Current Affairs Quiz Set - 3 - RRB ALP & Group D 2018 Exams

  • 1. Which state has the highest rate of crimes against Schedule Caste/Schedule Tribe population, according to latest data released by National Crime Records Bureau (NCRB)?
   A.) Haryana
   B.) Assam
   C.) Bihar
   D.) Jammu & Kashmir

Answer: Option 'C'

According to latest data released by National Crime Records Bureau (NCRB), Bihar has the highest rate of crimes against Schedule Caste/Schedule Tribe population. As per NCRB data, crime against SC/ST is lowest in West Bengal. Madhya Pradesh reported the highest rate of crime (43.4%) against SCs specifically, while West Bengal had the lowest at 6%. Rajasthan reported the highest rate of crime (12.9%) against STs specifically, while West Bengal had the lowest at 1.6%. The data also revealed that since 2014, crimes against SCs have increased by one percent overall, with a steep rise of 5.5% occurring in 2016. On the other hand, crimes against STs since 2014 have seen an overall decrease of 3.8%, with a significant drop of 8 percent in 2015.

  • 2. Who has been named Wisden's leading male cricketer for the 2nd year in a row?
   A.) MS Dhoni
   B.) Virat Kohli
   C.) Shikhar Dhawan
   D.) Yuvraj Singh

Answer: Option 'B'

​Virat Kohli

  • 3. Who has been named Wisden's leading female cricketer for the year 2018?
   A.) Ekta Bisht
   B.) Punam Raut
   C.) Mithali Raj
   D.) Smriti Mandhana

Answer: Option 'C'

Mithali Raj

  • 4. Where did Union Cabinet Minister Smriti Irani inaugurate Gujarat Narmada Valley Fertilizers & Chemicals Limited (GNFC’s) Neem Project on 13th April 2018?
   A.) Amethi, Uttar Pradesh
   B.) Lucknow, Uttar Pradesh
   C.) Ahmedabad, Gujarat
   D.) Surat, Gujarat

Answer: Option 'A'

Amethi, Uttar Pradesh

  • 5. International Day of Aviation and Cosmonautics is observed on?
   A.) 12th April
   B.) 13th April
   C.) 14h April
   D.) 15th April

Answer: Option 'A'

12th April

  • 6. Who has been recently appointed as the Director General of Central Industrial Security Force (CISF)?
   A.) Nitish Kumar
   B.) Pappu Yadav
   C.) Rajesh Ranjan
   D.) Tejashwi Yadav

Answer: Option 'C'

Rajesh Ranjan

  • 7. On April 17, 2018, Minister of State (Independent Charge) for Communications, Manoj Sinha launched _____ App, which will help in collection of premium for Postal Life Insurance (PLI) and Rural Postal Life Insurance (RPLI) policies at Branch Post Offices anywhere in India?
   A.) ARPAN-RPLI
   B.) DARPAN-PLI
   C.) PLI-Insure
   D.) Insure-PPM

Answer: Option 'B'

DARPAN-PLI

  • 8. Name the portal of Human Resource Development (HRD) Ministry launched by Union Minister of External Affairs, Ms. Sushma Swaraj, on April 18, 2018, aimed at making India a preferred destination for the foreign students to pursue their education?
   A.) Inspire
   B.) Study in India
   C.) Study with India
   D.) Indian Education

Answer: Option 'C'

On April 18, 2018, Union Minister of External Affairs, Ms. Sushma Swaraj launched ‘Study in India’ portal of Human Resource Development (HRD) Ministry in presence of Union Minister of Human Resource Development, Prakash Javadekar and Minister of State for HRD, Dr. Satya Pal Singh. ‘Study in India’ portal is aimed at making India a preferred destination for the foreign students to pursue their education. Through this portal, students from 30 countries across South Asia, Africa, Commonwealth of Independent States (CIS) and Middle East can select and apply for different courses from 150 select Indian institutions. The 150 institutions are the ones which have a high National Assessment and Accreditation Council (NAAC) and National Institutional Ranking Framework (NIRF) ranking. ’Study in India’ film was also launched on the occasion.

  • 9. Which country is going to host the Asia Cup 2018?
   A.) India
   B.) Bangladesh
   C.) Nepal
   D.) Sri Lanka

Answer: Option 'A'

India

  • 10. The Asia Cup 2018 is going to be held in which country ?
   A.) United Arab Emirates (UAE)
   B.) State of Palestine
   C.) Saudi Arabia
   D.) Turkey

Answer: Option 'A'

United Arab Emirates (UAE)