characteristic of LAN is ____
   A.) parallel transmission
   B.) low cast access for low bandwidth channel
   C.) unlimited expansion
   D.) application independent interfaces

Answer: Option 'D'

application independent interfaces

  • 25. Which of the following is possible in a token passing bus network?
   A.) Unlimited number of stations
   B.) Unlimited distance
   C.) In-service expansion
   D.) Multiple time-division channels

Answer: Option 'C'

In-service expansion

Data Communication and Networking MCQs Download Pdf