GK & Current Affairs Quiz Set - 6 - May - 2018 RRB ALP & Group D 2018 Free mock test Exams

  • 1. What was India's rank in recently released World Press Freedom Index 2018?
   A.) 140th
   B.) 138th
   C.) 134th
   D.) 133th

Answer: Option ''

138th

  • 2. On May 2, 2018, Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi approved doubling the investment limit under the Pradhan Mantri Vaya Vandan Yojana (PMVVY) to ____?
   A.) Rs 12 lakhs
   B.) Rs 15 lakhs
   C.) Rs 18 lakhs
   D.) Rs 20 lakhs

Answer: Option 'B'

Rs 15 lakhs
Union Cabinet has given its approval for doubling the investment limit under the Pradhan Mantri Vaya Vandan Yojana (PMVVY) from Rs 7.5 lakhs to Rs 15 lakhs. Subscription period for this scheme has also been extended from 4thMay 2018 to 31stMarch, 2020. Enhancement of investment limit will now enable Senior Citizens to get up to Rs.10000 Pension per month.

  • 3. Which country topped the above Index?
   A.) Sweden
   B.) Norway
   C.) Germany
   D.) Spain

Answer: Option 'B'

​Norway

  • 4. On May 2, 2018, Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi approved Mutual Recognition Agreement between the ICAI and the South African Institute of Chartered Accountants (SAICA). Expand ICAI?
   A.) Institute of Continuous Assessments of India
   B.) Institute of Chartered Accountants of India
   C.) Institute of Credit Accountants of India
   D.) Institute of Cost Accountants of India

Answer: Option 'B'

Mutual Recognition Agreement (MRA) between ICAI and SAICA envisages establishment of a mutual co-operation framework for the advancement of accounting knowledge, advancing the interests of their respective members and positively contributing to the development of the accounting profession in both the countries. The agreement will facilitate recognition of Indian Accountancy Professionals with local Accountancy qualification in addition to existing ICAI qualification. This will open more professional avenues for Indian accountants. It will also increase mobility of accounting professionals between both the countries.

  • 5. Who has been recently appointed as the 13th administrator of NASA?
   A.) Charlie Dent
   B.) James Lankford
   C.) Jim Bridenstine
   D.) Markwayne Mullin

Answer: Option 'C'

Jim Bridenstine

  • 6. On May 2, 2018, Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) chaired by Prime Minister Narendra Modi approved to provide financial assistance of ____ per quintal of cane crushed in sugar season 2017-18 to sugar mills to offset the cost of cane?
   A.) Rs. 7.50
   B.) Rs. 5.50
   C.) Rs. 2.50
   D.) Rs. 6.50

Answer: Option 'B'

In a bid to help sugar mills to clear cane dues of farmers, CCEA has given its approval to provide financial assistance @ of Rs. 5.50 per quintal of cane crushed in sugar season 2017-18 to sugar mills to offset the cost of cane. Financial assistance shall be paid directly to the farmers on behalf of the mills. This benefit will be given only to those mills which fulfil the eligibility conditions as decided by the Government. On account of high sugar production vis-à-vis consumption, sugar prices have remained depressed since the beginning of current sugar season 2017-18.

  • 7. National Panchayati Raj Day is observed on?
   A.) 25th April
   B.) 24th April
   C.) 26th April
   D.) 28th April

Answer: Option 'B'

24th April

  • 8. On May 2, 2018, Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) chaired by Prime Minister Narendra Modi approved the proposal for renaming and restructuring of Multi-sectoral Development Programme (MsDP) as ____?
   A.) Pradhan Mantri Jal Vikas Karyakram (PMJVK)
   B.) Pradhan Mantri Krishi Vikas Karyakram (PMJVK)
   C.) Pradhan Mantri Kisan Vikas Karyakram (PMJVK)
   D.) Pradhan Mantri Jan Vikas Karyakram (PMJVK)

Answer: Option 'D'

Pradhan Mantri Jan Vikas Karyakram (PMJVK)
CCEA has approved the proposal for renaming and restructuring of Multi-sectoral Development Programme (MsDP) as Pradhan Mantri Jan Vikas Karyakram (PMJVK). PMJVK, which has more flexibility as compared to MsDP would provide better socio economic infrastructure facilities to the minority communities particularly in the field of education, health & skill development as compared to the present situation. Under PMJVK, criteria for identification of Minority Concentration Towns and Clusters of Villages have been rationalized. In addition to restructuring and renaming MsDP, CCEA has also approved its continuation during the remaining period of 14th Finance Commission at the cost of Rs. 3972 crore.

  • 9. World Malaria Day is observed on?
   A.) 28th April
   B.) 27th April
   C.) 25th April
   D.) 26th April

Answer: Option 'C'

25th April

  • 10. On May 2, 2018, Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) chaired by Prime Minister Narendra Modi approved, for the Umbrella Scheme, _____ in agriculture sector beyond 12th Five Year Plan for the period from 2017-18 to 2019-20?
   A.) Green Revolution – Krishonnati Yojana
   B.) Green Revolution – Krishna Rejuvenation
   C.) Blue Revolution – Krishonnati Yojana
   D.) White Revolution – Krishonnati Yojana

Answer: Option 'A'

Green Revolution – Krishonnati Yojana