Shine India Current Affairs Quiz of June 2018 Set - 5

  • 1. Researchers have developed a new material that is capable of absorbing organic pollutants present in water. The material has been obtained from cation exchange with an organo-functionalised mica named ___?
   A.) C18-Mica-4
   B.) C16-Mica-1
   C.) C22-Mica-4
   D.) C18-Mica-3

Answer: Option 'A'

C18-Mica-4

  • 2. Name the person who was appointed as the next Ambassador of India to the Republic of Cuba, on 4th June 2018?
   A.) Raksha Kiran
   B.) Madhu Sethi
   C.) Preethi Reddy
   D.) Kamal Vishvanathan

Answer: Option 'B'

Madhu Sethi (YOA : 2004) is Counsellor in the High Commission of India, London, at present. She has been appointed as the next Ambassador of India to the Republic of Cuba. She will take up the new assignment.

  • 3. Indian Cricket captain Virat Kohli has become the only Indian to appear in annual list of the world’s 100 highest-paid athletes 2018, as per Forbes. What rank did he secure in the list?
   A.) 45
   B.) 83
   C.) 95
   D.) 98

Answer: Option 'B'

The annual list of the world’s 100 highest-paid athletes 2018 has placed Virat Kohli at the 83rd spot with a total earnings of 24 million dollars in the last 12 months. He has earned 4 million dollars through salary and winnings and 20 million dollars through brand endorsements. This year’s list has not featured any female athletes. American boxer Floyd Mayweather has topped the list with a earning of 285 million dollars.

  • 4. On June 6, 2018, According to assurance , tax and advisory firm Grant Thorton’s report corporate India has made Merger and Acquisition (M & A) deals worth ____ in May 2018?
   A.) $25 billion
   B.) $75 billion
   C.) $125 billion
   D.) $55 billion

Answer: Option 'A'

$25 billion

  • 5. On 6th June 2018, which Bank received RBI’s approval for merger of Capital First, Capital First Home Finance and Capital First Securities with the company?
   A.) IDFC Bank
   B.) HDFC Bank
   C.) Axis Bank
   D.) ICICI Bank

Answer: Option 'A'

The Reserve Bank of India (RBI) has given its no objection for the voluntary merger of Capital First Ltd, Capital First Home Finance Ltd and Capital First Securities Ltd with IDFC Bank. In January 2018, the company said that, its board of directors has approved merger of the three entities with IDFC Bank.

  • 6. On 6th to 9th June 2018, where was the closing ceremony of the 31st edition of the India – Indonesia Coordinated Patrol (IND-INDO CORPAT) held?
   A.) Andaman and Nicobar Islands, India
   B.) Belawan, Indonesia
   C.) Bali, Indonesia
   D.) Rameshwaram, India

Answer: Option 'B'

Belawan, Indonesia

  • 7. On June 6, 2018, which state government decided to set up police station in every district to minimize power theft and power loss?
   A.) Uttarakhand
   B.) Uttar Pradesh
   C.) Bihar
   D.) Assam

Answer: Option 'B'

Uttar Pradesh

  • 8. On June 6, 2018, the state government of Bihar launched new crop insurance scheme named ‘Bihar State crop Assistance scheme’ with effect from the Kharif season of 2018. As per the scheme, if more than 20% of crop is damaged, how much amount per hectare would be given as compensation?
   A.) Rs.10000
   B.) Rs.50000
   C.) Rs.15000
   D.) Rs.16000

Answer: Option 'A'

This insurance scheme will come in effect from the Kharif season of 2018. The name of the scheme is : ‘Bihar State Crop Assistance scheme’. Under this scheme the farmers would get a compensation of Rs7500 per hectare if less than 20% of the crop is damaged . And if more than 20% of crop is damaged , Rs.10000 would per hectare would be given as compensation.

  • 9. The Indian government has formed a group to study the Special Economic Zones (SEZ) Policy of India, headed by ____?
   A.) Baba Kalyani
   B.) Raman Singh
   C.) Amritha Singh
   D.) Ravi Shankar

Answer: Option 'A'

The SEZ Policy was implemented from 1st April 2000. The Special Economic Zones Act, 2005 was passed by Parliament in May, 2005. It received Presidential assent on 23rd June 2005 and the Special Economic Zone Act was enacted. The SEZ Act 2005, supported by SEZ Rules, was brought into act on 10th February 2006. The group that has been formed will evaluate the SEZ policy. It will suggest measures to cater to the needs of exporters according to the current economic condition.

  • 10. On 6th June 2018, Minister of State(IC) for Power and New & Renewable Energy, _____ chaired the ‘Review, Planning and Monitoring (RPM) Meeting’ with the Secretaries of Power/Energy Departments of the States/UTs and Managing Directors of the Power Utilities?
   A.) R K Singh
   B.) Jitendra Singh
   C.) Narendra Singh Tomar
   D.) Amarinder Singh

Answer: Option 'A'

The progress of work under Saubhagya, Gram Swaraj Abhiyan and Deen Dayal Upadhyaya Gram Jyoti Yojna were discussed in the meeting. This was the first RPM meeting after 100 % village electrification has been achieved. R K Singh said that draft on amendments to Electricity Act will be circulated soon. Also, several aspects of rural electrification like availability of trained manpower and material, incoming monsoon and tendering process at local level etc. were discussed. The discussions were moderated by Arun Kumar Verma, Joint Secretary, Ministry of Power.