GK & Current Affairs Quiz Set - 7 - May - 2018 RRB ALP & Group D 2018 Free mock test Exams

  • 1. The World Health Organization (WHO) has launched a comprehensive plan to eliminate industrially-produced artificial trans fats from the global food supply by 2023. WHO calls on governments to use a particular action package. Name that action plan.
   A.) ELIMINATE
   B.) REDUCE
   C.) REPLACE
   D.) REMOVE

Answer: Option 'C'

The World Health Organization (WHO) has launched a comprehensive plan to eliminate industrially-produced artificial trans fats from the global food supply by 2023. WHO calls on governments to use the 'REPLACE' action package to eliminate industrially-produced trans-fatty acids from the food supply.

  • 2. Name the actor who was best known for playing Lois Lane in the Superman films in the 1970s and 1980s, who passed away recently.
   A.) Margot Kidder
   B.) Glenn Close
   C.) Dianne Wiest
   D.) Glenda Jackson

Answer: Option 'A'

The actor Margot Kidder, best known for playing Lois Lane in the Superman films in the 1970s and 1980s, has died at the age of 69, a funeral home in Montana, US.

  • 3. The International Day of Families is observed on ____________ every year.
   A.) 19 May
   B.) 17 May
   C.) 15 May
   D.) 10 May

Answer: Option 'C'

The International Day of Families is observed on the 15th of May every year. In 1993, the General Assembly of United Nations decided that 15 May of every year should be observed as The International Day of Families. This year (2018), the theme for the event is ‘Families and inclusive societies’.

  • 4. What is the theme for International Day of Families 2018?
   A.) Families and Persons with Disabilities
   B.) Families and inclusive societies
   C.) Ensure healthy lives and promote well-being for all
   D.) Families, education and well-being

Answer: Option 'B'

Families and inclusive societies
The International Day of Families is observed on the 15th of May every year. In 1993, the General Assembly of United Nations decided that 15 May of every year should be observed as The International Day of Families. This year (2018), the theme for the event is ‘Families and inclusive societies’.

  • 5. FIH Mobile, the investment subsidiary of Foxconn Technology Group, the world’s largest contract manufacturing giant, has written off an additional $40 million of its $200 million bet on online marketplace Snapdeal. Snapdeal is based in ___________.
   A.) Gurugram
   B.) Bengaluru
   C.) New Delhi
   D.) Pune

Answer: Option 'A'

FIH Mobile, the investment subsidiary of Foxconn Technology Group, the world’s largest contract manufacturing giant, has written off an additional $40 million of its $200 million bet on Gurgaon-based online marketplace Snapdeal.

  • 6. Former BCCI President Shashank Manohar will serve a second term of how many years as the independent chairman of the International Cricket Council after he was elected unopposed by the governing body's Board?
   A.) 1
   B.) 2
   C.) 3
   D.) 4

Answer: Option 'B'

Former BCCI President Shashank Manohar will serve a second two-year term as the independent chairman of the International Cricket Council after he was elected unopposed by the governing body's Board.

  • 7. Prime Minister Narendra Modi will visit Russia on for an informal Summit with President Vladimir Putin in Sochi city. Putin was recently re-elected as the President of Russia for the ________ term.
   A.) 2nd
   B.) 3rd
   C.) 4th
   D.) 5th

Answer: Option 'C'

Prime Minister Narendra Modi will visit Russia on for an informal Summit with President Vladimir Putin in Sochi city. As per the External Affairs Ministry, this informal Summit is in keeping with the tradition of regular consultations between India and Russia at the highest level. Putin was recently re-elected as the President of Russia for the 4th term.

  • 8. Name the Organization/Forum that has recently published its first 'essential diagnostics list', a catalogue of tests needed to diagnose the most common conditions as well as a number of global priority diseases.
   A.) World Bank
   B.) World Health Organization
   C.) UNICEF
   D.) United States Agency for International Development organizations

Answer: Option 'B'

World Health Organization
The World Health Organisation (WHO) has published its first 'essential diagnostics list', a catalogue of tests needed to diagnose the most common conditions as well as a number of global priority diseases.

  • 9. Indian shooter Heena Sidhu clinched the gold medal while compatriot P Shri Nivetha settled for bronze in the women's 10m air pistol at the International Shooting Competitions. The championship was held in ____________.
   A.) China
   B.) Germany
   C.) France
   D.) Finland

Answer: Option 'B'

Indian shooter Heena Sidhu clinched the gold medal while compatriot P Shri Nivetha settled for bronze in the women's 10m air pistol at the International Shooting Competitions of Hannover (ISCH), in Germany.

  • 10. Indian Under-16 National Team was crowned champions of the Four-Nation Tournament held in Serbia after the Indian Colts defeated ____________.
   A.) China
   B.) Tajikistan
   C.) Afghanistan
   D.) Japan

Answer: Option 'B'

Indian Under-16 National Team was crowned champions of the Four-Nation Tournament held in Serbia after the Indian Colts defeated Tajikistan. In what was a stellar start for the Indian U-16s against Tajikistan, the young colts took the lead as early as the 5th minute when Gibson lobbed the ball over the opposing custodian.