Current Affairs Quiz Set - 2 - RRB ALP & Group D 2018 Exams

  • On 11th April 2018, the National Safe Motherhood Day was celebrated across India. India was the first country in the world to declare a National Safe Motherhood Day on April 11th on Kasturba Gandhi’s birth anniversary in 2003, on the request of WRAI (White Ribbon Alliance for Safe Motherhood, India). On this day awareness is created on maternity healthcare facilities for pregnant and lactating women. The theme for National Safe Motherhood Day 2018 is: ‘Respectful Maternity Care’.
  • 1. When was the National Safe Motherhood Day themed ‘Respectful Maternity Care’ celebrated?
   A.) April 12
   B.) April 11
   C.) April 10
   D.) April 09

Answer: Option 'B'

April 12

  • 2. The Ministry of Corporate Affairs (MCA) has constituted 12-member committee to review enforcement of Corporate Social Responsibility (CSR) provisions under Companies Act, 2013. Who is the head of this committee?
   A.) Manmohan Desai
   B.) Manmohan Juneja
   C.) Prakash Mehra
   D.) Kader Khan

Answer: Option 'B'

Manmohan Juneja

  • 3. Which country has topped the latest FIFA rankings that were released on 12th April 2018?
   A.) Brazil
   B.) Germany
   C.) Argentina
   D.) France

Answer: Option 'B'

Germany

  • 4. Food and Drug Administration (FDA) of which country has approved marketing of IDx-DR, first Artificial Intelligence (AI)-based device to detect certain diabetes-related eye problems?
   A.) United States
   B.) China
   C.) France
   D.) India

Answer: Option 'A'

United States

  • 5. On April 12, 2018, Tripura State Government approved Rs 50.67 crore to set up an Indian Institute of Information Technology (IIIT). Where will the IIIT be set up?
   A.) Bodhjungnagar
   B.) Agartala
   C.) Belonia
   D.) Unakoti

Answer: Option 'A'

Bodhjungnagar

  • 6. National Skill Development Corporation (NSDC) has signed a MoU with the Nuclear Power Corporation of India Limited (NPCIL) to provide skill training to 500 youth and women at ____?
   A.) Vishakapatnam, Andhra Pradesh
   B.) Kudankulam, Tamil Nadu
   C.) Neyveli, Tamil Nadu
   D.) Nashik, Maharashtra

Answer: Option 'B'

Kudankulam, Tamil Nadu

  • 7. Which bank has recently announced the launch of its UK subsidiary with an initial capital commitment of 225 million pounds from its parent entity?
   A.) State Bank of India (SBI)
   B.) HDFC Bank
   C.) ICICI Bank
   D.) Bank of India

Answer: Option 'A'

State Bank of India (SBI)

  • 8. Sodexo has partnered with which payments bank to enable mobile-based payments through Sodexo Meal Card in India?
   A.) Airtel Payments Bank
   B.) Jio Payments Bank
   C.) India Post Payments Bank
   D.) Fino Payments Bank

Answer: Option 'B'

Jio Payments Bank

  • 9. Which entity has tied up with Common Service Centre (CSC) to run micro enterprises promotion programme (MEPP) in 115 aspirational districts across India?
   A.) NABARD (National Bank For Agriculture And Rural Development)
   B.) SBI (State Bank of India)
   C.) Small Industries Development Bank of India (SIDBI)
   D.) SEBI (Securities and Exchange Board of India)

Answer: Option 'C'

Small Industries Development Bank of India (SIDBI)

  • 10. The Chief Minister of which state launched ‘QUEST’, a centre to evaluate and quantify special development budget allocations and their impact on tribal development, on 10th April 2018?
   A.) Tamil Nadu
   B.) Maharashtra
   C.) Madhya Pradesh
   D.) Andhra Pradesh

Answer: Option 'B'

Maharashtra

  • 11. Which bank has approved $55 million to expand the use of clean renewable energy in rural areas of Bangladesh that do not have access to grid electricity?
   A.) World Bank
   B.) Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)
   C.) Asian Development Bank (ADB)
   D.) State Bank of India

Answer: Option 'A'

World Bank

  • 12. Which country announced a ban on all new offshore oil exploration permits as a part of Government’s plan to transition towards a carbon-neutral future?
   A.) France
   B.) New Zealand
   C.) Germany
   D.) Australia

Answer: Option 'B'

On April 12, 2018, New Zealand Prime Minister Jacinda Ardern announced a ban on all new offshore oil exploration permits as a part of her Government’s plan to transition towards a carbon-neutral future. No new permits for offshore oil exploration:
The ban on new offshore oil exploration permits has been applied with immediate effect. However, it will not affect existing permits and onshore drilling. It is to be noted that existing permits cover an area of 100000 sq km and some still have decades left on their exploration rights. Thus zero-carbon economy will essentially take effect in 30 or more year’s time. Jacinda Ardern, who took charge after winning elections in September 2017, stated that her Government is taking an important step to address climate change and create a clean, green and sustainable future for New Zealand. She has also assured that the decision will not lead to job losses in oil industry, which currently employs at least 11000 workers and contributes $1.8 billion per year to New Zealand economy.

  • 13. Swaziland’s King Mswati III conferred _____ on President Kovind to acknowledge the contributions made by India for advancing Swaziland’s development agenda?
   A.) Order of the King
   B.) Order of the Lion
   C.) Order of the Phoenix
   D.) Order of the Galaxy

Answer: Option 'B'

Swaziland’s King Mswati III conferred ‘Order of the Lion’ on President Kovind to acknowledge the contributions made by India for advancing Swaziland’s development agenda. Order of the Lion is Swaziland’s highest civilian honour bestowed on non-citizens.

  • 14. On April 11, 2018, _____ in Gujarat launched 6th edition of Heat Action Plan (HAP) aimed at protecting city dwellers from scorching temperatures during summer?
   A.) Ahmedabad Municipal Corporation (AMC)
   B.) Vadodara Municipal Corporation (VMC)
   C.) Gandhinagar Municipal Corporation (GMC)
   D.) Surat Municipal Corporation (SMC)

Answer: Option 'A'

On April 11, 2018, Ahmedabad Municipal Corporation (AMC), in Gujarat launched 6th edition of Heat Action Plan (HAP) aimed at protecting city dwellers from scorching temperatures during summer. The plan has been designed and will be implemented in partnership with Gandhinagar-based Indian Institute of Public Health (IIPH) and US based Natural Resources Defence Council (NRDC) along with other groups and NGOs. AMC has been implementing HAP since 2013. Ahmedabad is the first city to prepare and implement heat action plan. Key elements of this year’s HAP are expanding use of cool roofs, increasing access to drinking water, reflective paint on buildings to lower inside temperatures and training medical professionals to help protect patients during extreme heat. This year’s plan also incorporates an early warning system to be used during heat waves, inter-agency coordination to alert residents in predicted high temperature areas and a robust public education campaign about how to avoid harm from excessive heat.

  • 15. A power plant worth Rs 502 crore will be set up in Bandhwari village of which district of Haryana, to produce electricity from waste under the Integrated Solid Waste Management Scheme?
   A.) Gurgaon
   B.) Gurugram
   C.) Faridabad
   D.) Hisar

Answer: Option 'B'

Gurugram

  • 16. On April 13, 2018, Union External Affairs Minister (EAM) Sushma Swaraj met the Afghan Defence Minister in New Delhi and agreed to make efforts in combating terrorism in the South Asian region. Name the Afghan defence minister?
   A.) Lieutenant-General Tariq Shah Bahramee
   B.) Lieutenant-General Al Basheer
   C.) Hamid Karsai
   D.) Rashid Sulthan Khan

Answer: Option 'A'

Lieutenant-General Tariq Shah Bahramee

  • 17. On 13th April 2018, Pakistan’s Supreme Court disqualified former Prime Minister _____ from holding office for life?
   A.) Benazir Bhutto
   B.) Nawaz Sharif
   C.) Pervez Musharaf
   D.) Ahmed Hussain

Answer: Option 'B'

Nawaz Sharif

  • 18. When will the intra-state e-way bill come to effect in Haryana?
   A.) 25 June 2018
   B.) 20 April 2018
   C.) 1 May 2018
   D.) 19 May 2018

Answer: Option 'B'

20 April 2018

  • 19. According to the weekly data from the Reserve Bank of India (RBI), India’s foreign exchange reserves touched a life-time high of ____ in the week to April 6, 2018?
   A.) $424.524 billion
   B.) $424.864 billion
   C.) $524.864 billion
   D.) $454.864 billion

Answer: Option 'B'

According to the weekly data from the Reserve Bank of India (RBI), India’s foreign exchange reserves touched a life-time high of $424.864 billion in the week to April 6, 2018. As per RBI data, on a week-on-week basis, forex reserves increased by $503.6 million in the week to April 6, 2018. In the previous week, forex reserves rose by $1.828 billion to $ 424.366 billion. The latest surge in forex reserves came solely on the back of increase in foreign currency assets. Foreign currency assets is a major component of the total forex reserves. For the week to April 6, 2018, it rose by $657.7 million to $399.776 billion. For the reporting week, Gold reserves decreased by $130.7 million to $21.484 billion while special drawing rights with the International Monetary Fund (IMF) declined by $10 million to $ 1.534 billion.

  • 20. Which Airlines has been named the Best airline in the world in the 2018 Travellers' Choice Awards by TripAdvisor?
   A.) Kuala Lumpur
   B.) Hong Kong
   C.) Singapore
   D.) Malaysia

Answer: Option 'C'

Singapore

  • 21. Which country has announced that it is going to participate in the 71st annual Cannes Film Festival from May 8 to 19 for the first time?
   A.) Syria
   B.) Qatar
   C.) Egypt
   D.) Saudi Arabia

Answer: Option 'D'

Saudi Arabia

  • 22. Which multinational technology company has recently announced its global facilities are now powered by 100% clean energy?
   A.) Asus
   B.) Apple
   C.) Nokia
   D.) Dell

Answer: Option 'B'

Apple

  • 23. Who was elected as Chairman of Boao Forum (also known as known as “Asian Davos”) for Asia ?
   A.) Park Geun-hye
   B.) Barack Obama
   C.) Ban Ki-moon
   D.) António Guterres

Answer: Option 'C'

Ban Ki-moon

  • 24. Name the Indian cricketers who were named the leading men’s and women’s cricketers in the world respectively, in the Wisden’s leading cricketers of the year?
   A.) MS Dhoni and Harmanpreet Kaur
   B.) Virat Kohli and Harmanpreet Kaur
   C.) Virat Kohli and Mithali Raj
   D.) Rohit Sharma and Mithali Raj

Answer: Option 'C'

Virat Kohli and Mithali Raj

  • 25. Name the founding editor of The Wire, who will be awarded the Shorenstein Journalism Award for 2017 at Stanford University on 16th April 2018?
   A.) Arvind Subramaniam
   B.) Siddharth Malhotra
   C.) Siddharth Varadarajan
   D.) Rahul Dhawan

Answer: Option 'C'

Siddharth Varadarajan

Current Affairs Quiz Set - 2 - RRB ALP & Group D 2018 Exams Download Pdf