GK & Current Affairs Quiz Set - 5 - May - 2018 RRB ALP & Group D 2018 Free mock test Exams

  • 1. Which was the host city of International Jazz Day 2018 that was celebrated on 30th April 2018?
   A.) Berlin, Germany
   B.) Saint Petersburg, Russia
   C.) London, United Kingdom
   D.) New York, United States

Answer: Option 'B'

Saint Petersburg, Russia
International Jazz Day is chaired and led by the UNESCO Director General Audrey Azoulay and jazz pianist and composer Herbie Hancock. Herbie Hancock is UNESCO Ambassador for Intercultural Dialogue and Chairman of the Thelonious Monk Institute of Jazz. Saint Petersburg, Russia is the Global Host City for International Jazz Day 2018.

  • 2. On 28th April 2018, India’s ____ won a silver medal in the sabre event of the Tournoi World Cup Satellite Fencing Championship in Reykjavik, Iceland?
   A.) Aarathi Baskar
   B.) CA Bhavani Devi
   C.) Amrutha Baskar
   D.) Priyanka Singh

Answer: Option 'B'

CA Bhavani Devi
CA Bhavani Devi hails from Tamil Nadu. She was defeated 10-15 by USA’s Alexis Browne in the finals. She had defeated Parede Torres 15-9 in the quarterfinal and Italy’s Guila Arpino 15-10 in the semifinal.

  • 3. Who won the Barcelona Open tennis title for the 11th time in Barcelona, Spain, on 29th April 2018?
   A.) Yukhi Bambri
   B.) Rafael Nadal
   C.) Roger Federer
   D.) Leander Paes

Answer: Option 'B'

Rafael Nadal won the Barcelona Open tennis title by defeating Greece’s Stefanos Tsitsipas 6-2 6-1 in the final. Stefanos Tsitsipas is 19 years old. He is the second-youngest player in the ATP top 100.

  • 4. Name the Indian tennis player who won his first singles title on the ATP Challenger circuit in the Kunming Open in Anning, China, on 29th April 2018?
   A.) Sathish Gunasekaran
   B.) Prajnesh Gunneswaran
   C.) G Sathiyan
   D.) Rakesh Sharma

Answer: Option 'B'

Prajnesh defeated Egypt’s Mohammed Safwat 5-7, 6-3, 6-1 in the final of the Kunming Open. Prajnesh is 28 years old. He hails from Chennai. He is currently ranked 260th. He is expected to enter the top-200 with the 125 ATP points obtained from the title.

  • 5. What is the name of the world’s oldest known spider that has died at the age of 43 in Australia?
   A.) Edward
   B.) Number 16
   C.) Number 13
   D.) Hayger

Answer: Option 'B'

Number 16 was a female trapdoor spider. It has broken the previous record of a 28-year-old tarantula in Mexico, as per a study published in the Pacific Conservation Biology Journal. Number 16 did not die of old age. It was killed by a wasp sting. Generally, trapdoor spiders have a life span ranging from 5 to 20 years. They are not a major threat to humans, but their bite can cause pain and swelling.

  • 6. The board of directors of Kotak Mahindra Bank has redesignated ____ as Managing Director and Chief Executive Officer with effect from 1st May 2018?
   A.) Ananth Malhotra
   B.) Uday Kotak
   C.) Ananth Kotak
   D.) Ajay Kotak

Answer: Option 'B'

Uday Kotak

  • 7. Who has been sworn in as the Deputy Chief Minister of Jammu and Kashmir?
   A.) Sunil Kumar Sharma
   B.) Kavinder Gupta
   C.) Narendar Shukla
   D.) Shakthi Raj

Answer: Option 'B'

The following persons took charge as ministers of state:
• Mohammad Khalil Band (Pulwama MLA)
• Sat Paul Sharma (BJP’s state unit chief)
• Mohammad Ashraf Mir (Sonwar MLA)
• Rajiv Jasrotia (Kathua MLA)
• Devinder Kumar Manyal (Sambha MLA)
• Shakti Raj (Doda MLA)
Sunil Kumar Sharma, who was the minister of state for transport, was promoted to the rank of cabinet minister. On 17th April 2018, BJP had asked all its nine ministers in the Jammu and Kashmir state government to submit their resignations to introduce new faces.

  • 8. On 29th April 2018, Saudi Aramco appointed a woman to its board, by recruiting American ____ to its 11-member board?
   A.) Lilly Hillwood
   B.) Lynn Laverty Elsenhans
   C.) Amelia Freeman
   D.) Anjelina Stephan

Answer: Option 'B'

Lynn Laverty Elsenhans

  • 9. According to TRA’s Brand Trust Report 2018, which is the most trusted Internet brand in India?
   A.) Microsoft
   B.) Google
   C.) Yahoo
   D.) Bing

Answer: Option 'B'

Google
Facebook has attained the second position on the list. TRA’s Brand Trust Report 2018 has said that, Google features 1.2 trillion searches every year. The survey was held from November 2017-January 2018. The survey did not take into account the recent reports of data breach in Facebook. Amazon has ranked third. It is followed by e-Bay in the fourth position. Flipkart has secured 6th position. Ola has been ranked seventh in the list. Uber has secured fifteenth position.

  • 10. According to traffic forecasts of 2017-40 by the Airports Council International (ACI), which country has been projected as the second fastest growing country in the world for passenger traffic?
   A.) China
   B.) Dubai
   C.) India
   D.) Egypt

Answer: Option 'C'

Vietnam has topped the list with a 8.5 per cent growth rate. It is followed by India at 7.5 per cent and Iran at 7.3 per cent. China occupies 8th position with 5.9 per cent growth rate. ACI has forecasted that by 2022, passenger traffic in emerging economies like India will beat advanced economies. By 2040, international passenger traffic will reach parity with domestic traffic, which means more people will travel offshore with increased economic activities. In 2022, passenger traffic in developing economies will reach 5.4 billion, which will be little higher than advanced economies at 5.3 billion.