Current Affairs Quiz of July 2018 Set - 1

  • 1. On June 29, 2018, where was the Renewable Energy Dialogue-2018 held?
   A.) New Delhi
   B.) Hyderabad
   C.) Chennai
   D.) Bengaluru

Answer: Option 'A'

New Delhi

  • 2. On June 29, 2018, Union Minister of Commerce & Industry and Civil Aviation, Suresh Prabhu launched a mobile application called _____ which helps to track and trace missing and abandoned children in India?
   A.) TracknFind
   B.) ReUnite
   C.) Locate
   D.) FindnLocate

Answer: Option 'B'

ReUnite

  • 3. On June 29, 2018, The Union Minister for Rural Development, Panchayati Raj and Mines Shri Narendra Singh Tomar has inaugurated the National Generic Document Registration System (NGDRS) in all sub-registrar offices in Andaman & Nicobar Islands and Punjab. How many sub-registrar offices in Punjab have adopted NGDRS?
   A.) 173
   B.) 125
   C.) 160
   D.) 150

Answer: Option 'A'

The NGDRS system has been piloted in 3 States (Punjab, Rajasthan, Maharashtra). 6 more states and UTs (Goa, A&N Islands, Bihar, Jharkhand, Manipur, Mizoram) are moving towards this system. Moreover, 5 states (HP, AP, MP, Kerala, Uttarakhand) have shown interest to adopt this common software (NIC has given them guidance and technical demos). The Department is presently focusing on implementation of NGDRS in these 14 States. Out of total 5083 sub-registrar offices in the Country, 4509 have been computerized and 2769 have been connected with tehsils.

  • 4. On 29th June 2018, which state was awarded for reducing maternal mortality under Prime Minister’s Safe Motherhood Campaign?
   A.) Kerala
   B.) Maharashtra
   C.) Tamil Nadu
   D.) Madhya Pradesh

Answer: Option 'D'

Union Health and Family Welfare Minister, Jagat Prakash Nadda has invited Minister of Public Health and Family Welfare of Madhya Pradesh Rustam Singh for the award function that will be held on 29th June 2018. The Prime Minister’s Safe Motherhood Campaign was launched to ensure quality of care of more than 3 crore pregnant women in India before delivery. A 48-digit decline in maternal deaths in Madhya Pradesh has been registered by the office of the Registrar General of India 2014 to 2016. The maternal mortality rate was 221 in 2011-13. Now it has reduced to 173. A decline of 22% in the last 3 years has been witnessed in Madhya Pradesh.

  • 5. On June 29, 2018, The Maulana Abul Kalam Azad University of Technology (MAKAUT) launched a placement portal for graduates of the affiliated colleges under it to help the students get proper placement offers. It was launched by West Bengal Education Minister ____?
   A.) Debashish Banerjee
   B.) Partha Chatterjee
   C.) Amool Roy
   D.) Pramod Karmakar

Answer: Option 'B'

It was launched by West Bengal Education Minister Partha Chatterjee. It contains information about students of 196 affiliated colleges under the university – MAKAUT. The portal will also enable companies to post placement or internship opportunities. The resume of the students will be extensively visible to potential employers. The portal will be a database of all students from MAKAUT colleges along with their academic and experience backgrounds.

  • 6. On June 29, 2018, The US State Department categorised which country as one of the “worst human trafficking nation” for the 16th straight year, citing the use of forced labour in its ‘2018 Trafficking in Persons Report’?
   A.) South Korea
   B.) North Korea
   C.) Canada
   D.) India

Answer: Option 'B'

North Korea

  • 7. On 28th June 2018, which Indian company said that, it has signed an agreement with NANO Co Ltd, a South Korean firm, for design and manufacture of emission controlling devices for coal-based power plants?
   A.) BHEL (Bharat Heavy Electricals Limited)
   B.) Reliance Industries Limited
   C.) GAIL (Gas Authority of India Limited)
   D.) ONGC (Oil and Natural Gas Corporation)

Answer: Option 'A'

BHEL (Bharat Heavy Electricals Limited)

  • 8. On June 29, 2018, The Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) announced that which country has won Global Restructuring Review’s “most improved jurisdiction” award?
   A.) Singapore
   B.) Malaysia
   C.) India
   D.) China

Answer: Option 'C'

India

  • 9. On 29th June 2018, ICICI Bank said that, it has appointed ____ as the company’s non-executive chairman?
   A.) Raja Mouli Muralidaran
   B.) Girish Chandra Chaturvedi
   C.) Manish Chandra
   D.) Poornima Balakrishnan

Answer: Option 'B'

Girish Chandra Chaturvedi

  • 10. On 28th June 2018, ICICI Bank said that, it has appointed _____ as statutory auditors of the bank?
   A.) Brookfield LLP
   B.) Walker Chandiok & Co
   C.) B S R & Co LLP
   D.) Roy & Bhalla LLP

Answer: Option 'B'

Walker Chandiok & Co