Shine India Current Affairs Quiz of June 2018 Set - 4

  • 1. On June 5, 2018, The Union Minister of State (Independent Charge) of the Ministry of Development of North Eastern Region (DoNER), MoS PMO, Personnel, Public Grievances & Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh inaugurated an event on the theme of this year’s World Environment Day. This event was organized by ____?
   A.) Indian Institute of Meteorology
   B.) Indian Institute of Ecology and Environment
   C.) Indian Institute of Technology (Karagpur)
   D.) Indian Institute of Management (Mumbai)

Answer: Option 'B'

Indian Institute of Ecology and Environment
Emphasizing the success of the Swacch Bharat Movement that made progress of building 4 lakh girl toilets in one year and 7.5 crore toilets in 4 years the awareness is very important for any issue. So to reduce plastic pollution and make the ‘Beat Plastic Pollution’ a success the need of social awareness and participation of schools and colleges and universities to reduce pollution is required.

  • 2. On June 5, 2018, A 5 day conference on 4 sessions commenced in ____ that was inaugurated by Minister of Environment, Forest and Climate Change Dr. Harsh Vardhan in collaboration with UN Environment?
   A.) New Delhi
   B.) Mumbai
   C.) Bengaluru
   D.) Chennai

Answer: Option 'A'

New Delhi
On June 5, 2018, A 5 day conference on 4 sessions commenced in VigyanBhawan inaugurated by Minister of Environment, Forest and Climate Change Dr. Harsh Vardhan in collaboration with UN Environment. The natural capital of India and wealth needed for the attainment of Sustainable Development Goals were assessed.

  • 3. On June 5, 2018, Bharat Financial Inclusion Ltd. received a no–objection nod for its merger with which Bank?
   A.) YES Bank
   B.) IndusInd Bank
   C.) DBS Bank
   D.) Federal Bank

Answer: Option 'B'

Bharat Financial (earlier known as SKS Microfinance ) has got the nod from multiple stock exchanges like NSE and BSE after SEBI’s approval. This merger was proposed and drafted by the board of directors of both the companies on October 2017. IndusInd Bank would acquire BFIL through all stock deal. BFIL caters to the weaker section of society and has is present across 16 states covering 1 lakh villages.

  • 4. Who has taken charge as the new Technical Director of FC Goa?
   A.) Derrick Pereira
   B.) Oligo De Ryan
   C.) Harpal Singh
   D.) Kamal Manindar

Answer: Option 'A'

Derrick Pereira 

  • 5. On 5th June 2018, Malaysia’s king Sultan Muhammad V approved the appointment of ____, an ethnic Indian lawyer, as new attorney general?
   A.) Paritosh Sinha
   B.) Arun Thomas
   C.) Tommy Thomas
   D.) Madan Mohan

Answer: Option 'C'

Tommy Thomas

  • 6. Name the four-year old boy of North Lakhimpur district, Assam who was honoured with the ‘Youngest Author of India’ title by The India Book of Records?
   A.) Krish Kalyan
   B.) Ayan Gogoi Gohain
   C.) Avan Desai
   D.) Madhukar Roy

Answer: Option 'B'

Ayan Gogoi Gohain has been honoured with this title for his book ‘Honeycomb’. The book was published in January 2018. The book has 30 anecdotes and illustrations. India Book of Records has awarded a plaque and a certificate to Ayan Gogoi Gohain in January 2018. Ayan Gogoi Gohain is also skilled in painting. He had also designed the cover page of ‘Honeycomb’.

  • 7. On 4th June 2018, The ICAI and South African Institute of Chartered Accountants (SAICA) have signed an agreement to set up a framework for recognizing members easier and encourage mobility of professionals between both countries, at the SAICA head office in Johannesburg. Expand ICAI?
   A.) Institute of Chartered Accountants of India
   B.) Institute of Chartered Accountants of India
   C.) International Chartered Accountants Institute
   D.) Institute of Cost Accountants of India

Answer: Option 'A'

Institute of Chartered Accountants of India

  • 8. On 4th June 2018, The ICAI and South African Institute of Chartered Accountants (SAICA) have signed an agreement to set up a framework for recognizing members easier and encourage mobility of professionals between both countries, at the SAICA head office in Johannesburg. Expand ICAI?
   A.) Institute of Chartered Accountants of India
   B.) Institute of Chartered Accountants of India
   C.) International Chartered Accountants Institute
   D.) Institute of Cost Accountants of India

Answer: Option 'A'

Institute of Chartered Accountants of India

  • 9. On June 5, 2018, which country gave away its first batch of driving licenses to women after decades long ban?
   A.) Israel
   B.) Pakistan
   C.) Turkey
   D.) Saudi Arabia

Answer: Option 'D'

On June 5, 2018, Saudi Arabia gave away its first batch of driving licenses to women after decades long ban. Saudi Arabia the only country where women are not allowed to drive. The ban ends on June 24 2018.

  • 10. On June 5, 2018, the state government of Haryana announced a hike of what percent on the Dearness Allowance (DA)?
   A.) 1.5%
   B.) 2%
   C.) 3%
   D.) 5%

Answer: Option 'B'

This is effective from January 1 , 2018. This would increase the DA from 5% to 7%.This would create a burden of Rs. 309.54 crore in the state exchequer for January 2018 to February 2019 . Also the DAadmissible as per 6th Pay Commission increases from 139% to 142% and that would create a burden of Rs.9.71 crore in the state exchequer.