File System Concepts - Operating System Questions & Answers

  • 1. ______ is a unique tag, usually a number, identifies the file within the file system.
   A.) File identifier
   B.) File name
   C.) File type
   D.) None of the mentioned

Answer: Option 'A'

File identifier

  • 2. By using the specific system call, we can
   A.) open the file
   B.) read the file
   C.) write into the file
   D.) all of the mentioned

Answer: Option 'D'

all of the mentioned

  • 3. To create a file
   A.) allocate the space in file system
   B.) make an entry for new file in directory
   C.) allocate the space in file system & make an entry for new file in directory
   D.) none of the mentioned

Answer: Option 'C'

allocate the space in file system & make an entry for new file in directory

  • 4. File type can be represented by
   A.) file extension
   B.) file name
   C.) file identifier
   D.) none of the mentioned

Answer: Option 'A'

file extension

  • 5. Which file is a sequence of bytes organized into blocks understandable by the system’s linker?
   A.) object file
   B.) source file
   C.) executable file
   D.) text file

Answer: Option 'A'

object file

  • 6. What is the mounting of file system?
   A.) crating of a filesystem
   B.) deleting a filesystem
   C.) attaching portion of the file system into a directory structure
   D.) removing portion of the file system into a directory structure

Answer: Option 'C'

attaching portion of the file system into a directory structure

  • 7. Mapping of file is managed by
   A.) file metadata
   B.) page table
   C.) virtual memory
   D.) file system

Answer: Option 'A'

file metadata

  • 8. Mapping of network file system protocol to local file system is done by
   A.) network file system
   B.) local file system
   C.) volume manager
   D.) remote mirror

Answer: Option 'A'

network file system

  • 9. Which one of the following explains the sequential file access method?
   A.) read/write randomly by record
   B.) read bytes one at a time, in order
   C.) random access according to the given byte number
   D.) read/write sequentially by record

Answer: Option 'B'

read bytes one at a time, in order

  • 10. file system fragmentation occurs when
   A.) unused space or single file are not contiguous
   B.) used space is not contiguous
   C.) unused space is non-contiguous
   D.) multiple files are non-contiguous

Answer: Option 'A'

unused space or single file are not contiguous



File System Concepts - Operating System Questions & Answers Download Pdf