Deadlock Recovery - Operating System Questions and Answers

  • 1. A deadlock can be broken by :
   A.) abort one or more processes to break the circular wait
   B.) abort all the process in the system
   C.) preempt all resources from all processes
   D.) none of the mentioned

Answer: Option 'A'

abort one or more processes to break the circular wait

  • 2. The two ways of aborting processes and eliminating deadlocks are :
   A.) Abort all deadlocked processes
   B.) Abort all processes
   C.) Abort one process at a time until the deadlock cycle is eliminated
   D.) All of the mentioned

Answer: Option 'C'

Abort one process at a time until the deadlock cycle is eliminated

  • 3. Those processes should be aborted on occurrence of a deadlock, the termination of which :
   A.) is more time consuming
   B.) incurs minimum cost
   C.) safety is not hampered
   D.) all of the mentioned

Answer: Option 'B'

incurs minimum cost

  • 4. The process to be aborted is chosen on the basis of the following factors :
   A.) priority of the process
   B.) process is interactive or batch
   C.) how long the process has computed
   D.) all of the mentioned

Answer: Option 'D'

all of the mentioned

  • 5. Cost factors of process termination include :
   A.) Number of resources the deadlock process is not holding
   B.) CPU utilization at the time of deadlock
   C.) Amount of time a deadlocked process has thus far consumed during its execution
   D.) All of the mentioned

Answer: Option 'C'

Amount of time a deadlocked process has thus far consumed during its execution

  • 6. If we preempt a resource from a process, the process cannot continue with its normal execution and it must be :
   A.) aborted
   B.) rolled back
   C.) terminated
   D.) queued

Answer: Option 'B'

rolled back

  • 7. To _______ to a safe state, the system needs to keep more information about the states of processes.
   A.) abort the process
   B.) roll back the process
   C.) queue the process
   D.) none of the mentioned

Answer: Option 'B'

roll back the process

  • 8. If the resources are always preempted from the same process, __________ can occur.
   A.) deadlock
   B.) system crash
   C.) aging
   D.) starvation

Answer: Option 'D'

starvation

  • 9. The solution to starvation is :
   A.) the number of rollbacks must be included in the cost factor
   B.) the number of resources must be included in resource preemption
   C.) resource preemption be done instead
   D.) all of the mentioned

Answer: Option 'A'

the number of rollbacks must be included in the cost factor

Deadlock Recovery - Operating System Questions and Answers Download Pdf