Shine India Current Affairs Quiz of June 2018 Set - 6

  • 1. Name the 1st-ever Indian woman cricketer to reach 2,000 runs in T20I cricket?
   A.) Mithali Raj
   B.) Jhulan Goswami
   C.) Veda Krishnamurthy
   D.) Ekta Bisht

Answer: Option 'A'

​Mithali Raj

  • 2. A trilateral naval exercise involving the United States, Japan and India began off the coast of Guam in the Phillipine Sea. Name it?
   A.) Malabar 2018
   B.) Malabar 2016
   C.) Malabar 2017
   D.) None of these

Answer: Option 'A'

Malabar 2018

  • 3. Which team has won the NBA Finals 2018 by defeating Cleveland Cavaliers?
   A.) San Francisco Giants
   B.) Washington Capitals
   C.) Golden State Warriors
   D.) Boston Celtics

Answer: Option 'C'

Golden State Warriors

  • 4. Name the first Indian Prime Minister to attend the SCO Summit ?
   A.) Atal Bihari Vajpayee
   B.) H.D. Deve Gowda
   C.) Manmohan Singh
   D.) Narendra Modi

Answer: Option 'D'

Narendra Modi

  • 5. President Ram Nath Kovind gave Keshari Nath Tripathi the additional charge of Tripura Governor till Tripura Governor Tathagata Roy is on leave. Tripathi is the governor of which state?
   A.) Uttar Pradesh
   B.) Assam
   C.) West Bengal
   D.) Karnataka

Answer: Option 'C'

West Bengal

  • 6. According to a recent report by the Ministry of Drinking Water & Sanitation, the Rural sanitation coverage of India has risen to _____% under Swachh Bharat Mission.
   A.) 90%
   B.) 87%
   C.) 85%
   D.) 86%

Answer: Option 'C'

85%

  • 7. On June 17,2018, Fourth meeting of NITI Aayog’s Governing Council begun at the Rashtrapati Bhavan in which city?
   A.) New Delhi
   B.) Kolkata
   C.) Noida
   D.) Gurugram

Answer: Option 'A'

New Delhi

  • 8. On June 17, 2018, According to a report of the Road Transport and Highway ministry , states have collected taxes worth ____ under Government’s e-governance initiative?
   A.) Rs. 18000 crore
   B.) Rs. 15000 crore
   C.) Rs. 10000 crore
   D.) Rs. 20000 crore

Answer: Option 'C'

Rs. 10000 crore

  • 9. On June 15,2018 As per the MoU has signed with Union Health Ministry, Meghalaya Health Minister ____ has informed that Meghalaya government will implement the Centre’s Ayushman Bharat – National Health Protection Mission (AB-NHPM)?
   A.) A L Hek
   B.) Atul Hedge
   C.) Amool Karmakar
   D.) Sanjay Bisaria

Answer: Option 'A'

A L Hek

  • 10. Finance Minister Piyush Goyal has announced setting up of a committee on the formation of  Asset Reconstruction Company for faster resolution of stressed accounts of public sector banks. Who will be the head of this committee?
   A.) Abhay Mehta
   B.) Rakesh Mehta
   C.) Sunil Mehta
   D.) Anil Mehta

Answer: Option 'C'

Sunil Mehta