Shine India Current Affairs Quiz of June 2018 Set - 2

  • 1. To focus on creating awareness among customers of banks, the Reserve Bank of India (RBI) is conducting Financial Literacy Week, starting from 4th June. What is the Theme of Financial Literacy Week 2018?
   A.) Consumers Protection
   B.) Customer Protection
   C.) Insurance Protection
   D.) None of these

Answer: Option 'B'

Customer Protection

  • 2. The government recently appointed IDBI Bank's Managing Director as the Deputy Governor of the Reserve Bank of India (RBI). Name him?
   A.) V. Krishnaswamy Iyer
   B.) P. S. Sivaswami Iyer
   C.) Mahesh Kumar Jain
   D.) T. Muthuswamy Iyer

Answer: Option 'C'

Mahesh Kumar Jain

  • 3. The World Environment Day is observed on?
   A.) 5th June
   B.) 6th June
   C.) 7th June
   D.) 8th June

Answer: Option 'A'

5th June

  • 4. Name the Host Country of the World Environment Day 2018?
   A.) Pakistan
   B.) India
   C.) Bangladesh
   D.) Nepal

Answer: Option 'B'

India

  • 5. What is the Theme of World Environment Day 2018?
   A.) ​Beat Air Pollutio
   B.) Beat Plastic Pollutio
   C.) Beat Water Pollutio
   D.) None of these

Answer: Option 'B'

Beat Plastic Pollutio

  • 6. Which Cricketer has been awarded the ‘Most inspiring icon of the year for Social Welfare’ award by the Dadasaheb Phalke International Film Festival (DPIFF) for his exemplary contribution in the field of social welfare ?
   A.) Virender Sehwag
   B.) MS Dhoni
   C.) Yuvraj Singh
   D.) Virat Kohli

Answer: Option 'C'

Yuvraj Singh

  • 7. The 3rd Home Affairs’ Dialogue between India and U.K. was held at?
   A.) Mumbai
   B.) New Delhi
   C.) Jaipur
   D.) Gurugram

Answer: Option 'B'

New Delhi

  • 8. Who won the 73rd US Women’s Open at the Shoal Creek Alabama course, United States?
   A.) Ariya Jutanugarn
   B.) Lydia Ko
   C.) Moriya Jutanugarn
   D.) Inbee Park

Answer: Option 'A'

Ariya Jutanugarn

  • 9. Uttar Pradesh's Mughal Sarai Junction has officially been renamed as _____________
   A.) Pandit Deen Dayal Upadhyaya Junction
   B.) Pandit Deen dayal Sharma
   C.) pandit deen dayal upadhyay university
   D.) None of these

Answer: Option 'A'

Pandit Deen Dayal Upadhyaya Junction

  • 10. Who became the world's fastest cricketer to reach 50 wickets in T20I cricket?
   A.) Rashid Khan
   B.) Mohammad Nabi
   C.) Siddarth Kaul
   D.) Dawlat Zadran

Answer: Option 'A'

Rashid Khan