IndianStudyHub Current Affairs Quiz of June 2018 Set - 3

  • 1. World Environment Day is celebrated annually worldwide on ____ and to support it this year , the Union Minister of Culture and Environment Mr. Mahesh Sharma announced the ‘Taj Declaration to Beat Plastic Pollution’?
   A.) June 6
   B.) June 3
   C.) June 4
   D.) June 5

Answer: Option 'D'

June 5

  • 2. On June 4, 2018, Ministry of Agriculture announced the launch of ____ from June 1 2018 till July 31st 2018 to help , advise, assist farmers to improve their farming techniques and increase their income?
   A.) Srishti Kalyan Abhiyaan
   B.) Krishi Kalyan Abhiyaan
   C.) Samriti Kalyan Abhiyaan
   D.) Krishi Seva Abhiyaan

Answer: Option 'B'

Krishi Kalyan Abhiyaan

  • 3. On 4th June 2018, where was the State Environment Ministers Conference in the run-up to World Environment Day held?
   A.) Mumbai
   B.) Panaji
   C.) New Delhi
   D.) Dehradun

Answer: Option 'C'

New Delhi

  • 4. On 4th June 2018, Union Environment Minister Harsh Vardhan released ‘Status of Environment Report, India 2015′ at the state environment ministers’ conference held in New Delhi, as per which, India’s forest cover was ____% in 2015?
   A.) 29.45
   B.) 25.14
   C.) 21.34
   D.) 22.45

Answer: Option 'C'

21.34

  • 5. On June 4, 2018, according to a report released by ASSOCHAM and NEC , India is among the top ____ nations in producing e-waste?
   A.) 5
   B.) 4
   C.) 3
   D.) 2

Answer: Option 'A'

The other countries besides India are : China , US, Japan and Germany. Out of the total e-waste generated in 2016, only 20% (8.9 MT) has been recycled and the rest has no records. Among the states Maharashtra ranks first with 19.8%, Tamil Nadu ranks second with 13% , Uttar Pradesh 10.1%, West Bengal 9.8%, Delhi 9.5%, Karnataka 8.9%, Gujarat 8.8% ,Madhya Pradesh 7.6%.The global volume of E-waste would rise to 52.2 million tonnes or 6.8 kg per person on an average by 2021 from 47.7 MT from 2016 at an annual growth rate of 20%

  • 6. On June 4, 2018, RBI supplied _____ for the implementation of Telengana Government’s investment program ‘Rythu Bandhu’ launched in May 2018?
   A.) Rs.6500 crore
   B.) Rs.5400 crore
   C.) Rs.4800 crore
   D.) Rs.3200 crore

Answer: Option 'B'

Rs.5400 crore
Under the scheme the state govt. will give 4000 per hectare for two seasons by cheques . The Govt. has allotted 12000 crore as the budget in the scheme. The amount of total Rs.5400 crore was given to the banks and the State Financial Department. A total of 59 lakh cheques has been dispatched by the banks headed by SBI. For the current season total requirement for the scheme is Rs.5700 crore.

  • 7. On June 4, 2018, who was selected as the Secretary and CEO of Rajiv Gandhi Foundation(RGF) and the Director of Rajiv Gandhi Institute for Contemporary Studies (RGICS)?
   A.) Vijay Mahajan
   B.) Pramod Kumar
   C.) Debashish Banerjee
   D.) Prathik Singh

Answer: Option 'A'

Vijay Mahajan

  • 8. On 4th June 2018, Madagascar’s Prime Minister _____ announced his resignation?
   A.) Esperald Malfoy
   B.) Olivier Mahafaly Solonandrasana
   C.) Cameron Diaz
   D.) Ramsay Jerald

Answer: Option 'B'

Olivier Mahafaly Solonandrasana

  • 9. On 3rd June 2018, who became the first player from Thailand to win the 73rd US Women’s Open at the Shoal Creek, Alabama course, United States?
   A.) Danielle Kang
   B.) Ariya Jutanugarn
   C.) Kim Hyo-joo
   D.) Carlota Ciganda

Answer: Option 'B'

Ariya Jutanugarn

  • 10. When was the 29th Anniversary of Tiananmen Massacre observed?
   A.) June 3
   B.) June 4
   C.) June 2
   D.) June 5

Answer: Option 'B'

June 4

  • 11. NASA, has said that, MarCO-A and MarCO-B, have successfully oriented towards which body?
   A.) Mars
   B.) Mercury
   C.) Moon
   D.) Sun

Answer: Option 'A'

In the last week, two CubeSats named MarCO-A and MarCO-B fired their propulsion systems to guide themselves toward Mars. This process is called a trajectory correction manoeuvre. It enabled the spacecraft to refine its path to Mars after launch. MarCO-A and MarCO-B successfully completed this manoeuvre. These two CubeSats comprise the Mars Cube One (MarCO) mission. They were launched on 5th May 2018 along with the InSight lander. They were designed to follow InSight on the way to Mars.

  • 12. Name the Chief Executive Officer (CEO) of IDBI Bank who has been appointed as fourth RBI Deputy Governor for a 3 year term, on 4th June 2018?
   A.) Mukesh Kumar Jain
   B.) Rajesh Lall
   C.) David Rasquinha
   D.) Ajith Mondal

Answer: Option 'A'

Mukesh Kumar Jain

  • 13. On June 4, 2018, the government is planning merger of 4 banks : Bank of Baroda, Central Bank , IDBI bank, and which other bank?
   A.) Canara Bank
   B.) Oriental Bank
   C.) Indian Bank
   D.) Indian Overseas Bank

Answer: Option 'B'

Oriental Bank

  • 14. On June 4, 2018, Minister of Commerce and Industry , Mr. Suresh Prabhu attended an informal meeting of the commerce ministries in World Trade Organisation in _____?
   A.) Paris
   B.) New York
   C.) London
   D.) New Delhi

Answer: Option 'A'

There were commerce ministers from 28 member states and Director General of WTO were present. He stressed the need of political engagement for the trade. There is a Work Programme in Ecommerce in which India is an active member. He stressed that working multilaterally with the developing and Least developed countries would help in boosting trader and addressing the challenges faced by WTO.

  • 15. On 4th June 2018, 15 projects were approved under TIES scheme of commerce ministry to develop infrastructure for promoting exports. Expand TIES?
   A.) Trade Infrastructure for Export Scheme
   B.) Transport Infrastructure for Expenditure Scheme
   C.) Trade Import Export Scheme
   D.) Technolgy and Infrastructure for Export Scheme

Answer: Option 'A'

In 2017 the commerce ministry introduced the Trade Infrastructure for Export Scheme (TIES) to create required infrastructure for development and growth of exports by engagement of central or state agencies. The total scheme outlay is Rs 600 crore. Out of this Rs 80 crore was provided in 2017-18. During then current fiscal year another Rs 80 crore will be offered.

  • 16. On 4th June 2018, Minister of State of Railways, Rajen Gohain flagged off a new Antyodaya train named 22841/22842 Santragachi-Chennai Central Antyodaya Express (Weekly) from _____?
   A.) Kochi
   B.) Mumbai
   C.) Kolkata
   D.) New Delhi

Answer: Option 'C'

The coaches of the Antyodaya Express are fully unreserved LHB second class coaches. They have the following additional facilities:
• Cushioned luggage racks which can serve as seats
• Additional hand holds in doorway area
• J-Hook near longitudinal luggage racks
• Multiple Unit cables at both ends of the coach
• Vestibuled ends for internal movement of the passengers
• Potable Drinking water dispenser
• Mobile charging points
• Fire Extinguisher with anti-theft lock
• FRP (Fibre Reinforced Plastic) Modular Toilets
• Pleasing interior colour scheme
• Toilet Occupation indication display board
• LED Lights
• SS Slip-free flooring at Doorway & Gangway
• Anti-Graffiti coating for exterior painting

  • 17. On June 4, 2018, a volunteer workforce of 427 trained volunteers have been given the task to boost the biodiversity and raise awareness among the states along which river to educate , motivate and ensure protection of the biodiversity of aquatic species?
   A.) River Narmada
   B.) River Ganga
   C.) River Brahmaputra
   D.) River Cauvery

Answer: Option 'B'

The group is called ‘Ganga Praharis’. They will work along the ganga basin spreading across the states of : Uttar Pradesh, Uttarakhanad, Jharkhanad, Bihar and West Bengal. It is a part of a project named ‘ Biodiversity Conservation and Ganga Rejuvination’ of the Wildlife Institute of India (WII), Dehradun sponsored by National Mission of Clean Ganga (NMCG). Activities of the Praharis are : Ghat Cleaning, Awareness Campaigns, Shram Daan, Plantation drives and coordinating with the local self governments . Each Prahari should work on the model of ‘Each One make Ten’ .

  • 18. On June 4, 2018, how many Indian beaches will be given Blue Flag certification for being clean and environment friendly as announced by Project head of SICOM Mr. Arvind Nautiyal in a five day conference ahead of World Environment Day?
   A.) 11
   B.) 13
   C.) 15
   D.) 17

Answer: Option 'B'

13

  • 19. On 4th June 2018, Union Minister of State for Chemicals & Fertilizers, Road Transport & Highways, Shipping, Mansukh L. Mandaviya, launched the ____, the Oxo-biodegradable Sanitary Napkin, under the Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Pariyojana (PMBJP)?
   A.) Janpriya Suvidha
   B.) Suvidha Sampran
   C.) Janaushadhi Suvidha
   D.) Sudeshi Samkriti

Answer: Option 'C'

Janaushadhi Suvidha

  • 20. On 5th June 2018, the Union Minister of State (Independent Charge) of the Ministry of Development of North Eastern Region (DoNER), MoS PMO, Personnel, Public Grievances & Pensions, Atomic Energy and Space, DrJitendra Singh raised the initiative named _____ to Identify the products of the northeastern states and give them the opportunity to collaborate with stakeholders?
   A.) Gift of Northeast
   B.) Pride of Northeast
   C.) Produce of Northeast
   D.) Make in Northeast

Answer: Option 'D'

Make in Northeast
Each of the 8 states can be given recognition with its own identity for eg. : Sikkim can be referred to as the “Organic State of India” ,Mizoram as the “Bamboo State of India”, Manipur as the “Textiles State of India”. There has been progress in providing the connectivity and transport infrastructure in the region.And trade from different state and countries are approaching towards this part of the nation. This would generate employment , trade and revenue and would reinforce the government’s “Act Easy Policy“ .

  • 21. On June 5, 2018, National Minorities and Finance Corporation (NMDFC) has joined hands with 4 agencies of which state government to work for the empowerment of minorities?
   A.) Jammu and Kashmir
   B.) Bihar
   C.) Rajasthan
   D.) Tamil Nadu

Answer: Option 'A'

Jammu and Kashmir
The 4 agencies are: J&K Entrepreneurship Development Institute (JKEDI), J&K Women’s Development Corporation (WDC), J&K SCs/STs & Backward Classes (BCs) Development Corporation and Jammu & Kashmir State Financial Corporation (SFC). These agencies would provide term loans, micro finance for particular categories and loans to students and women. They aim to encourage women, artisans, youth of J&K and the various minority groups present in the region.

  • 22. On 4th June 2018, WHO Director-General Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus and Portugal Prime Minister ____ launched the new “WHO Global action plan on physical activity and health 2018-2030: More active people for a healthier world”?
   A.) Alex Presto
   B.) Madison Henry
   C.) Antonio Costa
   D.) Rafael Sebastian

Answer: Option 'C'

Antonio Costa

  • 23. On June 3, 2018, which Bank becomes the first corporate bank to make use of UK’s Open Banking regime?
   A.) Citi Bank
   B.) Axis Bank
   C.) Canara Bank
   D.) ICICI Bank

Answer: Option 'A'

Citi Bank

  • 24. Hindustan Unilever has decided to merge its ___ and refreshments business into one division with effect from July 2018?
   A.) entertainment
   B.) cosmetics
   C.) foods
   D.) health

Answer: Option 'C'

foods

  • 25. On June 5, 2018, who was selected as the Chairman of the British Academy of Film and Television Arts (BAFTA)?
   A.) Razia Khan
   B.) Pippa Harris
   C.) Danelle Miah
   D.) Jane Lush

Answer: Option 'B'

Pippa Harris

IndianStudyHub Current Affairs Quiz of June 2018 Set - 3 Download Pdf